Ekspertene tror på historisk VM-fest: – Norge tar ni gull

I tilfelle du ennå ikke gledet deg til ski-VM i Val di Fiemme: NRKs eksperter tror på Norges største gullfangst noensinne.

Petter Northug_Gull

NRKs skieksperter spår hele ni VM-gull til Norge i Val di Fiemme. De tror Petter Northug bidrar til fire av dem. (Montasje: Sindre Murtnes / NRK)

Foto: Robert Michael / AFP

Torgeir Bjørn

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har stor tro på de norske langrennsjentene.

Foto: Scanpix

Den norske gulljubelen fra alpin-VM i Schladming og skiskytter-VM i Nove Mesto har så vidt rukket å dempe seg, men skal vi tro NRKs eksperter venter vi fortsatt på det største brølet.

Langrennsekspertene Torgeir Bjørn og Carl-Henning Gran, kombinertekspert Fred Børre Lundberg og hoppkommentator Arne Scheie fikk oppgaven med å peke ut hvem og når Norge tar gull i Italia.

Svarene overgikk den historiske gullfangsten i Oslo (8) i 2011, og dermed er lista lagt skyhøyt før VM åpner med langrennskvalifisering onsdag formiddag.

Her er oversikten over hvem som stikker av med gullene, hvem som blir de største utfordrerne og hvem som kan overraske under mesterskapet, ifølge ekspertene.

 • Er du enig eller uenig med ekspertene? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Duket for storduell

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror duellene mellom Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk vil prege også dette mesterskapet.

Gullfangsten: – To individuelle gull til Marit Bjørgen, gull i stafett og gull i sprintstafett hvis Bjørgen stiller til start.

 • Sprint, klassisk: – Uansett om Marit Bjørgen velger å gå eller ikke, mener jeg Justyna Kowalczyk er den største favoritten. Man så hvor sterk hun var i generalprøven i Davos, og det er like tøffe motbakker i sprintløypa i Val di Fiemme. Kowalczyk må finne seg i å være favoritten, men både Bjørgen og Maiken Caspersen Falla er gode nok til gull hvis alt klaffer.
 • 15 kilometer, skibytte: – Akkurat som under VM i Oslo i 2011, vil «de tre store» være favoritter: Kowalczyk, Johaug og Bjørgen. Med skøytekapasiteten til Marit og tilsvarende usikkerhet rundt Kowalczyks skøyting, er Marit den største favoritten.
 • Steira

  Kristin Størmer Steira skal prøve å ta sitt første individuelle VM-gull.

  Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
  Sprintstafett, fristil:
  – Det er naturligvis en fordel hvis Bjørgen går, men hun valgte å droppe sprintstafetten i Holmenkollen sist VM. Slik rennprogrammet er, vil det være mest naturlig å stå over dette løpet. Uten Bjørgen er vi én av flere nasjoner som kan kjempe om gullet. Sverige er tittelforsvarere, og hvis de stiller med Charlotte Kalla og Ida Ingemarsdotter, har de et veldig sterkt lag. Jeg tror det er den mest åpne øvelsen, hvor også Finland og USA kan bite fra seg. Men hvis Bjørgen går, tror jeg på gull.
 • 10 kilometer, fristil: – Her er Bjørgen i en helt egen klasse. Kowalczyk viste at hun er i knallform i Davos, men hun er fortsatt ikke god nok i skøyting. Dette er jo den beste øvelsen til Charlotte Kalla, og hun vil nok kjempe om medaljer, men ingen slår Bjørgen hvis hun går et normalt løp.
 • Stafett: – Det er det sikreste norske gullet under hele VM - på papiret. Norge har vært helt overlegne i alle stafetter i verdenscupen, og vi har ikke et eneste svakt punkt. Selv om Vibeke Skofterud ikke skal gå mer denne vinteren, har vi likevel Heidi Weng eller Martine Ek Hagen som kan gjøre en utmerket jobb med Bjørgen, Johaug og Steira. Finland begynner også å få et solid lag, så hvis Norge har en veldig dårlig dag, kan Finland ha en sjanse.
 • 30 kilometer, klassisk: – Med tanke på prestasjonene i vinter, er vi nok nødt til å se mot Polen igjen for å finne den største favoritten. Kowalczyk er i fenomenal form, og hun har ingen problemer med å stå ut 30 kilometer. Johaug vil kanskje prøve å riste av seg Kowalczyk i motbakkene, men det er jo der Kowalczyk også er best. Når hun får brukt kapasiteten sin gjennom 30 kilometer, skal det bli veldig vanskelig å slå henne. Men igjen er det Johaug og Bjørgen som er de største utfordrerne.
 • «Outsiderne»: – Finske Anne Kylloenen valgte å stå over generalprøven for å være maksimalt forberedt til VM. Hun er god i klassisk, har god kapasitet og kan overraske i sprinten. Kikkan Randall må også nevnes siden hun leder sprintcupen, men hun blir bare en utfordrer i og med at det skal gås klassisk. Kristin Størmer Steira kan kjempe om medaljer på både 10 kilomter fri og 15 kilomter skibytte, men hun blir nok slått av en av «de tre store».

Stor tro på Northug

Tidligere langrennslandslagstrener og nå NRKs langrennsekspert, Carl-Henning Gran, tror Petter Northug igjen vil reise hjem som VM-kongen.

Gullfangsten: – To individuelle gull til Petter Northug og to stafettgull.

 • Sprint, klassisk: – Jeg tror Nikita Kriukov vinner. Han er uhyre sterk i avslutningen, og han er min store favoritt. Spørsmålet er om han står distansen helt ut, fordi det er en meget tøff sprintløype. Han vil først og fremst kjempe mot Emil Jönsson, Petter Northug og Alexey Poltoranin.
 • 30 kilomter, skibytte: – Den vinner Petter Northug. Han er sterkest i kombinasjonen, og han eier avslutningen. Det blir nok en tøff affære, og jeg tviler på at det er mange som kommer til å være med helt inn. Aleksander Legkov, Ilja Tsjernousov, Cologna og kanskje et par svensker vil være der, men jeg tror ingen klarer å hamle opp med Northug på slutten. Det blir en Northug-spesial.
 • Sprintstafett, fristil: – Den vinner Norge. Jeg tror Northug får med seg enten Sjur Røthe eller Martin Johnsrund Sundby. Sprintløypa kan være for tøff for en del av spesialsprinterne, men vi får jo svaret på hvem som er i best form etter sprinten og duathlonet. Norge kan uansett stille et sterkt lag, og jeg tror vi vinner sprintstafetten. Russland og Sverige blir de sterkeste utfordrerne.
 • 15 kilometer, fristil: – Den er vidåpen. Her er det 10-12 som kan stikke av med gullet, og jeg tror ikke det blir Northug. Det er øvelsen jeg har minst tro på at vi vinner, og det er ikke sikkert Northug velger å gå heller. Martin Johnsrud Sundby kan ta medalje på en veldig god dag. Johan Olsson viste seg frem søndag, og Legkov kan bli fryktelig sterk.
 • Stafett: – Jeg er ganske sikker på Norge her, med Russland som den sterkeste utfordreren. Det har vist seg gang på gang at det er vanskelig å gå ifra i en stafett, og med Northug på ankeretappen, er det absolutt ingen som matcher avslutningen. Sverige kan overraske på en veldig god dag. Både Tyskland og Frankrike kan henge med en stund, men de har ingen som er gode nok til å avslutte.
 • 50 kilometer, klassisk: – Her er det også ganske åpent, men jeg må si at jeg har veldig tro på Northug her óg, altså. Han er en tøffing når det drar seg til mot slutten av mesterskapet. Maxim Vylegzhanin er kjempesterk, og det handler om å ha igjen mest krutt mot slutten. Det kommer til å bli kjørt tøft fra start, fordi ingen ønsker å bli slått av Northug på oppløpet. De sterke, rutinerte løperne som Legkov og Vylegzhanin vil prøve seg.
 • «Outsiderne»: – Tim Scharnke er en ung, fremadstormende løper med en veldig farlig spurt. Han kan overraske i duathlonet, men jeg tror kanskje det blir for langt for ham. Axel Teichmann viste søndag at han kan ha funnet VM-formen, men du vet aldri hvor du har ham. Hvis det kommer en overraskelse, tror jeg den kommer i sprinten. Nikolay Chebotko er farlig hvis han får full klaff. Selv om Alexey Poltoranin vant i Davos, vil det være en liten bombe hvis han vinner VM-gull i sprint.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Moan

Magnus Moan er konkurranseklar etter å ha slitt med sykdom i oppkjøringen til VM.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Holder en knapp på Moan

NRKs kombinertekspert Fred Børre Lundberg tror Magnus Moan sikrer det første individuelle kombinertgullet siden Bjarte Engen Vik sto øverst på pallen under VM i Lahti i 2001.

Gullfangsten: – Ett individuelt gull til Magnus Moan.

 • Normal bakke: – Jeg tror Eric Frenzel blir sterkest. Han har vært mest stabil i det siste, så han er nødt til å bære favorittstempelet. Av de norske er Magnus Moan og Mikko Kokslien i utgangspunktet de beste kandidatene, men jeg er usikker på om det holder til gull. Jason Lamy Chappuis må du alltid regne med. Bernhard Gruber har hatt en fin stigning i det siste. Akito Watabe kan også kjempe om edelt metall. Det er mange om beinet.
 • Lagkonkurranse: – Det er fem nasjoner som kjemper om medaljer her: Norge, Tyskland, Østerrike, Frankrike og Japan. Akkurat nå er Tyskland sterkest, ut ifra det som har skjedd hittil i sesongen. Det har vært to lagkonkurranser, og Norge og Tyskland har én seier hver.
 • Stor bakke: – Her har vi bedre muligheter. Magnus Moan hopper generelt bedre i stor bakke enn i normal bakke, og derfor tror jeg han slår til her. Jeg har en følelse av at det er Norge sin tur i én av de individuelle konkurransene. Håvard Klemetsen er normalt en veldig god hopper, og jeg er spent på om han er er blitt bedre i langrennssporet etter høydeoppholdet i Seiser Alm. Han har mulighet til å skaffe seg en god luke hvis farten blir satt til hans nivå. Han hopper jo bakken ned, men det har vært utfordrende for ham å sette nedslag. Farten blir litt for stor for bestemann, og dermed blir man straffet for det. Det har vært tendensen i vinter. Hvis han hopper på sitt normale nivå vil han vinne hopprennet, og da har han en mulighet.
 • Lagsprint: – Her vil også USA melde seg på blant medaljekandidatene. Men uansett hvem Norge stiller med, vil det være et slagkraftig lag. Vi er en soleklar medaljekandidat, men det er veldig åpent.
 • «Outsiderne»: – Italienske Alexandro Pittel er på hjemmebane. Han har nå vært i Val di Fiemme og forberedt seg godt. Etter hva jeg har sett, har han hoppet bra i det siste, og da blir han en sterk utfordrer.

Tør ikke spå hopp-gull

Gregor

Gregor Schlierenzauer er den desidert største hoppfavoritten i VM.

Foto: Jens Meyer / Ap

NRKs hoppkommentator Arne Scheie mener de norske hopperne vil sikre to-tre medaljer, men han tør ikke å garantere gullfest i hoppbakken.

Gullfangsten: – Vi har medaljesjanser i alle øvelsene, men vi er ikke den største favoritten i noen av enkeltrennene.

 • Normal bakke, kvinner: – Jeg håper og tror Anette Sagen er en skikkelig outsider. Hun har forberedt seg godt, stått over flere renn og jeg vurderer henne som en god medaljekandidat. Maren Lundby og Line Jahr har nok ingen sjanse på medalje, slik det ser ut nå. Spesielt japanerne med Sara Takanashi og slovenerne med Katja Pozun blir nok for sterke.
 • Normal bakke, menn: – Det er nesten umulig å tippe. Det er hele ni nasjoner med utøvere som er sterke nok til å ta medaljer. Jeg er nødt til å trekke frem Gregor Schlierenzauer som medaljefavoritt i begge bakkene. Tyske Severin Freund og Richard Freitag, polske Kamil Stoch, japanske Daiki Ito og slovenske Robert Kranjec kan alle ta gull. Jeg håper og tror naturligvis på de norske, men det er umulig å komme med ett navn.
 • Mixed, normal bakke: – Den store favoritten er Slovenia, fordi de har to veldig gode kvinner. Østerrikske Daniela Irratscho er skadet, og derfor er de svekket. Norge har én god kvinne i Anette Sagen, mens USA faktisk har to gode kvinner, men ingen gode menn. Japan stiller også sterkt.
 • Lag, stor bakke: – Vi har gode sjanser her, men vi må ikke la oss blende av hoppingen i helgen, fordi det var skiflyging. Jeg sier ikke at Norge ikke er gode i K120, men det er noe helt annet enn skiflyging. Vi er én av fire-fem nasjoner som kan vinne, men vi er ikke den største favoritten.

Hvordan tror du Norge gjør det i VM? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Siste nytt

 • Ohi-dobbel senket Bodø/Glimt

  Det var relativt sjansefattig en stund i toppkampen mellom Bodø/Glimt og Molde, men i starten av andre omgang våknet Ohi.

  Molde-spissen stanget inn 1-0 etter et strålende hjørnespark fra Fredrik Aursnes.

  På tampen av kampen var Ohi farlig frempå igjen da Molde presset frem feil fra Glimt-keeper Haikin. Grødem sendte ballen til Ohi som kunne sette ballen inn i et tomt mål.

  Med dagens seier topper blåtrøyene tabellen, og Bodø/Glimt ligger tre poeng bak på andreplass.

  Dette var for øvrig første kamp på Aspmyra med økt tilskuerkapasitet. 2000 tilskuere fikk lov til å være på tribunen.

  Eliteserien fotball 2021: Bodø/Glimt - Molde
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Ruud-tap for verdenstoeren

  Casper Ruud kom til kort i kvartfinalen mot verdenstoer Daniil Medvedev i ATP-turneringen på Mallorca torsdag. Russeren vant med settsifrene 7-5, 6-1.

  Russerens servebrudd ble avgjørende i kampen der Ruuds server ikke var helt på det nivået man er vant til å se.

  De to duellantene fulgte hverandre tett i det første settet, der de begge vant hver sine servegame. I game nummer elleve fikk derimot russiske Medvedev sjansen til å bryte serven til Ruud.

  Russeren misset på den første bruddballen, og det ga Ruud en sjanse til å redde inn gamet. Medvedev lot seg ikke be to ganger og brøt serven da Ruud skjøt i nettet. Medvedev servet inn det siste gamet og vant det første settet 7-5. (NTB)

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • RBK svarer på Hareide-uttalelser

  Styreleder Ivar Koteng ber NRK gjengi hva Hareide har sagt før han svarer på spørsmål. NRK opplyser at Hareide har uttalt at han er for Pride-markeringer, men ikke i fotballen.

  – Stiller klubben seg bak dette?

  – Rosenborg har valgt å markere Pride ved flere tilfeller. Vi tror RBK har en viss påvirkningskraft slik at vi kan få større likeverd enn i dag, sier Koteng.

  – Er det uproblematisk at klubb og hovedtrener er uenige?

  – Jeg er ikke sikker på at han er helt uenig med oss. Jeg tror han tenker mest på spilleregler. Det er ikke problematisk at en trener og klubb har ulikt syn på forskjellige ting. Det er sånn det bør være i et demokrati, sier Koteng.

  – Hareide etterlyser et system hvis idretten først skal brukes til det. Alternativt at den (idretten) ikke skal det, og her har vi da et annet syn, legger han til.

  – Hva skiller Hareide og klubben mest?

  – Det er jo at vi velger å bruke RBKs posisjon til å markere Pride.

  Koteng
  Foto: Ole Martin Wold

Sendeplan

Kl. Program Kanal