Hopp til innhold

- Vi hadde ikke noe valg, vi måtte bli igjen og spille

Per Søderstrøm og ni andre i håndballtroppen i OL i 1972 ønsket egentlig å reise hjem etter terroren og drapene på de israelske utøverne. Men de fikk ikke lov.

OL-flagget vaiet på halv stang under lekene i München i 1972.

Fra minneseremonien på Olympiastadion dagen etter terroraksjonen. - En sterk opplevelse, sier Per Søderstrøm

Foto: Scanpix, NTB /EPU / SCANPIX

- Nei, vi fikk klar beskjed om å bli igjen og spille de to siste kampene, sier Per Søderstrøm til NRK.

Han var målvakt i Norges 16-mannstropp i München-OL, lekene som fullstendig ble overskygget av terroraksjonen som tok til sammen 17 liv . Laget var slått ut av hovedturneringen etter en kontroversiell kamp mot Vest-Tyskland to dager før, men skulle avslutte turneringen med plasseringskamper - kamper som i beste fall kunne gi Norge en niendeplass i OL.

- Splid i troppen

Som alle andre var også håndballspillerne sjokkert og sterkt preget av det som skjedde natt til 5. september 1972 i deltakerlandsbyen i München-OL. For de fleste av dem virket det der og da meningsløst å fortsette lekene.

- Det var en prosess. Vi var selvsagt alle lamslått med det samme. Men nokså raskt dukket problemstillingen opp: Skulle vi innse det meningsløse i å fortsette med lekene, eller skulle vi vise at terroristene ikke skulle få vinne?

- Det står ikke til å nekte at uenigheten var stor, og at det var i ferd med å utvikle seg splid. Det var ingen god stemning i troppen, sier Søderstrøm.

Kunne blitt hardt straffet

Men da håndballgutta var samlet utenfor bygningen de holdt til i, kom ledelsen med IOC-medlem Arne B. Mollén og troppens leder Thor Ole Rimejorde i spissen og ga klar beskjed. Spillerne måtte bli, noe annet ville ødelegge for norsk håndballsport.

Hvis Norge trakk seg før siste kamp var spilt, ville håndballforbundet bli ilagt en bot de neppe hadde hatt råd til å betale, og dessuten risikere å bli ekskludert fra det internasjonale forbundet, IHF.

For det var aldri aktuelt for IHF å kutte ut disse kampene, eller på annen måte redusere programmet for håndballturneringen. Ikke minst fordi dette var aller første gang håndball hadde fått plass i OL-programmet.

- Hadde ikke noe valg

Per Søderstrøm

Per Søderstrøm ønsket i utgangspunktet å reise hjem fra OL etter terroraksjonen, men følte at han ikke hadde noe valg og ble igjen for å spille også de to siste kampene

Foto: Norges Håndballforbund

- Vi er kommet med i OL, og vi er glade for å kunne fortsette vår deltakelse også i de kommende olympiske leker, sa IHFs Kurt Wadmark, ifølge en artikkel i Aftenposten 8. september det året. Han hadde ingen forståelse for dem som ønsket å reise hjem.

- Da innså vi at vi ikke hadde noe valg. Også vi som ønsket å reise hjem, måtte bli igjen for å spille de to siste kampene, sier Søderstrøm.

Den beskjeden fjernet også motsetningene i troppen. De valgte å spille med sørgebånd, og de stilte også med redusert tropp i kampene. Bare ni spillere stilte opp - seks på banen og bare tre innbyttere. Men de vant likevel og ble nummer ni.

Inge Hansen var lagkaptein. Han var også blant dem som helst ville reise hjem.

- Men jeg har den innstillingen at når jeg først står på en idrettsbane, vil jeg kjempe for å vinne, selv om det å stille opp i OL etter mordene på 11 idrettskamerater personlig byr meg sterkt imot, sa Hansen til Aftenposten rett etter den første av de to kampene. Norge slo Japan 19-17.

Fikk spille den siste kampen

- Jeg fikk spille den siste kampen mot Polen, minnes Søderstrøm. Han var en klar nummer to i troppen, bak Norges suverent beste målvakt Pål Bye. Norge vant etter ekstraomganger og sikret seg niendeplassen.

Den norske troppen bodde slik at de kunne se over til der israelerne bodde.

- De første timene forsto vi ikke helt hva som hadde skjedd. Men det gikk jo opp for oss etterhvert. Da kvelden kom, ante vi helikoptertrafikk der borte, men det var mørkt, og vi så jo ikke noe tydelig. Vi fulgte med på tv og ble holdt orientert.

- Men det var med oss som det ofte er: Når man er så nær en katastrofe som det vi var, fatter man ikke helt hva som skjer. Det er ikke lett å få oversikten, sier Søderstrøm.

Ikke minst fordi de første meldingene og tv-nyhetene fra aksjonen på flyplassen gikk ut på at alle gislene var frigitt og uskadet. Stort lenger fra sannheten er det vanskelig å komme.

Et enormt sjokk

Først neste dag gikk det fullt og helt opp for utøverne hva som hadde skjedd om morgenen og utover dagen og kvelden den 5. september. Da kom Bild Zeitung på døra med sine bilder og sine overskrifter.

- Det var selvfølgelig et stort sjokk. 17 døde, 11 av dem idrettskamerater som vi hadde sittet og spist i samme rom som, mindre enn to døgn tidligere. OL-landsbyen sydet vanligvis av liv, nå var alt helt stille. Det samme gjaldt München forøvrig, sier Søderstrøm.

"The Games Must Go On"

- Utpå formiddagen deltok vi på minnemarkeringen på Olympiastadion, det var en sterk opplevelse. Det var da IOC-president Avery Brundage holdt en engasjert tale om at terroristene ikke måtte få ødelegge OL, og avsluttet med "the games must go on", forteller han.

Dermed ble lekene gjenopptatt utpå ettermiddagen, etter ett døgns opphold.

- Vi ble altså igjen, fordi vi ikke hadde noe valg. Også de fleste andre ble igjen. Jeg vet ikke hvor mange som valgte å reise hjem. Det var noen, men ikke noen stor del av den norske OL-troppen, forteller Per Søderstrøm.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal