NRK Meny
Normal

Ekspertene tror på historisk VM-fest: – Norge tar ni gull

I tilfelle du ennå ikke gledet deg til ski-VM i Val di Fiemme: NRKs eksperter tror på Norges største gullfangst noensinne.

Petter Northug_Gull

NRKs skieksperter spår hele ni VM-gull til Norge i Val di Fiemme. De tror Petter Northug bidrar til fire av dem. (Montasje: Sindre Murtnes / NRK)

Foto: Robert Michael / AFP

Torgeir Bjørn

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har stor tro på de norske langrennsjentene.

Foto: Scanpix

Den norske gulljubelen fra alpin-VM i Schladming og skiskytter-VM i Nove Mesto har så vidt rukket å dempe seg, men skal vi tro NRKs eksperter venter vi fortsatt på det største brølet.

Langrennsekspertene Torgeir Bjørn og Carl-Henning Gran, kombinertekspert Fred Børre Lundberg og hoppkommentator Arne Scheie fikk oppgaven med å peke ut hvem og når Norge tar gull i Italia.

Svarene overgikk den historiske gullfangsten i Oslo (8) i 2011, og dermed er lista lagt skyhøyt før VM åpner med langrennskvalifisering onsdag formiddag.

Her er oversikten over hvem som stikker av med gullene, hvem som blir de største utfordrerne og hvem som kan overraske under mesterskapet, ifølge ekspertene.

 • Er du enig eller uenig med ekspertene? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Duket for storduell

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror duellene mellom Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk vil prege også dette mesterskapet.

Gullfangsten: – To individuelle gull til Marit Bjørgen, gull i stafett og gull i sprintstafett hvis Bjørgen stiller til start.

 • Sprint, klassisk: – Uansett om Marit Bjørgen velger å gå eller ikke, mener jeg Justyna Kowalczyk er den største favoritten. Man så hvor sterk hun var i generalprøven i Davos, og det er like tøffe motbakker i sprintløypa i Val di Fiemme. Kowalczyk må finne seg i å være favoritten, men både Bjørgen og Maiken Caspersen Falla er gode nok til gull hvis alt klaffer.
 • 15 kilometer, skibytte: – Akkurat som under VM i Oslo i 2011, vil «de tre store» være favoritter: Kowalczyk, Johaug og Bjørgen. Med skøytekapasiteten til Marit og tilsvarende usikkerhet rundt Kowalczyks skøyting, er Marit den største favoritten.
 • Steira

  Kristin Størmer Steira skal prøve å ta sitt første individuelle VM-gull.

  Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
  Sprintstafett, fristil:
  – Det er naturligvis en fordel hvis Bjørgen går, men hun valgte å droppe sprintstafetten i Holmenkollen sist VM. Slik rennprogrammet er, vil det være mest naturlig å stå over dette løpet. Uten Bjørgen er vi én av flere nasjoner som kan kjempe om gullet. Sverige er tittelforsvarere, og hvis de stiller med Charlotte Kalla og Ida Ingemarsdotter, har de et veldig sterkt lag. Jeg tror det er den mest åpne øvelsen, hvor også Finland og USA kan bite fra seg. Men hvis Bjørgen går, tror jeg på gull.
 • 10 kilometer, fristil: – Her er Bjørgen i en helt egen klasse. Kowalczyk viste at hun er i knallform i Davos, men hun er fortsatt ikke god nok i skøyting. Dette er jo den beste øvelsen til Charlotte Kalla, og hun vil nok kjempe om medaljer, men ingen slår Bjørgen hvis hun går et normalt løp.
 • Stafett: – Det er det sikreste norske gullet under hele VM - på papiret. Norge har vært helt overlegne i alle stafetter i verdenscupen, og vi har ikke et eneste svakt punkt. Selv om Vibeke Skofterud ikke skal gå mer denne vinteren, har vi likevel Heidi Weng eller Martine Ek Hagen som kan gjøre en utmerket jobb med Bjørgen, Johaug og Steira. Finland begynner også å få et solid lag, så hvis Norge har en veldig dårlig dag, kan Finland ha en sjanse.
 • 30 kilometer, klassisk: – Med tanke på prestasjonene i vinter, er vi nok nødt til å se mot Polen igjen for å finne den største favoritten. Kowalczyk er i fenomenal form, og hun har ingen problemer med å stå ut 30 kilometer. Johaug vil kanskje prøve å riste av seg Kowalczyk i motbakkene, men det er jo der Kowalczyk også er best. Når hun får brukt kapasiteten sin gjennom 30 kilometer, skal det bli veldig vanskelig å slå henne. Men igjen er det Johaug og Bjørgen som er de største utfordrerne.
 • «Outsiderne»: – Finske Anne Kylloenen valgte å stå over generalprøven for å være maksimalt forberedt til VM. Hun er god i klassisk, har god kapasitet og kan overraske i sprinten. Kikkan Randall må også nevnes siden hun leder sprintcupen, men hun blir bare en utfordrer i og med at det skal gås klassisk. Kristin Størmer Steira kan kjempe om medaljer på både 10 kilomter fri og 15 kilomter skibytte, men hun blir nok slått av en av «de tre store».

Stor tro på Northug

Tidligere langrennslandslagstrener og nå NRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran, tror Petter Northug igjen vil reise hjem som VM-kongen.

Gullfangsten: – To individuelle gull til Petter Northug og to stafettgull.

 • Sprint, klassisk: – Jeg tror Nikita Kriukov vinner. Han er uhyre sterk i avslutningen, og han er min store favoritt. Spørsmålet er om han står distansen helt ut, fordi det er en meget tøff sprintløype. Han vil først og fremst kjempe mot Emil Jönsson, Petter Northug og Alexey Poltoranin.
 • 30 kilomter, skibytte: – Den vinner Petter Northug. Han er sterkest i kombinasjonen, og han eier avslutningen. Det blir nok en tøff affære, og jeg tviler på at det er mange som kommer til å være med helt inn. Aleksander Legkov, Ilja Tsjernousov, Cologna og kanskje et par svensker vil være der, men jeg tror ingen klarer å hamle opp med Northug på slutten. Det blir en Northug-spesial.
 • Sprintstafett, fristil: – Den vinner Norge. Jeg tror Northug får med seg enten Sjur Røthe eller Martin Johnsrund Sundby. Sprintløypa kan være for tøff for en del av spesialsprinterne, men vi får jo svaret på hvem som er i best form etter sprinten og duathlonet. Norge kan uansett stille et sterkt lag, og jeg tror vi vinner sprintstafetten. Russland og Sverige blir de sterkeste utfordrerne.
 • 15 kilometer, fristil: – Den er vidåpen. Her er det 10-12 som kan stikke av med gullet, og jeg tror ikke det blir Northug. Det er øvelsen jeg har minst tro på at vi vinner, og det er ikke sikkert Northug velger å gå heller. Martin Johnsrud Sundby kan ta medalje på en veldig god dag. Johan Olsson viste seg frem søndag, og Legkov kan bli fryktelig sterk.
 • Stafett: – Jeg er ganske sikker på Norge her, med Russland som den sterkeste utfordreren. Det har vist seg gang på gang at det er vanskelig å gå ifra i en stafett, og med Northug på ankeretappen, er det absolutt ingen som matcher avslutningen. Sverige kan overraske på en veldig god dag. Både Tyskland og Frankrike kan henge med en stund, men de har ingen som er gode nok til å avslutte.
 • 50 kilometer, klassisk: – Her er det også ganske åpent, men jeg må si at jeg har veldig tro på Northug her óg, altså. Han er en tøffing når det drar seg til mot slutten av mesterskapet. Maxim Vylegzhanin er kjempesterk, og det handler om å ha igjen mest krutt mot slutten. Det kommer til å bli kjørt tøft fra start, fordi ingen ønsker å bli slått av Northug på oppløpet. De sterke, rutinerte løperne som Legkov og Vylegzhanin vil prøve seg.
 • «Outsiderne»: – Tim Scharnke er en ung, fremadstormende løper med en veldig farlig spurt. Han kan overraske i duathlonet, men jeg tror kanskje det blir for langt for ham. Axel Teichmann viste søndag at han kan ha funnet VM-formen, men du vet aldri hvor du har ham. Hvis det kommer en overraskelse, tror jeg den kommer i sprinten. Nikolay Chebotko er farlig hvis han får full klaff. Selv om Alexey Poltoranin vant i Davos, vil det være en liten bombe hvis han vinner VM-gull i sprint.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Moan

Magnus Moan er konkurranseklar etter å ha slitt med sykdom i oppkjøringen til VM.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Holder en knapp på Moan

NRKs kombinertekspert Fred Børre Lundberg tror Magnus Moan sikrer det første individuelle kombinertgullet siden Bjarte Engen Vik sto øverst på pallen under VM i Lahti i 2001.

Gullfangsten: – Ett individuelt gull til Magnus Moan.

 • Normal bakke: – Jeg tror Eric Frenzel blir sterkest. Han har vært mest stabil i det siste, så han er nødt til å bære favorittstempelet. Av de norske er Magnus Moan og Mikko Kokslien i utgangspunktet de beste kandidatene, men jeg er usikker på om det holder til gull. Jason Lamy Chappuis må du alltid regne med. Bernhard Gruber har hatt en fin stigning i det siste. Akito Watabe kan også kjempe om edelt metall. Det er mange om beinet.
 • Lagkonkurranse: – Det er fem nasjoner som kjemper om medaljer her: Norge, Tyskland, Østerrike, Frankrike og Japan. Akkurat nå er Tyskland sterkest, ut ifra det som har skjedd hittil i sesongen. Det har vært to lagkonkurranser, og Norge og Tyskland har én seier hver.
 • Stor bakke: – Her har vi bedre muligheter. Magnus Moan hopper generelt bedre i stor bakke enn i normal bakke, og derfor tror jeg han slår til her. Jeg har en følelse av at det er Norge sin tur i én av de individuelle konkurransene. Håvard Klemetsen er normalt en veldig god hopper, og jeg er spent på om han er er blitt bedre i langrennssporet etter høydeoppholdet i Seiser Alm. Han har mulighet til å skaffe seg en god luke hvis farten blir satt til hans nivå. Han hopper jo bakken ned, men det har vært utfordrende for ham å sette nedslag. Farten blir litt for stor for bestemann, og dermed blir man straffet for det. Det har vært tendensen i vinter. Hvis han hopper på sitt normale nivå vil han vinne hopprennet, og da har han en mulighet.
 • Lagsprint: – Her vil også USA melde seg på blant medaljekandidatene. Men uansett hvem Norge stiller med, vil det være et slagkraftig lag. Vi er en soleklar medaljekandidat, men det er veldig åpent.
 • «Outsiderne»: – Italienske Alexandro Pittel er på hjemmebane. Han har nå vært i Val di Fiemme og forberedt seg godt. Etter hva jeg har sett, har han hoppet bra i det siste, og da blir han en sterk utfordrer.

Tør ikke spå hopp-gull

Gregor

Gregor Schlierenzauer er den desidert største hoppfavoritten i VM.

Foto: Jens Meyer / Ap

NRKs hoppkommentator Arne Scheie mener de norske hopperne vil sikre to-tre medaljer, men han tør ikke å garantere gullfest i hoppbakken.

Gullfangsten: – Vi har medaljesjanser i alle øvelsene, men vi er ikke den største favoritten i noen av enkeltrennene.

 • Normal bakke, kvinner: – Jeg håper og tror Anette Sagen er en skikkelig outsider. Hun har forberedt seg godt, stått over flere renn og jeg vurderer henne som en god medaljekandidat. Maren Lundby og Line Jahr har nok ingen sjanse på medalje, slik det ser ut nå. Spesielt japanerne med Sara Takanashi og slovenerne med Katja Pozun blir nok for sterke.
 • Normal bakke, menn: – Det er nesten umulig å tippe. Det er hele ni nasjoner med utøvere som er sterke nok til å ta medaljer. Jeg er nødt til å trekke frem Gregor Schlierenzauer som medaljefavoritt i begge bakkene. Tyske Severin Freund og Richard Freitag, polske Kamil Stoch, japanske Daiki Ito og slovenske Robert Kranjec kan alle ta gull. Jeg håper og tror naturligvis på de norske, men det er umulig å komme med ett navn.
 • Mixed, normal bakke: – Den store favoritten er Slovenia, fordi de har to veldig gode kvinner. Østerrikske Daniela Irratscho er skadet, og derfor er de svekket. Norge har én god kvinne i Anette Sagen, mens USA faktisk har to gode kvinner, men ingen gode menn. Japan stiller også sterkt.
 • Lag, stor bakke: – Vi har gode sjanser her, men vi må ikke la oss blende av hoppingen i helgen, fordi det var skiflyging. Jeg sier ikke at Norge ikke er gode i K120, men det er noe helt annet enn skiflyging. Vi er én av fire-fem nasjoner som kan vinne, men vi er ikke den største favoritten.

Hvordan tror du Norge gjør det i VM? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Siste nytt

 • Seriesølv til Kjelling og Drammen

  Etter 30-26-seier over Bækkelaget er seriesølvet sikret for Drammens håndballherrer. Nå er det klart at Arendal ikke kan ta igjen Kristian Kjellings menn i kampen om sølvet.

  Seriemester Elverum tok seier nummer 19 onsdag med 25-21 over Haslum.

  Kvartfinale håndball Elverum-Drammen.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Storhamar én seier unna finale

  Storhamar slo Frisk Asker 4–1 borte, og kan bli klar for NM-finale om de vinner fredagens kamp mot Frisk. Storhamar leder 3–1 i kamper.

  Josh Nicholls (2), Mikael Zettergren og Jacob Berglund scoret for Storhamar. Cato Cocozza scoret for Frisk Asker.

  NM Ishockey 1. Semifinale: Storhamar - Frisk Asker
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Karamoko klar for FKH

  22 år gamle Benjamin Karamoko har signert for Haugesund.

  Karamoko er midtstopper, og kommer fra franske St. Etienne. Han har signert treårskontrakt med klubben.

  Sportssjef Jostein Grindhaug, Benjamin Kantie Karamoko og agent Traore Aboubakar
  Foto: FKH

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
V-cupfinale hopp: Skiflyging, kvalifisering
V-cup hopp: Skiflyging kvalifisering
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
OL-profiler: Tiril Eckhoff
V-cupfinale skiskyting: Sprint menn