Hopp til innhold

– Magnus vil ikke bli stormannsgal

Oppimot 15 millioner mennesker har sett intervjuet med Magnus Carlsen på «60 Minutes». Hovedpersonen selv er ikke en av dem.

Magnus Carlsen og Bob Simon

Magnus Carlsen ble fulgt av Bob Simon og fem andre i teamet fra 60 minutes. Søndag kveld gikk intervjuet på amerikanske tv-skjermer, men sjakkspilleren selv har ennå ikke sett det.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Garry Kasparov (tv) og Magnus Carlsen

Som 13-åring holdt Magnus Carlsen sjakkstjerne Garry Kasparov til draw.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Han er litt forsiktig til å lese om seg selv i media. Han ønsker ikke å bli stormannsgal og vil holde beina på bakken, sier Espen Agdestein til NRK.no.

Agdestein, som er Carlsens manager, kan fortelle at sjakkesset foreløpig ikke har sett intervjuet som ble sendt på amerikanske «60 Minutes» søndag kveld.

Selv om Carlsen ikke selv har hastverk med å se intervjuet som gikk ut til nesten 15 millioner mennesker, sier Agdestein at 21-åringen har planer om å se det ganske snart.

– Jeg tror han vil bli brukbart fornøyd. Det er alltid rart å se seg selv, og han synes nok det er litt vanskelig å vurdere selv, sier Agdestein.

Skremte verdenseneren

Manageren selv er godt fornøyd med intervjuet.

– Jeg synes det var kjempebra. Magnus fremstår som selvsikker og trygg, og det ble et ganske ærlig portrett av ham. Sjakkinteresserte kunne nok tenke seg at det var dypere i forhold til sjakken, men i og med at det er for et bredt publikum passet det nok bra, mener Agdestein.

I portrettet kan man blant annet se Carlsens møtet med verdensener Garry Kasparov fra 2004. Den gangen var Carlsen bare 13 år, men rystet verdenseneren med å holde ham til draw. Nordmannen var imidlertid skuffet over at han ikke klarte å dra i land seieren.

– Da jeg kom i vinnerposisjonen hadde jeg lite tid, var nervøs og klarte ikke å avslutte til seier. Jeg spilte mot Kasparov, jeg var skremt, sier Carlsen i intervjuet.

Skrekkblandet fryd

Det amerikanske programmet forsøkte for ni år siden å få et intervju med den norske sjakkspilleren. Den gang var svaret fra Carlsen og teamet rundt ham nei.

Nå som sjakkspilleren har blitt eldre og tatt steget opp som profesjonell spiller, er forholdet til mediene blitt et annet. Men det er også en litt skrekkblandet fryd for sjakkspilleren.

– Det er ikke en lett greie for Magnus å være med på noe sånn. Det krever mye av ham. Han var sammen med filmteamet i flere uker og må by på seg selv. Det er litt anstrengende. Samtidig ønsker han å være aktiv i pressen, sier Agdestein.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen imponerer reporter Bob Simon.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Imponerte stjernereporter

«60 Minutes» reporterstjerne, Bob Simon, lot seg imponere av Carlsen i tiden teamet fulgte ham.

– Han er en av de mest ærlige personene jeg har intervjuet, sa han, da opptakene var i gang.

I programmet sammenlignes Carlsen med Mozart. 21-åringen svarer følgende på hvordan den sammenligningen oppleves:

– Ble han noen gang spurt om hvordan han gjør det han gjør? Jeg ville vært veldig imponert om han hadde et godt svar på det, sier Carlsen.

– Jeg tror han ville sagt at det bare kom naturlig, og at det er bare noe han gjør, fortsetter 21-åringen, og gir med det også sitt eget svar på hvorfor han kan imponere ved sjakkbrettet som han gjør.

Fornøyd pappa

Henrik Carlsen, faren til Magnus Carlsen, er også en del av portrettet i 60 minutes. Faren forteller i intervjuet at han ikke så på sønnens imponerende evner som femåring som noe unormalt. På den alderen kunne sjakkspilleren ramse opp nesten alle land i verden, med hovedstad og innbyggertall.

– Han hadde et godt minne og kapasiteten til å konsentrere seg i flere timer av gangen. Han var interessert i nye ting hele tiden, men jeg tenkte det var normalt, sier faren.

Også han har sett sluttresultatet av ukene med et tv-team på seks på slep.

– Jeg synes det var godt laget og et hyggelig resultat. Filmteamet var profesjonelle, høflige og behagelig å ha med å gjøre, sier han til NRK.no.

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal