NRK Meny
Normal

– Overrasket om FBI ikke tar kontakt med ham

Sondre Kåfjord mener norske Jon Døviken bør være et svært interessant vitne for de amerikanske etterforskerne.

LANDSKAMP
Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Jon Døviken jobbet i FIFA fra 2000 til 2002, under den daværende generalsekretæren Michael Zen-Ruffinen, som mistet jobben etter at han presenterte flere kritikkverdige forhold i FIFA under konferansen i Seoul.

– Jeg kjenner flere av dem som er tatt, og jeg vet hva de drev på med. Det er helt riktig å arrestere dem, sa Døviken til NRK da det ble kjent at flere høytstående FIFA-delegater ble arrestert før FIFA-kongressen forrige uke.

Han fortalte i intervjuet hvordan han flere ganger fremforhandlet avtaler bare for å se at de ble vraket til fordel for mindre gunstige avtaler med de «riktige» folkene.

– Opplagt mann å snakke med

Tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord kjenner godt til Døviken og hans historier fra tiden i FIFA.

– Han så veldig mye rart, og det fortalte han oss også på kongressen i Seoul. Det har han jo fortalt til media selv nå også, sier Kåfjord.

Jon Døviken

FIFA-MANN: Jon Døviken jobbet sentralt i FIFA fra 2000 til 2002.

Foto: communityr.com

Han mener Døviken bør være en opplagt mann for påtalemyndighetene i USA å snakke med.

– Helt klart. Jeg blir overrasket hvis de ikke gjør det, sier Kåfjord.

– Ikke ulovlig med korrupsjon i Sveits

Jon Døviken selv er glad for utviklingen rundt FIFA de siste dagene, og selv om han sier han har vært ferdig med FIFA-tiden lenge, så stiller han gjerne opp om han kan bidra med noe.

Selv om Blatter valgte å trekke seg nylig har ikke Døviken noen mening om Blatter kan ha gjort noe kriminelt.

Undersøkelsene han selv var med på i begynnelsen av 2000-tallet førte ikke frem. Skylden for det legger Døviken mye på det sveitsiske systemet.

– I Sveits er det ikke ulovlig med korrupsjon. Hvis du er korrupt i Sveits så kan ikke jeg si at du har gjort noe ulovlig. Det høres helt merkelig ut, men sånn er det, forteller Døviken, uten at han vet om Blatter selv er skyldig i korrupsjon eller ikke.

Det viktigste poenget mener Døviken uansett er at Blatter har latt korrupsjonen legge et klamt grep om hele organisasjonen.

– Blatter burde gjort mye mer for å stoppe en ukultur hvor dette var inbefattet. Jeg tror han har visst om ting – men hovedankepunktet er at han ikke har tatt dette alvorlig nok, sier nordmannen.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Eliteserien: Lillestrøm - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Lillestrøm - Vålerenga
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Motbakkeløp og 15 km jaktstart i Trondheim
Toppidrettsveka: Motbakkeløp