Hopp til innhold

40 år siden München-massakren

Det var det verste anslaget mot de olympiske leker noensinne. 17 mennesker ble drept, 11 av dem idrettsfolk. I dag er det 40 år siden massakren i München.

Terroren i München

Terroren i München

Sommer-OL i München hadde fullført ni vellykkede konkurransedager. Lekene foregikk i et delt Tyskland og midt under den kalde krigen, derfor skulle de markere vennlighet og forbrødring i en vanskelig tid. Ikke minst for å skape en motvekt til de forrige lekene i Tyskland - de høyst politiserte lekene i Hitlers Nazi-Tyskland 36 år tidligere.

München-terror 1972: Helikopter

Slik så ett av politiets helikoptre ut etter den mislykkede redningsaksjonen på flyplassen samme kveld

Foto: AP

Men grytidlig om morgenen den tiende konkurransedagen gikk alt galt.

Klokka er 04.30 tirsdag 5. september. De fleste idrettsutøverne ligger og sover. Åtte palestinere fra organisasjonen Svart September tar seg inn i deltakerlandsbyen gjennom et punkt i det over to meter høye gjerdet som går rundt hele landsbyen. Gjerdets svake punkt har de tidligere spanet seg fram til uten å bli oppdaget.

De tar seg inn sammen med en gruppe kanadiske utøvere som også bruker den veien inn etter en "ulovlig" natt på byen. Men kanadierne fatter ingen mistanke.

Palestinerne går rett til bygningen der Israels tropp bor, like ved hovedporten til deltakerlandsbyen. Der tar de oppstilling og slår inn dørene til alle de israelske rommene samtidig.

11 utøvere og trenere blir tatt. To av dem prøver å gjøre motstand og blir drept umiddelbart. De ni andre blir tatt som gisler.

Slik er stillingen når politiet kommer. Terroristene krever øyeblikkelig frigivelse av 234 palestinere i israelske fengsler pluss de to tyske grunnleggerne av gruppa Rote Armee Fraktion, Andreas Baader og Ulrike Meinhof - de to sitter i tyske fengsler.

Endte med forferdelse

Forhandlinger i München

Her forhandler terroristene og tysk politi. De ble enige om en løsning, men tyskerne satte opp et bakhold for å få satt gislene fri. Det endte i et bldobad

Foto: SCANPIX Sverige / NTB scanpix

Etter forhandlinger dagen lang, ender det hele i forferdelse samme kveld. Terroristene har krevd å få ta med seg gislene til flyplassen og derfra få et fly som skal ta dem til Tripoli i Libya.

Tyskerne har planlagt et bakhold. De har snikskyttere klare på flyplassen. Snikskytterne har plassert seg på det de mener er strategiske steder for å ta terroristene når de går inn i flyet.

De første nyhetsmeldingene rett etter aksjonen går ut på at alt har gått bra. De tidligste morgenavisene trykker hovedoppslag om dette, og tv-nyhetene melder det også.

Men stort lenger fra sannheten kommer man ikke.

For det hele glipper fullstendig. Når politiets skyttere begynner å skyte, rekker terroristene å ta livet av alle sine gisler før fem av dem selv blir skutt og drept. De tre andre blir tatt til fange. En tysk politimann blir også drept før det hele er over, drøyt 20 timer etter at det begynte.

Da har hele aksjonen krevd totalt 17 liv.

24 timers OL-avbrudd

Overraskende - ialfall i ettertid - er det at OL-øvelsene ikke ble avbrutt med det samme. Det kan komme av at arrangør-organisasjonen rett og slett ikke var klar over omfanget før etter en stund, og det kan komme av at daværende IOC-president Avery Brundage ville at de skulle fortsette for å markere at "en liten gruppe terrorister ikke skal få ødelegge OL".

Dagens øvelser begynte derfor etter programmet ved nitiden, og ble ikke avbrutt før utpå ettermiddagen da verden for alvor ble klar over omfanget av det som hadde skjedd.

Det er eneste gang i OL-historien programmet er blitt avbrutt. OL tok pause i ett døgn, fra tirsdag kl 16 til onsdag kl 16.

"The show must go on"

Protest mot at lekene fortsetter

Lekene i München fortsatte tross tragedien, noe som førte til store protestdemonstrasjoner

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Den tyske OL-presidenten Willi Daume ville at resten av lekene skulle avlyses i sin helhet. IOC-president Brundage sto imidlertid på sitt: - Lekene må gå sin gang, og vi skal holde dem reine, rettferdige og ærlige, sa han.

Dagen etter massakren ble det holdt en minnemarkering på Olympiastadion. 80.000 tilskuere og 3000 aktive møtte fram.

– Vi var overbevist om at denne markeringen var avslutningen på lekene i München. Det kunne ikke gå an å leke etter noe slikt.

– Men på minnemarkeringen holdt Avery Brundage en svært god tale, der han streket under at terrorismen aldri måtte vinne, og at lekene derfor skulle fortsette. Dette snudde langt på vei stemningen, sa NRKs kommentator Knut Bjørnsen i et intervju mange år etterpå. Han kommenterte minnemarkeringen direkte den uvirkelige formiddagen.

– Det var én av mine vanskeligste jobber noensinne, sa den rutinerte kommentatoren.

Den ene av Norges to gullvinnere, syklisten Knut Knudsen, var enig.

– Jeg har i ettertid selvsagt tenkt mye på det som skjedde. Min egen gullmedalje kom i skyggen av det som skjedde etterpå. Jeg er glad jeg tok den medaljen før massakren. Men jeg støtter avgjørelsen om at lekene skulle fortsette - det var viktig å vise at terrorister ikke skulle klare å ødelegge dem, sa Knudsen, som tok sitt gull i forfølgelsesritt tre dager før terroristene slo til.

Lekene fortsatte etter ett døgns pause, til store protester verden over. Men flere land sendte utøverne hjem igjen, og ytterligere noen lot sine selv velge om de ville reise hjem.

13 nordmenn reiste hjem

Norge var en av nasjonene som lot utøverne selv velge. 13 av Norges tropp på 112 aktive valgte å reise hjem. De protesterte samtidig på at lekene skulle fortsette, og sa at dette var helt uakseptabelt når elleve idrettskamerater er drept.

– Allerede i går kveld visste jeg at jeg ikke kunne delta mer i årets OL, sa fekteren Morten von Koss, en av dem som reiste hjem.

Padleren Egil Søby ønsket å reise hjem. Men han fortalte Aftenposten at han likevel ble igjen av hensyn til de tre andre i "gullfirer-kajakken". De hadde tatt gull i OL i 1968 og var blant favorittene også i 1972. På tidspunktet for massakren var de klare for semifinalen. De fortsatte og ga Norge en bronse til slutt.

Sterk kritikk mot tysk politi

Terrorist i München

Bildet som gikk verden rundt 5. september for 40 år siden: Én av terroristene ute på balkongen i leiligheten der den israelske troppen bodde. Innenfor døren bak ham holder terroristene fra Svart September israelerne som gisler. To av dem er drept på dette tidspunktet

Foto: AP

Tysk politi og etterretningsvesen fikk i ettertid en kritikk som har mye til felles med den som 22.-juli-kommisjonen kom med her hjemme i sommer: Politiet var for seint på plass, sikkerhetstiltakene var ikke på langt nær gode nok til tross for flere advarsler på forhånd, og planleggingen og utførelsen av bakholdet på flyplassen var både mangelfull og klønete.

Sikkerhetstjenesten hadde satt opp en liste med 25 mulige scenarioer for et terrorangrep under OL. Punkt 21 på den lista beskrev nesten helt nøyaktig det som faktisk skjedde den 5. september. Likevel virket politiet nesten uforberedt.

Blant annet tok de ikke tilstrekkelig hensyn til at tv sendte direkte fra dramaet på flyplassen. Terroristene som fulgte sendingen, kunne tydelig se hvor politiets skyttere var plassert.

Tyskerne fikk også kritikk for at de hadde gått for langt i å skape bekymringsfrie leker. De hadde satset på en avslappet og vennlig atmosfære, og det lot seg ikke kombinere med mange synlige og tungt bevæpnede vakter. Derfor gikk det ut over sikkerheten.

OL-flagget vaiet på halv stang under lekene i München i 1972.

Titusenvis deltok på minnemarkeringen på Olympiastadion dagen etter massakren

Foto: Scanpix, NTB /EPU / SCANPIX

"Dette blir det siste OL"

Det var mange og mørke spådommer om OL rett etter massakren. Mange mente at OL i München kom til å bli det siste i historien, til tross for Avery Brundagens forsikringer om at "små terroroganisasjoner ikke skal få ødelegge oss".

Brundage fikk også mye kritikk for sin holdning til det som hadde skjedd. Han var den fremste forkjemperen for å fortsette lekene så raskt som mulig, og han prøvde - etter manges mening - bagatellisere det som hadde skjedd.

I talen sin på minnemarkeringen 6. september sidestilte han terrorhandlingen med faren for profesjonalisering og politisering av den olympiske idretten da han snakket om truslene den olympiske bevegelsen stod overfor.

Den kontroversielle amerikaneren hadde forøvrig allerede varslet at han ville slutte som IOC-president etter München-OL.

Sørgebånd i Montreal

Men OL-historien var ikke slutt. Under lekene i Montreal fire år senere gikk den israelske troppen med et svart sørgebånd på flagget under innmarsjen, ellers var det ingenting der som minnet om tragedien i 1972. Bortsett fra mye mer sikkerhetsfolk.

Massakren i München fikk flere etterspill, men det var av verdenspolitisk og ikke sportslig art.

Mindre enn to måneder etter massakren ble et Lufthansa-fly kapret i Zagreb. Kaprerne krevde de tre gjenlevende terroristene fra München frigitt, og fikk viljen sin.

Lillehammer-saken

Ahmed Bouchiki

Feil mann: Ahmed Bouchiki ble skutt ned og drept på Lillehammer i juli 1973 som en israelsk hevnaksjon for München-massakren. Men han var uskylding, den israelske etterretningen hadde tatt feil mann

Foto: NTB scanpix

Israel krevde hevn, og likviderte flere palestinere og mistenkte terrorister i månedene og årene etterpå.

Men den vanligvis så effektive etterretningsorganisasjonen Mossad bommet stygt i den såkalte Lillehammer-affæren året etter.

Marokkaneren Ahmed Bouchiki, som hadde bodd i Norge i sju år og som jobbet som servitør på Lillehammer, ble brutalt skutt ned og drept da han sammen med sin norske kone og deres baby var ute og gikk en tur i nærheten av hjemmet sitt om kvelden lørdag 21. juli 1973.

Mossad hadde forvekslet to tilnærmet like navn og drepte den uskyldige marokkaneren. Fem Mossad-agenter ble arrestert av norsk politi i forbindelse med saken.

Helt fram til 1992 drepte Mossad palestinere de mente kunne knyttes til massakren 20 år tidligere.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Medier: Skilegende gjør sjokkcomeback

    Skal man tro sveitsike medier er det ikke bare Lucas Braathen som gjør comeback for en annen nasjon neste sesong.

    For både Blick og Kurier melder at en østerriksk skilegende tar på seg skiene igjen kommende sesong:

    Nemlig Marcel Hirscher (35).

    Ifølge Blick sitter de på informasjon om at Hircher planlegger et comeback for Nederland – og ikke østerrike som han kjørte for tidligere. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Hirscher har enn så lenge ikke bekreftet comebacket selv.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs apinekspert Nina Haver-Løsetth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løsetth.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal