- Dette er det største som har skjedd i norsk sykkel

Eksperter og syklister fra inn- og utland tar helt av etter at Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen sørget for norsk storeslem i Tour de France tirsdag.

Thor Hushovd

Thor Hushovd brøler av glede på podiet etter den imponerende etappeseieren.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

Mark Cavendish

Mark Cavendish sa til TV 2 etter løpet at han forutså at Thor Hushovd skulle vinne, og at han gratulerte nordmannen på forhånd.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters
Nordmenn i løypa

Thor Hushovd sier til NRK at han nesten ble rørt at alle nordmennene rundt løypa.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

– Det er bare fest akkurat nå! jubler Steffen Kjærgaard, sportssjef i Norsk Cykleforbund.

– Jeg har bare kaldsvetta i sofaen og vært målløs, og knapt skjønt hvor stort dette er, sier den tidligere toppsyklisten til NRK.

Han er ikke alene i å famle etter superlativer etter Thor Hushovds fantastiske etappeseier på tirsdag. NRKs sykkelkommentator Ove Eriksen er blant de som er mektig imponert over de norske rytterne.

– Det er helt fabelaktig. Dette er det største som har skjedd i norsk sykkelsport noengang. At Thor vinner en etappe i regnbuetrøya igjen - det er bare helt utrolig, sier Eriksen.

Les: Slik var den 16. etappen

– Må nesten være syklist for å forstå dette

Syklist Alexander Kristoff hadde aldri regnet med tre norske etappeseier i årets ritt.

– De har kjørt over all forventing. Det har vært helt utrolig, og helt klar positivt for norsk sykling. De viser at det er mulig for oss nordmenn, og det åpner dørene for at det kanskje kommer flere nordmenn ut i profftilværelsen, sier BMC-rytteren til NRK.

Tidligere proffsyklist Monica Valen er nesten stum av begeistring etter dagens imponerende norske innsats.

– Helt rått, nesten ubeskrivelig. Det kan ikke gjøres bedre, og det er utrolig moro å være norsk i dag, sier Valen til NRK.

Som tidligere proffsyklist og flere ganger deltager på kvinnenes utgave av Tour de France vet hun hvor tøff sykkelsporten er for rytterne.

– Man må nesten ha vært proffsyklist for å forstå hvordan det er. Det er ekstremt stort at to nordmenn er så gode. Vi er jo bare fem millioner mennesker, nesten like mange innbyggere som i to byer i Italia, sier Valen lattermildt.

Video Thor føler med Edvald, men er superhappy for seieren

Se NRKs intervju med Thor Hushovd etter etappeseieren.

Statsministeren hilser

Dobbeltseieren gir gjenlyd langt utover sykkelverdenen. Både Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute og gratulerte nordmennene.

– Sykkel er en stor sport, og jeg er stolt over å være statsminister i et land som har så fremragende ryttere som det vi har i Norge, sier statsministeren til Dagbladet.

Også flere norske idrettsstjerner har fått med seg den norske innsatsen.

– Veldig glad for å vinne i dag og gi et lite bidrag til en fantastisk dag for Norge, skriver sjakk-kongen Magnus Carlsen på mikrobloggtjenesten Twitter.

– Thor og Edvald!!! Only two Norwegians in the Tour, but both kick ass! skriver toppalpinist Aksel Lund Svindal.

– WOW...!! Norsk mesterskap i Gap, skriver skøyteløper Hege Bøkko.

Utenlandske eksperter kaster seg på hyllesten

De norske rytterne hylles også internasjonalt.

– «Tour de Norvège» fortsetter! melder Alexandre Philippon, redaktør for det franske sykkelnettstedet Velochrono.fr.

Flemming Fjeldgaard, sportsredaktør i den danske avisa Berlingske Tidene, anbefaler Bjarne Riis å satse stort på å sikre seg Hushovd til Saxo Bank.

– Hvis ikke norsk sykkelsport opplever et gigantisk boom etter denne sommere, skjønner jeg ingenting. Hushovd er nesten hele løpet, med Hagen på hjul, skriver sportsjournalisten på Twitter.

Les noen av toppsyklistenes reaksjoner på Twitter i faktaboksen til høyre!

Sportsnyheter

Magnus Carlsen

Her innser han Nepos giganttabbe – ny seier for Carlsen

Jan Nepomnjasjtsjij hadde et lite overtak. Men så kastet han bort alt. Nå skal det mye til for at Carlsen ikke tar sin femte VM-tittel.

Siste nytt

 • Mbappé scoret og tok Messi-rekord

  Kylian Mbappé scoret to mål i løpet av de første sju minuttene da PSG slo Club Brugge 4-1 på hjemmebane i siste omgang av gruppespillet i Champions League.

  Mbappé står dermed med 31 mål totalt i Champions League. Med sine 22 år og 352 dager er han den yngste som har passert 30 mål i turneringen.

  Lionel Messi, som tidligere var den yngste til å passere 30 mål som 23-åring, scoret PSGs tredje og fjerde mål.

  Erling Braut Haaland, som er 21 år gammel, står så langt med 21 mål i Champions League.

  Kylian Mbappe jubler
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Abelvik Rød mister håndball-EM

  Magnus Abelvik Rød blir ikke å se i håndball-EM i januar. Det ble klart da landslagssjef Christian Berge kunngjorde EM-troppen tirsdag.

  Det gjenstår kun en drøy måned til Norge skal spille EM i Slovakia og Ungarn. Turneringen avvikles i perioden 13. til 30. januar.

  Den kommer for tidlig for Abelvik Rød.

  Flensburg-Handewitt-profilen har slitt med en kneskade i lang tid, men gjorde comeback for sitt tyske klubblag forrige måned. Siden fikk han igjen kneproblemer og har vært gjennom et inngrep for å bli kvitt vedvarende smerter.

  Troppen:

  Keepere: Kristian Sæverås, Sander Drange Heieren,
  Torbjørn Sittrup Bergerud.

  Bakspillere: Vetle Eck Aga, Sander Sagosen, Sander A. Øverjordet, Erik Thorsteinsen Toft, Kent Robin Tønnesen, Gøran Søgard Johannessen, Christian O`Sullivan, Simen Holand Pettersen, Harald Reinkind, Christoffer Rambo.

  Kantspillere: Sebastian Barthold, Kristian Bjørnsen,
  Kevin Maagerø Gulliksen, Alexander C. Blonz.

  Linjespillere: Petter Øverby, Magnus Gullerud,
  Thomas Alfred Solstad.

  Håndball herrer: Gjensidige cup 2021
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ikke tiltak for toppidretten

  – Toppidrett kan gjennomføres som normalt, skriver regjeringen i de nye nasjonale smitteverntiltakene.

  For voksne over 20 år som trener innendørs anbefaler regjeringen at det gjøres i grupper på inntil 20 personer. Det anbefales også at man holder 2 meter avstand ved høyintensiv trening.

  Det gis ikke konkrete anbefalinger om avstand og antall når barn og unge under 20 år trener og deltar på idrettsaktiviteter.

  For tilskuere på innendørs idrettsarrangementer må det være minst ett ledig sete mellom tilskuerne. Det gjelder ikke for personer i samme husstand.

Sendeplan

Kl. Program Kanal