Mener Neymar havner i et politisk spill

Paris Saint-Germains eiere ønsker blant annet å bruke Neymar til å forbedre imaget til Qatar, mener idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas.

Neymar forlater Barcelona.

PSG-SPILLER: Brasilianske Neymar skal fra neste sesong spille for franske Paris Saint-Germain.

Foto: Lola Bou / AFP

– Qatar er i dag i svært store problemer, med boikottrusler og sanksjoner fra mange naboland. Kjøpet av Neymar er et svar på dette. Qatar-eide PSG får en frontfigur som skal gi Qatar positiv omtale. En del av Neymar-avtalen er at brasilianeren skal promotere fotball-VM i Qatar i 2022, sier Selliaas, som i dag er journalist i Nettavisen.

Andreas Selliaas

POLITISK: Tidligere NUPI-forsker Andreas Selliaas mener at Qatar bruker Neymar som et politisk virkemiddel.

Foto: NRK

Torsdag ble det bekreftet at Neymar blir tidenes dyreste fotballspiller etter at han signerte for Paris Saint-Germain. Klubben eies av Qatar Sport Investment, som eies igjen av myndighetene i Qatar og deres olympiske komité. Bakmannen er emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Brasilianeren kostet over to milliarder kroner, og den enorme summen ble betalt direkte til Barcelona gjennom Neymars advokater. Den spanske ligaen nektet først å godta rekordsummen fordi den bryter med UEFAs regelverk for økonomisk fair play (FFP).

Selliaas forklarer at fotball spiller en viktig rolle for gulf-staten på flere måter. Qatar har de siste årene investert mye penger i idrett, i Paris Saint-Germain, i fotball-VM 2022 og i andre idrettsarrangementer og klubber, i tillegg eier landet TV-kanalen BeIN, som har rettighetene til Premier League.

Politisk spill

– Neymar havner frivillig eller ufrivillig midt i det politiske spillet. Jeg kan tenke meg at Paris Saint-Germain og Qatar vil at Neymar skal gjøre det bra på fotballbanen. Men det er også en måte å pynte på sitt eget image i Midtøsten, sier eksperten.

Paris Saint-Germains president fra Qatar Nasser Al-Khelaifi under pressekonferansen der Neymar.

QATARER: PSG-sjef qatareren Nasser Al-Khefali under pressekonferansen der Neymar-overgangen ble bekreftet.

Foto: Thomas Samson / AFP

Tidlig i juni kuttet nabolandet Saudi-Arabia alle diplomatiske forbindelser til Qatar. Etter kort tid fulgte flere naboland. Bahrain, Jemen, De forente arabiske emirater og Egypt, og senere enda flere land.

En protestant holder ett skilt der han kritiserer Qatar før Neymars ankomst i Paris.

PROTESTERER: En mann holder et skilt hvor det står: «Qatar kjøper alt, både spillere og jihad».

Foto: Benjamin Cremel / AFP

Årsaken til blokaden er blant annet anklager om at Qatar har støttet terrorgrupper, spesielt Det muslimske brorskap.

– Sport blir oppfattet som et mykt maktmiddel. De har en tanke om at dersom de arrangerer store idrettsarrangementer, hvis de har store eierandeler i sportsklubber, så vil ikke andre land angripe dem. En slags form for sikkerhetspolitikk, sier Selliaas.

Kan få dominoeffekt

De svimlende 222 millioner Neymar-euroene er mer enn nok til å kjøpe alle spillerne i norsk eliteserie og Obos-liga.

Ifølge Transfermarkt ville Qatar sittet igjen med nesten 80 millioner euro dersom de hadde kjøpt opp alle spillerne i de to øverste norske divisjonene.

Philippe Coutinho spiller i Liverpool.

BARCELONA-AKTUELL: Barcelona har tidligere i sommer lagt inn bud på Philippe Coutinho.

Foto: Kin Cheung / AP

Pengene som Barcelona nå har i lomma vil de åpenbart bruke på å kjøpe nye spillere. Klubben har tidligere i sommer lagt inn bud på Phillipe Coutinho.

– Det har store ringvirkninger. Fotball fungerer som en næringskjede. De største forsyner seg først av fatet. Når de henter fra de store skal de igjen ta for seg av samme fat, sier Lars Tjærnås.

Den tidligere fotballtreneren og nå Aftenposten-kommentatoren mener at Neymar-salget vil få konsekvenser på overgangsmarkedet.

– Barcelona må tette hullet. Det gjør de gjennom en annen aktør som igjen må tette sitt behov. Derfor vil vi se mange store overganger de neste ukene.

Sportsnyheter

Forfangs første NM-gull, kombinert-Riiber imponerte med sølv

Johann André Forfang tok NM-gullet i hopp i Holmenkollen, men det var kanskje kombinertløpar Jarl Magnus Riiber som stal merksemda.

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • Stöckl fortsatt i kontraktsforhandlinger

  Landslagstrener Alexander Stöckl er ønsket i fire nye år som trener for de norske hopperne, men fortsatt er ingenting spikret.

  – Vi er i dialog om ny kontakt, men vi har ikke kommet helt i mål ennå, sa Stöckl til NTB tirsdag kveld.

  Stöckls kontrakt går ut i mai. Etter hoppbråket i fjor høst ymtet han frampå om at han ikke ville fornye kontrakten hvis ikke Clas Brede Bråthen ble med videre.

  Hoppuka 2021-2022
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Sjokkexit for Dortmund og Haaland

  Tross en Erling Braut Haaland-scoring, ble det 1-2-tap for andredivisjonslaget St. Pauli. Det betyr at tittelforsvarer Dortmund er slått ut av den tyske cupen.

  St. Pauli, som leder 2. Bundesliga, var i føringen med to mål før pause og hadde god kontroll på oppgjøret. Etienne Amenyido og et selvmål av Axel Witsel sto for scoringene til hjemmelaget.

  Håpet om å snu kampen for gjestene ble tent da Haaland scoret fra straffemerket i det 58. minutt. Men det ble bare med håpet, for Dortmund klarte aldri å snu kampen og er dermed ute av cupen.

  Germany Soccer Cup
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Opseth med suverent NM-gull

  Silje Opseth var best i begge omgangane og tok eit klart NM-gull i hopp i Holmenkollen. Med 118 og 120 meter var ho 16,3 poeng framfor sølvvinnar Anna Odine Strøm. Strøm hadde 116,5 og 115 meter.

  Thea Minyan Bjørseth tok bronsen. Med 110,5 og 117,5 var ho 20,9 poeng bak Opseth.

  Alle tre medaljevinnarane blei tidlegare på dagen tekne ut til OL.

Sendeplan

Kl. Program Kanal