Normal

Mener Neymar havner i et politisk spill

Paris Saint-Germains eiere ønsker blant annet å bruke Neymar til å forbedre imaget til Qatar, mener idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas.

Neymar forlater Barcelona.

PSG-SPILLER: Brasilianske Neymar skal fra neste sesong spille for franske Paris Saint-Germain.

Foto: Lola Bou / AFP

– Qatar er i dag i svært store problemer, med boikottrusler og sanksjoner fra mange naboland. Kjøpet av Neymar er et svar på dette. Qatar-eide PSG får en frontfigur som skal gi Qatar positiv omtale. En del av Neymar-avtalen er at brasilianeren skal promotere fotball-VM i Qatar i 2022, sier Selliaas, som i dag er journalist i Nettavisen.

Andreas Selliaas

POLITISK: Tidligere NUPI-forsker Andreas Selliaas mener at Qatar bruker Neymar som et politisk virkemiddel.

Foto: NRK

Torsdag ble det bekreftet at Neymar blir tidenes dyreste fotballspiller etter at han signerte for Paris Saint-Germain. Klubben eies av Qatar Sport Investment, som eies igjen av myndighetene i Qatar og deres olympiske komité. Bakmannen er emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Brasilianeren kostet over to milliarder kroner, og den enorme summen ble betalt direkte til Barcelona gjennom Neymars advokater. Den spanske ligaen nektet først å godta rekordsummen fordi den bryter med UEFAs regelverk for økonomisk fair play (FFP).

Selliaas forklarer at fotball spiller en viktig rolle for gulf-staten på flere måter. Qatar har de siste årene investert mye penger i idrett, i Paris Saint-Germain, i fotball-VM 2022 og i andre idrettsarrangementer og klubber, i tillegg eier landet TV-kanalen BeIN, som har rettighetene til Premier League.

Politisk spill

– Neymar havner frivillig eller ufrivillig midt i det politiske spillet. Jeg kan tenke meg at Paris Saint-Germain og Qatar vil at Neymar skal gjøre det bra på fotballbanen. Men det er også en måte å pynte på sitt eget image i Midtøsten, sier eksperten.

Paris Saint-Germains president fra Qatar Nasser Al-Khelaifi under pressekonferansen der Neymar.

QATARER: PSG-sjef qatareren Nasser Al-Khefali under pressekonferansen der Neymar-overgangen ble bekreftet.

Foto: Thomas Samson / AFP

Tidlig i juni kuttet nabolandet Saudi-Arabia alle diplomatiske forbindelser til Qatar. Etter kort tid fulgte flere naboland. Bahrain, Jemen, De forente arabiske emirater og Egypt, og senere enda flere land.

En protestant holder ett skilt der han kritiserer Qatar før Neymars ankomst i Paris.

PROTESTERER: En mann holder et skilt hvor det står: «Qatar kjøper alt, både spillere og jihad».

Foto: Benjamin Cremel / AFP

Årsaken til blokaden er blant annet anklager om at Qatar har støttet terrorgrupper, spesielt Det muslimske brorskap.

– Sport blir oppfattet som et mykt maktmiddel. De har en tanke om at dersom de arrangerer store idrettsarrangementer, hvis de har store eierandeler i sportsklubber, så vil ikke andre land angripe dem. En slags form for sikkerhetspolitikk, sier Selliaas.

Kan få dominoeffekt

De svimlende 222 millioner Neymar-euroene er mer enn nok til å kjøpe alle spillerne i norsk eliteserie og Obos-liga.

Ifølge Transfermarkt ville Qatar sittet igjen med nesten 80 millioner euro dersom de hadde kjøpt opp alle spillerne i de to øverste norske divisjonene.

Philippe Coutinho spiller i Liverpool.

BARCELONA-AKTUELL: Barcelona har tidligere i sommer lagt inn bud på Philippe Coutinho.

Foto: Kin Cheung / AP

Pengene som Barcelona nå har i lomma vil de åpenbart bruke på å kjøpe nye spillere. Klubben har tidligere i sommer lagt inn bud på Phillipe Coutinho.

– Det har store ringvirkninger. Fotball fungerer som en næringskjede. De største forsyner seg først av fatet. Når de henter fra de store skal de igjen ta for seg av samme fat, sier Lars Tjærnås.

Den tidligere fotballtreneren og nå Aftenposten-kommentatoren mener at Neymar-salget vil få konsekvenser på overgangsmarkedet.

– Barcelona må tette hullet. Det gjør de gjennom en annen aktør som igjen må tette sitt behov. Derfor vil vi se mange store overganger de neste ukene.

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton