Hopp til innhold

Mener Neymar havner i et politisk spill

Paris Saint-Germains eiere ønsker blant annet å bruke Neymar til å forbedre imaget til Qatar, mener idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas.

Neymar forlater Barcelona.

PSG-SPILLER: Brasilianske Neymar skal fra neste sesong spille for franske Paris Saint-Germain.

Foto: Lola Bou / AFP

– Qatar er i dag i svært store problemer, med boikottrusler og sanksjoner fra mange naboland. Kjøpet av Neymar er et svar på dette. Qatar-eide PSG får en frontfigur som skal gi Qatar positiv omtale. En del av Neymar-avtalen er at brasilianeren skal promotere fotball-VM i Qatar i 2022, sier Selliaas, som i dag er journalist i Nettavisen.

Andreas Selliaas

POLITISK: Tidligere NUPI-forsker Andreas Selliaas mener at Qatar bruker Neymar som et politisk virkemiddel.

Foto: NRK

Torsdag ble det bekreftet at Neymar blir tidenes dyreste fotballspiller etter at han signerte for Paris Saint-Germain. Klubben eies av Qatar Sport Investment, som eies igjen av myndighetene i Qatar og deres olympiske komité. Bakmannen er emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Brasilianeren kostet over to milliarder kroner, og den enorme summen ble betalt direkte til Barcelona gjennom Neymars advokater. Den spanske ligaen nektet først å godta rekordsummen fordi den bryter med UEFAs regelverk for økonomisk fair play (FFP).

Selliaas forklarer at fotball spiller en viktig rolle for gulf-staten på flere måter. Qatar har de siste årene investert mye penger i idrett, i Paris Saint-Germain, i fotball-VM 2022 og i andre idrettsarrangementer og klubber, i tillegg eier landet TV-kanalen BeIN, som har rettighetene til Premier League.

Politisk spill

– Neymar havner frivillig eller ufrivillig midt i det politiske spillet. Jeg kan tenke meg at Paris Saint-Germain og Qatar vil at Neymar skal gjøre det bra på fotballbanen. Men det er også en måte å pynte på sitt eget image i Midtøsten, sier eksperten.

Paris Saint-Germains president fra Qatar Nasser Al-Khelaifi under pressekonferansen der Neymar.

QATARER: PSG-sjef qatareren Nasser Al-Khefali under pressekonferansen der Neymar-overgangen ble bekreftet.

Foto: Thomas Samson / AFP

Tidlig i juni kuttet nabolandet Saudi-Arabia alle diplomatiske forbindelser til Qatar. Etter kort tid fulgte flere naboland. Bahrain, Jemen, De forente arabiske emirater og Egypt, og senere enda flere land.

En protestant holder ett skilt der han kritiserer Qatar før Neymars ankomst i Paris.

PROTESTERER: En mann holder et skilt hvor det står: «Qatar kjøper alt, både spillere og jihad».

Foto: Benjamin Cremel / AFP

Årsaken til blokaden er blant annet anklager om at Qatar har støttet terrorgrupper, spesielt Det muslimske brorskap.

– Sport blir oppfattet som et mykt maktmiddel. De har en tanke om at dersom de arrangerer store idrettsarrangementer, hvis de har store eierandeler i sportsklubber, så vil ikke andre land angripe dem. En slags form for sikkerhetspolitikk, sier Selliaas.

Kan få dominoeffekt

De svimlende 222 millioner Neymar-euroene er mer enn nok til å kjøpe alle spillerne i norsk eliteserie og Obos-liga.

Ifølge Transfermarkt ville Qatar sittet igjen med nesten 80 millioner euro dersom de hadde kjøpt opp alle spillerne i de to øverste norske divisjonene.

Philippe Coutinho spiller i Liverpool.

BARCELONA-AKTUELL: Barcelona har tidligere i sommer lagt inn bud på Philippe Coutinho.

Foto: Kin Cheung / AP

Pengene som Barcelona nå har i lomma vil de åpenbart bruke på å kjøpe nye spillere. Klubben har tidligere i sommer lagt inn bud på Phillipe Coutinho.

– Det har store ringvirkninger. Fotball fungerer som en næringskjede. De største forsyner seg først av fatet. Når de henter fra de store skal de igjen ta for seg av samme fat, sier Lars Tjærnås.

Den tidligere fotballtreneren og nå Aftenposten-kommentatoren mener at Neymar-salget vil få konsekvenser på overgangsmarkedet.

– Barcelona må tette hullet. Det gjør de gjennom en annen aktør som igjen må tette sitt behov. Derfor vil vi se mange store overganger de neste ukene.

Siste nytt

  • Odermatt bekymret for løpernes sikkerhet: – Motsier seg selv

    Etter at seks av alpinherrenes sju planlagte verdenscuprenn har blitt avlyst denne sesongen, er den sveitsiske alpinisten Marco Odermatt bekymret for hvordan rennkalenderen vil se ut.

    Det ene avlyste Zermatt-rennet har blitt flyttet til Val Gardena, i tillegg til at Sölden-storslalåmen blir flyttet til Aspen.

    Michel Vion, generalsekretær i FIS, forteller til franske Eurosport at to av de fire resterende fartsrennene for herrene ikke vil få ny dato. Det er usikkert hva som skjer med de to siste.

    – Jeg forstår alle som ønsker å ta igjen renn, men det må også gi mening. Det blir fem løp på fem dager i Val Gardena og Alta Badia, med to treningsøkter på forhånd, sier Odermatt til Tages Anzeiger, gjengitt av Kronen Zeitung.

    Den regjerende verdenscupvinneren er også redd for skader som kan oppstå når belastningen blir for stor.

    Renndirektør i FIS, Markus Waldner, er enig med Odermatt og er klar på at rennene ikke må settes tilfeldig inn i kalenderen, noe han mener at i så fall vil være farlig for utøverne. (NTB/NRK)

    Marco Odermatt fra Sveits under medaljeseremonien etter utfor for menn under VM i alpint 2023 i Meribel, Frankrike.
    Foto: NTB
  • Tidligere kombinertleder i skiforbundet er død

    Mangeårig leder i kombinertkomiteen i Norges Skiforbund Paul Einar Borgen er død. Han ble 66 år gammel.

    Borgen ledet komiteen i åtte år og hadde også en rekke andre verv tilknyttet kombinert. Han hadde også verv i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

    – Paul Einar var veldig viktig for norsk kombinertsport i en årrekke. Han var leder i kombinertkomiteen i åtte år, jobbet inn mot FIS og var de senere årene svært viktig bidragsyter i Kombinertsportens Venner. Det er en uendelig trist melding å få at Paul Einar er gått bort så altfor tidlig, sier sportssjef Ivar Stuan til skiforbundet.no.

    Borgen var leder i kombinertkomiteen da Stuan kom tilbake som sportssjef i 2016.

    – I Paul Einar har vi hatt et fantastisk menneske som har jobbet utrettelig for å sette kombinert på kartet. Han hadde stor arbeidskapasitet, var faglig meget sterk og viste et stort og ekte engasjement. Han fikk utrettet veldig mye og tok på seg alle mulige oppgaver og verv for å hjelpe vår fantastiske sport opp og fram. Det er mange som ser tilbake på Paul Einars innsats med stor takknemlighet, sier Stuan. (©NTB)

    Portrett av Paul Einar Borgen.
    Foto: Vidar Ruud / NTB
  • Volleyballtrener Tore Aleksandersen er død

    Tidligere landslagstrener i volleyball, Tore Aleksandersen fra Aukra, er død etter lengre tids sykdom.

    Aleksandersen ble 55 år gammel og døde natt til 6. desember.

    Det bekrefter Norges Volleyballforbund på sin nettside, hvor de skriver at «en eventyrlig reise har tatt slutt». Aleksandersen er Norges mestvinnende trener i innevolleyball.

    For få dager siden ble 55-åringen utnevnt som æresmedlem i Norges Volleyballforbund etter årelang innsats for sporten. Volleyballpresident Eirik Sørdahl omtalte Aleksandersen som en «ener i norsk volleyball».

    Æresmedlemmet har trent kvinnelandslaget i Norge og Finland og har i tillegg vært klubbtrener i USA, Polen, Tyrkia og Tyskland, og tatt flere titler.

    I sistnevnte land ledet han toppklubben Allianz MTV Stuttgart til finale i europacupen i fjor vår.

    I sommer takket han for seg for å fokusere på helsa og sykdomsbehandling.

    Klubben skriver på sin nettside at de er i dyp sorg over tapet av treneren.

    «Han ga hver og en av oss en utrolig mengde energi, inspirasjon og glede til tross for hans sykdom», sier sportsdirektør Kim Oszvald-Renkema.

    Trenersuksessen til romsdalingen startet på 1990-tallet, da han ledet damelaget til hjemklubben Aukra Volleyballklubb til topps i eliteserien.

    I tillegg til sin meritterte historie som trener, har han skrevet flere lærebøker om trenergjerningen.

    På X har flere vist takknemlighet for Aleksandersen og delt sine kondolanser. Deriblant det Finske Volleyballforbundet.

    Tore Aleksandersen i timeout for Førde
    Foto: Rune Fossum

Sendeplan

Kl. Program Kanal