Hopp til innhold

Gamletreneren: - Håvard kan ikke ha det bra

Peter Mueller tror ikke at Håvard Bøkko kan ha det bra etter han gikk inn til sin dårligste EM-plassering i siden debuten i 2005.

Håvard Bøkko sammen med tidligere landslagstrener i skøyter Peter Mueller

Håvard Bøkko sammen med Peter Mueller i Vikingskipet på Hamar i 2009

Foto: Aas / Scanpix

- Jeg har fått med meg tidene hans i helgen, og ut i fra det kan han ikke ha det bra nå, sier Peter Mueller til NRK på telefon fra USA.

Den tidligere landslagstreneren fulgte Bøkko tett fra han kom inn på landslaget i 2005, og er kanskje den som kjenner skøyteløperen fra Hol aller best. Selv etter at Mueller fikk sparken som landslagstrener i 2009 etter ufin ordbruk mot Maren Haugliog således brudd på Norges Skøyteforbunds etiske rettningslinjer, har de to hatt jevnlig kontakt.

- De aller fleste av de som kom foran Håvard nå i helgen har ikke slått han de seks siste årene, og han kan ikke være fornøyd med det han presterer nå, sier Mueller videre.

Bøkko gikk i helgen inn til sin svakeste EM-plassering siden debuten i 2005 da han som 17-åring ble nummer 10 sammenlagt. Etter debuten har det bare blitt sølv og bronsemedaljer i europamesterskapene han har fullført, og årets EM skulle bli mesterskapet hvor han tok det siste steget på seierspallen ettersom hovedrival de siste årene, Sven Kramer, er ute med skade. Derfor må nedturen i Collalbo oppleves ekstra skuffende.

- Hva er det han gjør feil?

- Det kan jeg ikke uttale meg om ettersom jeg ikke så løpene, jeg har heller ikke pratet med han siden jul, så jeg skal ikke være altfor bombastisk i hva han bør gjøre, sier Mueller.

- Tror du at du kunne fått han på rett spor?

- Det kunne jeg helt sikkert, ler Mueller.

Mueller er nå trener for det norskfinansierte profflaget CBA med Shani Davis i hovedrollen, men han han utelukker ikke et nytt samarbeid med Håvard Bøkko i framtiden.

- Dette er ting jeg ikke ønsker å uttale meg om nå på det nåværende tidspunkt, avslutter Peter Mueller.

Endrer opplegget

Nåværende landslagssjef, Jarle Pedersen, kom med ganske krass kritikk av Håvard Bøkko i etterkant av mesterskapet, og utdyper noe av den kritikken dagen derpå. Han signaliserer også endringer i opplegget rundt Bøkko.

- Håvard har ikke fått trent hardt og godt nok i hjemmeperiodene i forkant av mesterskapet, og det er noe vi må se på når vi kommer hjem fra Italia, sier Jarle Pedersen til NRK.

Landslagstrener Jarle Pedersen (t.v.) og Håvard Bøkko

Landslagstrener Jarle Pedersen (t.v.) og Håvard Bøkko

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Det er ikke slik at Håvard er utrent, men en del type økter kan bli for slappe og for små. Det kalde været i desember får ta noe av skylden for at han ikke fikk gått nok på skøyter, men det er slike ting vi får ta tak i nå og sørge for at det ikke skjer igjen, sier Pedersen videre.

Tar ansvar

Landslagstreneren som tok over etter at Mueller fikk sparken, tar også sin del av ansvaret for de dårlige resultatet til Norges beste skøyteløper.

- Vi er et team og det er mitt ansvar å følge opp at opplegget blir fulgt. Nå er det viktig å ikke lage unnskyldninger for noen sin del, og at vi passer på at forholdene ligger til rette for å få gjort det vi må gjøre før allround-VM som er sesongen store mål, sier Jarle Pedersen.

Året VM går av stabelen i kanadiske Calgary 12. og 13. februar, og treneren er overbevist om at det er en mye treningsarbeid som må gjøres før man kommer dit.

- Skal vi få en verdensmester så må det jobbes godt og hardt. Han har mistet verdifull trening som har gått utover "motoren" hans, men vi må bare ha det rette fokuset i tiden fram mot VM, avslutter Pedersen.

Håvard Bøkko har ikke svart på henvendelser fra NRK mandag.

Nett-TV: Bøkko måtte en tur i skogen etter 10 000 meteren

Video Bøkko skuffet etter 10000 meteren

Siste nytt

 • Travel Eide til finale i padle-EM

  Gunnar Eide får det hektisk i padle-EM. Han skal først delta i A-finalen på K2 1000 meter før han en snau time senere skal i aksjon på K1 500 meter.

  Eide tok seg til finale på 500-meteren ved å vinne sin semifinale. Torsdag padlet han sammen med Amund Vold i K2 1000 meter og tok seg direkte til A-finale.

  Begge finalene går fredag med start 14.38 (K2 1000 m) og 15.27 (K1 500 m).

  Han skal også i aksjon på K2 500 meter sammen med Jon Vold.

  Harald Ivarsen ende sist i sitt semifinaleheat på K1 200 meter og gikk glipp av en finaleplass.

  Kristine Amundsen kom på 8.-plass i sin semifinale og er reserve for B-finalen i K1 500 meter.

  (NTB)

  2023 European Games, Day 2, Canoe sprint
  Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
 • Fotballkvinnene står stille på Fifa-rankingen

  Norges kvinnelandslag i fotball er fortsatt nummer 16 på den nyeste rankingoversikten fra Fifa.

  Det er en plassering Norge har hatt de tre siste gangene lista er blitt oppdatert. Fallet ned til 16.-plassen skjedde i desember i fjor, og aldri før hadde kvinnelandslaget vært så lavt rangert.

  Siden forrige ranking i mars har landslaget spilt fire kamper i EM-kvalifiseringen: Finland (1-0-seier), Nederland (0-1-tap), Italia (0-0 og 1-1).

  Gemma Grainger tok i vinter over som landslagssjef. Hun har ledet Norge til tre seirer på sine seks første oppgjør.

  Norge har ikke vært blant de ti beste på Fifa-rankingen siden desember 2015.

  Topp ti (forrige plassering i parentes): 1) Spania (1), 2) Frankrike (3), 3) England (2), 4) Tyskland (5), 5) USA (4), 6) Sverige (6), 7) Japan (7), 8) Canada (9), 9) Brasil (10), 10) Nord-Korea (11).

  (NTB)

  bcyRXf6ymfc
  Foto: NTB
 • Henning Berg ferdig i AIK

  Henning Berg er ferdig i den svenske klubben AIK, det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Berg har på eget initiativ valgt umiddelbart å trekke seg fra stillingen som hovedtrener for den svenske klubben.

  Årsaken er uenighet om hvordan klubben ønsker å jobbe i fremtiden.

  – Fra dag en har Henning Berg gitt hundre prosent for AIK Fotball. En imponerende arbeidsevne og dedikasjon er det jeg vil fremheve som hans hovedsider, sier AIK Fotballs sportslige leder Thomas Berntsen og legger til:

  – Ulike syn mellom AIK og Henning om hvordan klubben skulle jobbe for igjen å være et topplag i Allsvenskan, og kvalifisere seg til Uefa-kamper, var avgjørende for hans avgang.

  Berg signerte for AIK i fjor sommer og det ble totalt 35 kamper for ham som hovedtrener i AIK.

  AIK endte på en 11. plass i fjorsesongen og ligger på en 8. plass i inneværende sesong.

  Klubben fra Stockholm har tapt de fire av de fem siste kampene i den svenske ligaen.

  c9L-PGnOcpY
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal