Hopp til innhold

19-åring gjentok bragd i «brutalt» renn: – Som å kjøre kulekjøring i blinde

Kun 30 av utøverne i herrenes NM-slalåm kom seg til mål i den første omgangen. Best var en 19-åring som tok sitt andre strake gull.

Se video av noen av dem som kjørte ut.

Nå begynner det å nærme seg at dersom du bare ploger ned til mål, så kommer du til andre omgang, sa NRKs kommentator Carl Andreas Wold mot slutten av den første omgangen i NM-slalåmen søndag.

For en etter en kjørte ut. Noen rakk knapt å passere en port før NM-rennet var over. Til slutt var det så mange som kjørte ut at bare du kom deg helskinnet ned, kvalifiserte du deg til den andre omgangen.

– Til slutt ble det skikkelig ille. En perfekt storm mellom vanskelig løypesett, skikkelig dårlige forhold, tåke og kanskje en liten faktor at vi viser det på TV også. Det er ikke det du trener på. Det går ikke an å trene på sånne forhold, sier NRKs ekspert, Lars Elton.

Krevende forhold

Det regnet på Hafjell i natt, noe som skapte våt og krevende snø. I tillegg var det tett tåke som gjorde det vanskelig å se den oppkjørte og humpete løypa.

Lars Elton Myhre.

EKSPERT: Lars Elton.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Det var fryktelig brutalt oppi der. Det er lett å skjønne at det ble noen utkjøringer. Sånne groper som man så i dag, det er lenge siden sist, sier alpinekspert Elton.

Forholdene ble bare verre og verre utover i omgangen.

– Har du sett noe lignende før?

– Ja, det har vært mye vanskelig og dårlige forhold. Men den er ekstrem den prosenten som vi har i dag. Men jeg har sjekka, det har vært FIS-renn i år med mer utkjøring. Men det her var brutalt, så mye som det skiller også, sier Elton.

Fem utøvere samlet ved siden av løypa

SAMLING: Fem utøvere står samlet i løypa etter å ha kjørt ut i den første omgangen.

Totalt var 85 påmeldt til start. Av de var det kun 30 som kom seg hele veien ned til mål i den første omgangen.

Det er nesten så du må sende ut fjellvettreglene nå, at det bare handler om å overleve her, kommenterte Carl Andreas Wold.

– Det er som å kjøre kulekjøring i blinde, la Wold til.

– Skjønner at det ser rart ut

Også i kvinnenes renn var det mange som kjørte ut. Der kom 47 løpere til mål. 27 kjørte ut.

Norges teknikktrener, Ola Masdal, mener det er kombinasjonen av flere ting som gjorde at det ble som det ble søndag.

Ola Masdal

TEKNIKKTRENER: Ola Masdal.

Foto: NTB

– Det er en krevende løypestikk, krevende forhold og krevende lys. Det ble tøft oppi der, sier Masdal.

På spørsmål om hva han tenker om at det blir som det blir, svarer han følgende.

Jeg skjønner at det kan se rart ut på TV. Så må vi prøve å formidle at det skille klinten fra hveten. Noen klarer å gjennomføre veldig bra. Det er tøffheten å komme seg gjennom disse tingene som kreves for å komme til toppen. Men jeg skjønner at det ikke ser så bra ut på TV.

19-åring overrasket alle

I de krevende forholdene var det Sebastian Foss-Solevåg som var best i den første omgangen.

I andre omgang ble Foss-Solevåg riktignok passert av Oscar Sandvik. I den omgangen kjørte ytterligere fire løpere ut.

19 år gamle Sandvik tok dermed NM-gull i slalåm for andre år på rad, til tross for at han bare for noen uker siden skadet seg i kneet. NM-rennene denne helgen var hans første konkurranser siden kneskaden.

– Det hadde jeg virkelig ikke trodd. Det er veldig gøy. Jeg vet jeg er god på salt-føre, men at jeg skulle henge med på tempoet i den første omgangen på det føret. Jeg får kommentarer nå på at smilet nesten går rundt, så jeg er veldig, veldig glad, sier vinneren.

Foss-Solevåg ble nummer to, mens Theodor Brækken tok bronsemedaljen.

Siste nytt

 • Høydramatisk finale: Rødt kort og ekstraomganger da Kolstad ble mestere

  Etter Elverums vanvittige comeback i Terningen Arena forrige uke, ventet nå et nytt oppgjør mellom de to gigantene – og for et drama det ble.

  I den tredje finalekampen mellom Kolstad og Elverum, var det Kolstad som kom seirende ut, og sikret med det en plass i Champions League.

  Etter full tid var stillingen 26-26, og lagene måtte atter en gang ut i ekstraomganger. Der ble det også jevnt, og dramatisk. Sander Sagosen fikk rødt kort, men Kolstad trakk likevel det lengste strået og vant til slutt 35-30.

  xJNwJh6PW5I
  Foto: NTB
 • Voldssiktelsen mot verdensener Scheffler lagt bort

  Det blir ingen strafferettslig etterspill for golfeneren Scottie Scheffler etter dramaet som oppsto under PGA-mesterskapet.

  Amerikaneren var blant annet anklaget for å ha overfalt en politimann. Han ble tidligere i måneden arrestert da han kjørende i bil skulle til golfanlegget for å spille 2. runde av majorturneringen i Louisville i Kentucky.

  På veien måtte han passere en politiveisperring, der en mann hadde mistet livet etter å ha blitt påkjørt av en buss.

  Scheffler har hele tiden kalt saken en stor misforståelse, og onsdag ble alle punkter i siktelsen mot ham lagt bort. (NTB)

  PGA Scheffer Detained
  Foto: AP
 • Reiten får Hegerbergs trener som sjef i Chelsea

  Sonia Bompastor (43) gir seg som Lyons hovedtrener for å ta over samme rolle i Chelsea. Der er Guro Reiten blant spillerne hun skal lede.

  Chelsea bekreftet det ventede overgangen onsdag. Bompastor har skrevet under en kontrakt på fire år og tiltrer 1. juli.

  Hun er hentet til London som erstatter for Emma Hayes, som etter mange suksessrike år går løs på jobben som USAs landslagssjef.

  – Jeg er takknemlig for å kunne bli en del av Chelsea. Det er en institusjon i engelsk fotball, og jeg vil gi alt for at det nye prosjektet skal innfri de ambisjonene klubben har, sier Bompastor.

  I 2021 ble hun hovedtrener i Lyon. Der ledet hun klubben til tre franske seriemeterskap og til én triumf i Champions League (2021/22). (NTB)

  e60t71zuJ5A
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal