Hopp til innhold

- Asafa Powell er bedre på 100 meter enn Bolt

Mange regner med at Usain Bolt enkelt kan jogge inn til nye sprintgull i Daegu. Det vil tidligere verdensrekordholder Asafa Powell gjøre noe med.

Asafa Powell

Asafa Powell har vært en av verdens absolutt beste sprintere i en årrekke, men svikter som regel når presset blir stort.

Foto: - / Afp

Asafa Powell og Usain Bolt

Asafa Powell og Usain Bolt har møttes flere ganger, de fleste gangene med Bolt som vinner. Her i Zürich i 2009.

Foto: MIRO KUZMANOVIC / REUTERS

Asafa Powell

Asafa Powell har som regel framstått som seriøs og alvorlig, men har de siste årene tatt etter Bolt og begynt å leke med fotografer og publikum.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp
Asafa Powell

Asafa Powell har ofte sviktet under press.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

  • Du kan se gigantduellen på 100 meter og hele resten av friidretts-VM på NRK1 fra førstkommende lørdag til neste søndag. Les mer om sendeskjemaet og NRKs VM-dekning her.

Tyson Gay er ute med skade, men tidligere sprinter John Ertzgaard tror en gullsulten Asafa Powell fra Jamaica blir å regne med under verdensmesterskapet i Korea.

Powell har årsbeste i verden på 100 meter med 9,78.

– Det er vanskelig å si hvem som er best, men etter min mening er Asafa Powell en bedre 100 meter-løper enn Bolt, sier John Ertzgaard til NRK.no.

Usain Bolt er tidenes raskeste mann, og har vunnet de siste fire sprintgullene i VM og OL. «The Lightning Bolt»s verdensrekord på 100 meter er på fantastiske 9,58, 14 hundredeler bedre enn persen til Powell.

Likevel mener Ertzgaard altså at Powell, som har hatt en god og stabil seseong, er bedre som rendyrket 100 meter-løper.

– Asafa er en akselerasjonsmaskin, og i motsetning til Bolt er han en ren 100 meter-løper. Teknisk løper begge veldig bra, men Asafa har har mer krutt i beina, og tråkker til mye mer enn det Bolt gjør, sier Ertzgaard.

Bolt løper både 100 og 200 meter, og har lekt med tanken på å prøve seg på 400 meter i løpet av karrieren. Powell fokuserer kun på 100 meter.

Svikter når det gjelder

Likevel tror de fleste på Bolt i VM, inkludert den tidligere sprinteren fra Norge.

Powell har vært blant verdens desidert beste sprintere i en årrekke, men har aldri vunnet noe individuelt gull i et mesterskap. Ertzgaard, som blant annet representerte Norge under OL i 2000, mener problemet ligger i det mentale.

– Han er egentlig hvassere enn Bolt på 100 meter, det har flere løp vist. Han leder etter 70-80 meter, men begynner å stresse om han ser at noen henger med. Da kommer skuldrene, og han blir nummer to eller tre, sier Ertzgaard.

Der Bolt har levert sine aller beste tider i OL- og VM-finaler, har Powell alltid sviktet når presset har vært størst. Se bare hvordan han har floppet i fem av fem mesterskap i karrieren:

  • OL i Athen i 2004: Powell var en av de største favorittene etter å ha løpt 9,91 i det jamaicanske mesterskapet. Han endte på en skuffende 5. plass. Rett etter mesterskapet satte han ny jamaicansk rekord på 9,87.
  • VM i Helsinki i 2005: Powell satte ny verdensrekord i juni, men ble skadet og måtte trekke seg fra VM.
  • VM i Osaka i 2007: Powell var favoritt sammen med Tyson Gay, men da han så amerikaneren passere på slutten, fikk han (med egne ord) panikk og ble på sensasjonelt vis bare nummer tre. Rett etter mesterskapet satte han ny verdensrekord på 9,74.
  • OL i Beijing i 2008: Powell slo det nye stjerneskuddet Bolt i Stockholm, men da det gjaldt som mest, var han sjanseløs, og ble nummer fem på den skuffende tiden 9,95. Rett etter OL satte han ny personlig rekord på 9,72.
  • VM i Berlin i 2009: Powell tok bronse på tiden 9,84, et hav bak Bolt på 9,58.

Se video av en av Asafa Powells store skuffelser, VM-bronsen i Osaka:

Video 100m Osaka 2007

Asafa Powell leder lenge, men kollapser idet han ser Tyson Gay oppe på siden på 100 meter for menn under VM i Osaka i 2007.

Det eneste året Powell har vært uslåelig, var i 2006 - selvfølgelig et år uten noe stort mesterskap. Og selv da holdt han på å rote det til i årets viktigste mesterskap, da han løp inn i banen til en motstander under Commonwealth Games.

– Jeg blir ikke redd av OL. Det er bare et navn, man møter de samme utøverne som ellers i året, sa Powell ifølge BBC før OL i Beijing.

Etter den svake femteplassen fikk pipa en annen lyd.

– Kanskje jeg ikke er mannen for de store mesterskapene, men bare mannen som konkurrerer i Grand Prix og Golden League. Det er uheldig, sa Powell til den britiske TV-kanalen.

– Større sjanse enn noen gang

Alle mesterskapsproblemene til tross - nå mener mange at Asafa Powell er en reell utfordrer til Usain Bolt i Daegu.

– I utgangspunktet er Bolt såvidt favoritt, men Powell har større sjanse enn noen gang. Han har blitt moden, og får nok også selvtillit av å vite at han slo Bolt i samløp i Stockholm for to år siden, sier NRKs friidrettskommentator Lars Lystad.

Powell har bare blitt slått av én gang i år, og da var han bare to hundredeler bak landsmannen Bolt.

– Bolt er ubeseiret i år, men Powell har imponert, og det er mange som mener han er god nok til å ta gull, sier Lystad.

Verdensrekordholderen selv innrømmer at han ikke er på sitt beste.

– Jeg er er olympisk mester og verdensmester, og målet er å fosvare titlene mine. Men jeg kommer aldri til å komme ned på 9,58 denne sesongen, jeg er ikke på det samme nivået, sa Bolt på en pressekonferanse tidligere denne uka.

– Skaden tidligere i år satte meg tilbake, sier tidenes raskeste mann.

Bolt: – Jeg vinner lett

Ertzgaard tror Powell kan slå sin landsmann i Daegu, men vil ikke gå så langt som å gi ham noe favorittstempel.

– Bolt har vist menneskelige sider i år. Han har sagt at dette er et mellomår, og om noen skal slå ham, er det nå. Men jeg tror Bolt vinner. Han er en mesterskapsløper og er vanvittig god til å ta fram det beste når det gjelder. Derfor blir det Bolt-show i VM, sier Ertzgaard.

Bolt selv samtykker, skader eller ikke skader.

– Hvis jeg får en god start, blir det ikke noe problem. Jeg tror jeg vinner lett. Når jeg kommer i gang kan ingen matche meg, uansett hvilken form jeg er i, sier jamaicaneren med sedvanlig selvtillit.

Se video av Usain Bolts fantastiske verdensrekord under VM i Berlin. Asafa Powells havnet på tredjeplass.

Video 100m Berlin 2009

Usian Bolt knuste konkurrentene - og verdensrekorden - på 100 meter under VM i Berlin i 2009.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal