Hopp til innhold
Kommentar

«Overgangen skulle egentlig ikke være mulig»

Neymars overgang til Paris Saint-Germain har rystet fotballverden – ikke bare fordi den er så dyr, men fordi den egentlig ikke skulle være mulig.

SOCCER-NEYMAR/

TULLETE RYKTE? Nei, det var alvor. Neymar går til PSG for 2,2 milliarder kroner

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Vanligvis himler man bare med øynene.

Neymar til PSG? Gjesp. Nok et rykte, nok en tullete artikkel. Mer vås fra desperate journalister.

Ingen kommer til å gi 222 millioner euro, mer enn to milliarder kroner, for en spiller. Det ville vært mer enn dobbelt så mye som Paul Pogba, verdens dyreste, kostet Manchester United i fjor.

Barcelona vil ikke la sin nest beste spiller dra. Glem det.

Og Neymar vil aldri si ja uansett. Hvorfor skulle en av verdens beste spillere gå til fransk fotball?

Det var i hvert fall slik det var logisk å tenke. Men nå har det altså skjedd.

Neymar

QATAR: Nasser Al-Khalefi er styreleder i Paris Saint-Germain. Det er Qatar som eier klubben. Spørsmålet er om handelen møter kravene til UEFAs Financial fair play, mener kommentatoren

Foto: Michel Euler / AP

Barças blunder

Dermed har vi en av de mest sjokkerende overgangene siden Real Madrid hentet stjernevingen Luís Figo fra Barça i 2000.

Hvordan er det mulig? PSG har råd til dette fordi de eies av Qatar Sports Investments, en del av staten Qatar. Spørsmål er om de vil møte kravene til UEFAs «Financial Fair Play»-regler, som sier at klubber må dekke sitt forbruk med «naturlige» inntekter.

Det virker nesten umulig med en slik sum, men PSG hevder å ha kontroll. Svaret får vi om noen år, da UEFAs regler gjelder over flere sesonger.

Hvorfor lot Barça spilleren gå? De hadde ikke noe valg.

Alle spillere i Spania har klausuler som kan løse dem fra kontrakten. Når det gjelder stjernene er summene nesten alltid for høye til at noen har råd til dem, noe Barça nok trodde var tilfellet da de satte Neymars klausul til 222 millioner euro. Der tok de feil.

Hvorfor ønsket Neymar å vrake Barça til fordel for Ligue 1? Det er et mer komplisert spørsmål.

Rik pappa

Det offisielle svaret er at Neymar «ønsker en ny utfordring». Det mange vil peke på er penger.

Brasilianeren vil tjene rundt fem millioner i uka, nesten dobbelt så mye som før. Både han og PSG hevder at penger ikke er motivasjonen bak overgangen.

Selv om det skulle være sant, kan det hende at Neymars far har et annet perspektiv. Neymar Senior er sønnens agent, og har mottatt en formue fra Barça via kontrakter, bonuser og overgangen fra Santos i 2013. Avisen The Guardian hevder at Barça har betalt faren nesten en milliard kroner totalt.

Nå får Neymar Senior visstnok rundt 240 millioner fra PSG som del av overgangen. Neymar selv hevder at faren ønsket at han skulle bli i Barça.

Om det er sant, kan man trygt si at faren har fått plaster på såret.

Vekk fra Messi

Messi med gullballen

I SKYGGEN: Neymar kan ha følt at han har kommet i skyggen av Lionel Messi på Barcelona

Foto: NRK

Når alt dette er sagt, bør man ta Neymars offisielle begrunnelse seriøst. Dette er en spiller som er stjerne i Brasil, som har enorme ambisjoner, og som spås å vinne Gullballen.

Men det er ikke lett å bli verdens beste, om man ikke er best på sitt eget lag.

Lagkamerat Gerard Piqué har sagt at om Neymar drar, er det ikke fordi han ønsker flere titler, eller mer penger, men fordi han ønsker hovedrollen. I Barça vil denne alltid tilhøre Lionel Messi, som til tross for sine 30 år ikke viser tegn til å være på vei nedover.

Messi og Neymar er gode venner og har storspilt sammen, men det er naturlig at Neymar savner statusen som nummer én.

Dessuten skinner Messis lagkamerater ofte når argentineren er borte. Alexis Sánchez er et godt eksempel på en tidligere støttespiller som har blomstret i en mindre klubb, Arsenal. Neymars beste periode i Barça var fra oktober til november i 2015, da Messi var skadet.

I PSG får Neymar trøye nummer 10. Hovedrollen er hans.

messi suarez pique

GAMLE: Luis Suárez, Lionel Messi og Gerard Pique jubler etter seier i El Clásico. Men alle begynner å dra på årene

Foto: Susana Vera / Reuters

Gammelt lag

En annen mulige faktor er at Neymar anser Barça som mindre attraktive enn før.

Katalanerne vant kun den spanske cupen i år, mens Real Madrid vant La Liga samt sin tredje mesterliga på fire år. Barças styre har bommet grovt på overgangsmarkedet de to siste årene, noe som har etterlatt en stall som trenger fornyelse.

Blant nøkkelspillerne som har fylt 30 år, finner vi Messi, Piqué, Luis Suárez, Javier Mascherano og Andrés Iniesta. Sergio Busquets og Ivan Rakitic er 29.

Den eneste stjernen som faktisk er yngre enn 29, er ... vel, det var Neymar.

Samtidig har Real Madrid hentet de beste spanske talentene. Mens erkerivalene blir yngre og bedre, blir Barça eldre og dårligere. Neymar kunne dratt til PSG i fjor, men sa nei.

Denne gangen var timingen langt bedre.

Gjensyn med Dani

Man skal heller ikke glemme at Barças styre har terget på seg en av Neymars beste venner. Dani Alves forlot klubben gratis i fjor, fordi han følte direktørene ikke verdsatte ham nok.

– De som styrer Barcelona, vet ikke hvordan de skal ta vare på spillerne sine, sa Alves i februar.

Neymar og Alves er også lagkamerater på Brasils landslag. Da Juventus slo ut Barça i mesterligaen i april, omfavnet Alves en gråtende Neymar.

Nylig hentet PSG Alves fra Juventus. Høyrebacken har ikke lagt skjul på at han har ønsket at Neymar skal følge ham til Paris, hvor landsmennene Thiago Silva og Marquinhos også spiller.

Nå har han fått sin vilje.

Sjansespillet

Hvor mye Alves har påvirket avgjørelsen er umulig å si, men PSG har uansett bekreftet en overgang som vil legge press på flere parter.

Den som bør svette mest, er Barça-president Josep Maria Bartomeu, som satte Neymars klausul på 222 millioner euro da de skrev ny kontrakt i oktober i fjor. Det er på hans vakt at Neymar har ønsket seg bort fra Barça, en klubb alle bør drømme om å spille for.

Med hensyn til andre klubber har overgangsmarkedet nå fått en ny takhøyde. Det blir enda mer akseptabelt å svi av store summer.

Og Neymar har ikke minst gamblet selv. I en klubb hvor ligatittelen er minstekrav, kan overgangen kun bli ansett som en sportslig suksess om han fører PSG til mesterligatittelen. Det er også slik at Neymar kan vinne Gullballen.

Dermed hadde Piqué rett i å si at Neymar satser alt på ett kort. Sjelden har et sjansespill medbrakt en så lønnsom trøstepremie.

Neymar klar for PSG
Foto: PSG

Siste nytt

 • Hegerberg-scoring i Lyon-storseier

  Ada Hegerberg scoret sikkert inn et straffespark i Lyons 5-0-seier over Lille. Siden starten av november står hun med ti mål for klubb og landslag.

  Spissen doblet Lyons ledelse til 2-0 etter en snau halvtime. Det var Hegerbergs 251. scoring for Lyon.

  Hun ble tatt av banen etter 61 minutter i fredagens oppgjør.

  Forrige uke slo Hegerberg til med hattrick i Norges 4-0-seier over Portugal på Ullevaal stadion, men ble tatt av målløs i pausen i 1-2-tapet for Østerrike noen dager senere.

  Lyon har fortsatt til gode å avgi poeng i den franske toppdivisjonen. Fasiten er 30 poeng og målforskjell på 45-4 etter ti kamper. (NTB)

  Ada Hegerberg
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Melkersen permanent til Strømsgodset

  Elias Hoff Melkersen (20) imponerte på utlån i Strømsgodset. Nå gjøres oppholdet permanent, og ifølge lokalpressen betaler klubben en rekordsum for ham.

  Trønderen ble en hit etter låneovergangen fra skotske Hibernian i august. Han startet samtlige tolv kamper for Godset og scoret fire mål i Eliteserien.

  – Det føles helt fantastisk å signere for Godset, sier Melkersen i en uttalelse på Godets nettsted.

  Den nye avtalen varer fram til høsten 2028. Drammens Tidende erfarer at kjøpet er det dyreste i Strømsgodsets historie, men går ikke nærmere inn på summen enn at den er «en god del lavere» enn 13 millioner kroner.

  Godsets dyreste kjøp har siden 2016 vært de fem millionene som ble betalt da Kristoffer Tokstad ble hentet fra Sarpsborg 08. (NTB/NRK)

  Elias Melkersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Wiklund med ny verdenscupseier

  Ragne Wiklund er fortsatt ubeseiret på 3000 meter i vinterens verdenscup på skøyter.

  Fredag klokket hun inn til 4.06,69 i Polen.

  Seieren var Wiklunds åttende i verdenscupen totalt. Hun har vunnet samtlige tre løp som har vært på 3000 meter hittil i sesongen.

  Forrige måned var hun øverst på pallen i Obihiro (Japan) og Beijing (Kina).

  Wiklund slo Marijke Groenewoud fra Nederland med 34 hundredels sekund tross en litt svak sisterunde. Det er andre gang på rad at hun vinner 3000-meteren i Tomaszow Mazowiecki.

  – Hun er litt ut av det på oppløpet, men det holder inn, sa VGTVs skøytekommentator Ida Njåtun under sendingen.

  (©NTB)

  Ragne Wiklund smiler etter målgang
  Foto: Peter Dejong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal