NRK Meny
Normal

OL-direktøren: – OL vil gi byen og landet mange muligheter

Direktøren for Oslo2022 mener anslagene i den samfunnsøkonomiske analysen gir et godt og riktig bilde av effekten av et eventuelt OL i Oslo.

Eli Grimsby

Direktør Eli Grimsby i Oslo2022 mener et OL i Oslo gir store muligheter for utvikling innen flere sektorer. Det avgjørende er hvordan dette utnyttes i det videre OL-arbeidet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Et OL og et Paralympics til byen og landet gir oss veldig mange muligheter. Vi har gjennomført en markedsundersøkelse der folk sier at det er kanskje dyrt, men det er verdt det, sier direktør Eli Grimsby i Oslo2022.

Tidligere i vinter la OL-organisasjonen frem en analyse de har utarbeidet sammen med fire konsulentselskaper. Der ser de på hvilke effekter et eventuelt Oslo-OL vil kunne gi på samfunnsøkonomien.

Les rapporten her (ekstern lenke)

Rapporten vil være blant de viktigste dokumentene Oslo-politikerne skal forholde seg til når det skal avgjøres om Oslo går videre i søknadsprosessen (se faktaboks).

Forskere fra flere fagområder mener imidlertid at beregningene er altfor optimistiske, og henviser til forskning fra tilsvarende gigantarrangementer andre steder som viser betydelig mindre positiv økonomisk effekt enn hva Oslo-OL legger opp til.

Tror på langtidseffekt

Konsulentselskapet Ernest & Yong har på oppdrag fra byrådet gått gjennom arbeidet Oslo2022 så langt har gjort.

Les deres rapport her (ekstern lenke)

Der Oslo2022 har valgt å tallfeste effekten et OL vil ha på bedret folkehelse, på turisme og næringsliv på til sammen 7,7 milliarder kroner, mener konsulentselskapet at det ikke er riktig å sette slike tallverdier på OL-effekten.

OL-direktøren mener imidlertid det er gode grunner til å tro på en folkehelsegevinst i milliardklassen.

– Vi investerer i en rekke nye anlegg, og vi oppgraderer mange anlegg som finnes. Vi regner med at anleggene vil bli brukt i ettertid. De store investeringene har en kostnad over 40 år, men også en nytte over 40 år, og det ligger til grunn for 4,9 milliarder der, sier Grimsby.

Også effekten på turistnæringen tror Grimsby er betydelig.

– Fra turistnæringen er det en stor forventning om at OL og Paralympics vil kunne gi store gevinster. Vi må også huske at Oslo er et sted som mange ønsker å dra til, og som vi vil kunne vise frem på sitt flotteste. Gjør vi det på en god måte og bruker de mulighetene vi har, så mener vi det kan gi gode effekter for turistnæringen, sier hun.

Grimsby står mener mye handler om hvordan man i planleggingen og gjennomføringen av et OL utnytter de mulighetene et slikt arrangement gir for en rekke sektorer.

– Det er viktig at selve arrangementet blir en nasjonal begivenhet som gir oss felles minner i nasjonen. Det vil gi en økt stolthet både for byen og for landet. I tillegg har politikerne ønsket at når vi først gjør dette, så skal vi se på andre muligheter og gevinster. De har pekt på ønsket om å få til noe på byutvikling. De vil også at vi skal se på mulighetene for bedret folkehelse og bedre deltagelse for folk flest, sier hun.

Elvestuen: – Kan løfte byen og landet

Ola Elvestuen

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen (V) mener det finnes eksempler på OL-arrangører som har klart å utnytte lekene godt innenfor flere ulike samfunnssektorer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen (V) er en tydelig forkjemper for at Oslo skal søke om å få arrangere OL i 2022. I likhet med Grimsby mener han suksessen for Oslo-OL i stor grad ligger i hvordan man utnytter et OL innenfor ulike sektorer.

– Lekene i seg selv vil ikke være lønnsomme. Men det handler om hvordan du bruker et så stort arrangement til å løfte byen, norsk idrett og landet for øvrig, sier Elvestuen.

Byråden mener enkelte OL-byer har lyktes bedre enn andre i å utnytte denne typen effekter, og trekker frem Barcelona (sommer-OL i 1992) og Vancouver (vinter-OL 2010) som forbilder i så måte.

Elvestuen er imidlertid også klar over at en del tidligere OL-arrangører ikke har klart å utnytte mulighetene et OL gir til samfunnsutvikling.

– Når vi jobber videre med prosjektet, så ønsker vi å ha forskningsmiljøet med oss i hvordan vi skal utvikle så gode konsepter som mulig. Vi vil finne frem til tiltak som gir effekt over tid, sier Elvestuen.

– Trenger man et OL for å få til en utvikling som dette i Oslo?

– Oslo trenger ikke et OL, men vi mener det ligger så mange muligheter i å søke på dette, så vi mener det er riktig for både Oslo og for Norge, sier han.

Siste nytt

 • Nedturen fortsetter for Everton

  Everton sliter både i mesterligaen og i europaligaen. Torsdag gikk laget på et stygt 1-5-tap hjemme for italienske Atalanta. Det var Evertons fjerde tap. Laget har sanket bare ett poeng i turneringen. Det kom i 2-2-kampen mot Apollon Limassol.

  Britain Soccer Europa League
  Foto: Peter Byrne / AP
 • Finaleplassen røk for Ulsrud

  Torsdagens semifinale endte med norsk 3-8-tap for Sverige for Thomas Ulsrud og hans curlingmannskap i EM. Tidligere på dagen hadde Ulsrud & co. sikret seg en plass i OL ved å bli blant de fire beste. Nå blir det spill om bronsen mot Sveits fredag.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal