NRK Meny
Normal

50 år siden «slaget ingen så»

Han var allerede verdensmester og kjent som "stor i kjeften", men det var ett slag for 50 år siden som virkelig skapte legenden Muhammad Ali.

Muhammad Ali

Dommer Joe Walcott holder tilbake Muhammad Ali mens Sonny Liston ligger nede – 1 minutt og 42 sekunder ut i kampen i Lewiston, Maine.

Foto: Ap

Muhammad Ali

Muhammad Ali danser seiersdans mens dommer viser at kampen er slutt over en liggende Sonny Liston under kampen i Lewiston, Maine, 25. mai 1965.

Foto: Ap

Første runde i tittelkampen mellom Muhammad Ali og Sonny Liston var så vidt over halvveis da slaget som fortsatt diskuteres ble slått.

Liston slo en venstre mot Ali, som svarte med en lynrask høyre jab.

Liston gikk rett i bakken og der ble han liggende mens Ali danset over ham og skrek «Get up and fight, sucker!».

Liston kom seg ikke opp og kampen var over etter ett minutt og 42 sekunder av første runde.

Kampen i Lewiston var en returkamp etter at Ali året før hadde slått Liston og sikret seg VM-tittelen.

I den første kampen vant Ali fordi Liston ikke kom ut for å kjempe videre da 7. runde da startet, men i stedet ga opp kampen.

50 år siden Muhammed Ali slo Liston første gang

Sonny Liston

Sonny Liston prøvde å komme seg opp igjen etter å ha blitt slått ut av Muhammad Ali.

Foto: Ap

Slaget diskuteres fortsatt

Sonny Liston

Sonny Liston, her i desember 1962, ble verdensmester da han slo ut Floyd Patterson i første runde 25. september 1962.

Foto: Ap
Muhammad Ali

Muhammad Ali under trening 13. mai 1965, tolv dager før kampen mot Sonny Liston.

Foto: Ap

Slaget som avgjorde returkampen skulle ikke bli mindre kontroversielt enn måten det første Ali-Liston-oppgjøret ble avgjort på.

Så raskt kom slaget som fellte Liston at de færreste som var til stede i arenaen i Lewiston i delstaten Maine så slaget. Heller ikke blant TV-seerne var det mange som så Liston – kjent som The Big Bear – bli truffet.

Slaget har derfor fått et eget navn – «The phantom punch» – som fortsatt lever 50 år senere.

Fortsatt diskuterer derfor bokseentusiaster om Ali virkelig traff motstanderen, eller om Liston lot som han ble truffet.

Spekulasjonene går på at Liston hadde en milliongjeld til mafiaen, og la seg for å la mafiaen tjene store penger på veddemål.

En av dem som var til stede i Lewiston for 50 år siden var skatteoppkreveren Bob Pacios. Han forteller til New York Times at han hadde en plass i arenaen som ga ham perfekt sikt til å se slaget.

– Clay danset mens Big Bear jaktet. Så, mens Liston beveget seg fremover kom høyrehånden som traff ham på siden ansiktet. Jeg tror ikke det bare var slaget, men kraften i at Liston kastet seg forover som samtidig som felte ham, sier Pacios.

Resultatet av kampen ble sett på som så mistenkelig at boksekommisjonen i Maine konfiskerte begge boksernes hansker, men uten å finne noe mistenkelig.

Muhammad Ali

18. mai 1965 – en uke før kampen – ble Muhammad Ali undersøkt av doktor Leo Lemieux (t.v.) mens Duncan MacDonald fra Maines boksekommisjon så på.

Foto: Bill Chaplis / Ap

Starten på legenden

Legenden om Muhammad Ali skulle få mange flere kapitler.

Han nektet å avtjene militærtjeneste under den pågående Vietnam-krigen. Det første til at han ble fratatt VM-tittelen i 1967.

I ain't got no quarrel with them Viet Cong—no Viet Cong ever called me Nigger.

Muhammad Ali om hvorfor han nektet å gå i militæret
Muhammad Ali og Malcolm X

Muhammad Ali, eller Cassius Clay som han da het, sammen med den muslimske borgerrettighetsaktivisten Malcolm X 1. mars 1964. Etter at Malcolm X ble drept i februar 1965 endret Clay navn til Muhammad Ali.

Foto: AP

Tre år senere fikk Ali igjen lov til å bokse og i løpet av 1970-tallet var han med i noen av boksehistoriens mest kjente kamper.

«Rumble in the Jungle» mot George Foreman i 1974 og «Thrilla in Manila» mot Joe Frazier året etter er begge sentrale i historien om Muhammad Ali.

Men, det var i den bitte lille byen Lewiston i USAs nordøstre hjørne legenden om «Den største» virkelig tok fart.

Siste nytt

 • Tor Odvar Moen er ferdig i Larvik

  Larviks håndballtrener Tor Odvar Moen får ikke fornyet kontrakt. Det melder TV2. Kontrakten hans går ut etter denne sesongen. Det har ikke kommet frem noe begrunnelse for hvorfor kontrakten ikke blir fornyet.

  Tor Oddvar Moen, trener i Larvik
  Foto: John-André Samuelsen / NRK
 • Nå er Norge mestvinnende i Sotsji

  Etter nye russiske utestengelser er Norge nå den nasjonen som står med flest gullmedaljer i Sotsji-OL i 2014. Bobkjører Alexander Zubkov ble fratatt sine to gullmedaljer fredag, og dermed står Russland med 10 gull. Norge tok 11.

  Gullmedalje
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Fire nye russere utestengt

  IOC har dopingutestengt fire nye russiske utøvere fra OL på livstid. Den doble gullvinneren fra toer- og firerbob Alexander Zubkov, skøyterløperne Olga Fatkulina og Aleksandr Rumjantsev, og bobkjører Olga Stulneva.

  Olympics Russian Doping Sochi
  Foto: Natacha Pisarenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup kombinert: Langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
V-cup kombinert: 5 km langrenn
Sport i dag
Sport i dag
V-cup hopp: Kvalifisering