NRK Meny
Normal

Mener Neymar havner i et politisk spill

Paris Saint-Germains eiere ønsker blant annet å bruke Neymar til å forbedre imaget til Qatar, mener idrettspolitisk ekspert Andreas Selliaas.

Neymar forlater Barcelona.

PSG-SPILLER: Brasilianske Neymar skal fra neste sesong spille for franske Paris Saint-Germain.

Foto: Lola Bou / AFP

– Qatar er i dag i svært store problemer, med boikottrusler og sanksjoner fra mange naboland. Kjøpet av Neymar er et svar på dette. Qatar-eide PSG får en frontfigur som skal gi Qatar positiv omtale. En del av Neymar-avtalen er at brasilianeren skal promotere fotball-VM i Qatar i 2022, sier Selliaas, som i dag er journalist i Nettavisen.

Andreas Selliaas

POLITISK: Tidligere NUPI-forsker Andreas Selliaas mener at Qatar bruker Neymar som et politisk virkemiddel.

Foto: NRK

Torsdag ble det bekreftet at Neymar blir tidenes dyreste fotballspiller etter at han signerte for Paris Saint-Germain. Klubben eies av Qatar Sport Investment, som eies igjen av myndighetene i Qatar og deres olympiske komité. Bakmannen er emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Brasilianeren kostet over to milliarder kroner, og den enorme summen ble betalt direkte til Barcelona gjennom Neymars advokater. Den spanske ligaen nektet først å godta rekordsummen fordi den bryter med UEFAs regelverk for økonomisk fair play (FFP).

Selliaas forklarer at fotball spiller en viktig rolle for gulf-staten på flere måter. Qatar har de siste årene investert mye penger i idrett, i Paris Saint-Germain, i fotball-VM 2022 og i andre idrettsarrangementer og klubber, i tillegg eier landet TV-kanalen BeIN, som har rettighetene til Premier League.

Politisk spill

– Neymar havner frivillig eller ufrivillig midt i det politiske spillet. Jeg kan tenke meg at Paris Saint-Germain og Qatar vil at Neymar skal gjøre det bra på fotballbanen. Men det er også en måte å pynte på sitt eget image i Midtøsten, sier eksperten.

Paris Saint-Germains president fra Qatar Nasser Al-Khelaifi under pressekonferansen der Neymar.

QATARER: PSG-sjef qatareren Nasser Al-Khefali under pressekonferansen der Neymar-overgangen ble bekreftet.

Foto: Thomas Samson / AFP

Tidlig i juni kuttet nabolandet Saudi-Arabia alle diplomatiske forbindelser til Qatar. Etter kort tid fulgte flere naboland. Bahrain, Jemen, De forente arabiske emirater og Egypt, og senere enda flere land.

En protestant holder ett skilt der han kritiserer Qatar før Neymars ankomst i Paris.

PROTESTERER: En mann holder et skilt hvor det står: «Qatar kjøper alt, både spillere og jihad».

Foto: Benjamin Cremel / AFP

Årsaken til blokaden er blant annet anklager om at Qatar har støttet terrorgrupper, spesielt Det muslimske brorskap.

– Sport blir oppfattet som et mykt maktmiddel. De har en tanke om at dersom de arrangerer store idrettsarrangementer, hvis de har store eierandeler i sportsklubber, så vil ikke andre land angripe dem. En slags form for sikkerhetspolitikk, sier Selliaas.

Kan få dominoeffekt

De svimlende 222 millioner Neymar-euroene er mer enn nok til å kjøpe alle spillerne i norsk eliteserie og Obos-liga.

Ifølge Transfermarkt ville Qatar sittet igjen med nesten 80 millioner euro dersom de hadde kjøpt opp alle spillerne i de to øverste norske divisjonene.

Philippe Coutinho spiller i Liverpool.

BARCELONA-AKTUELL: Barcelona har tidligere i sommer lagt inn bud på Philippe Coutinho.

Foto: Kin Cheung / AP

Pengene som Barcelona nå har i lomma vil de åpenbart bruke på å kjøpe nye spillere. Klubben har tidligere i sommer lagt inn bud på Phillipe Coutinho.

– Det har store ringvirkninger. Fotball fungerer som en næringskjede. De største forsyner seg først av fatet. Når de henter fra de store skal de igjen ta for seg av samme fat, sier Lars Tjærnås.

Den tidligere fotballtreneren og nå Aftenposten-kommentatoren mener at Neymar-salget vil få konsekvenser på overgangsmarkedet.

– Barcelona må tette hullet. Det gjør de gjennom en annen aktør som igjen må tette sitt behov. Derfor vil vi se mange store overganger de neste ukene.

Siste nytt

 • Tøff trekning for Solbakken

  Ståle Solbakkens FC København møter spanske Atlético Madrid i 16-delsfinalen i europaligaen over nyttår. Resten av lagene som møtes:

  Dortmund - Atalanta

  Nice - Lokomotiv Moskva

  Spartak Moskva - Athletic

  AEK - Dynamo Kyiv

  Celtic - Zenit

  Napoli - Lepzig

  Crvena Zvezda - CSKA Moskva

  Lyon - Villarreal

  Real Sociedad - Salzburg

  Partizan - Plzeň

  FCSB - Lazio

  Ludogorets - Milan

  Astana - Sporting CP

  Östersund - Arsenal

  Marseille - Braga

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Northug tilbake i trening

  Petter Northug er tilbake i full trening, sier trener Stig Rune Kveen til VG. Han har hatt en liten pause i etterkant av Lillehammer-rennene, hvor han ble slått ut i prologen. Northug følte da at han ikke var helt i slag.

  – Nå har han havnet på «pluss-siden» igjen. Det var viktig at han satte på håndbrekket selv der og hentet seg inn, etter å ha vært litt for hissig på konkurranse etter sykdomsperioden for to uker siden, sier Kveen til VG.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Hevder Søderlund er RBK-aktuell

  Alexander Søderlund skal nærme seg en retur til gamleklubben, skriver Adressa som igjen viser til flere franske medier. Søderlund står med ti kamper, hvorav kun én fra start, for St. Etienne i franske Ligue 1.

  Alexander Søderlund
  Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge
VM håndball kvinner: 1/8-finale Spania - Norge