Hopp til innhold

- Åpent bruk av steroider i visse idrettsmiljøer

– Det var åpenhet om bruk av anabole steroider i 1972 og årene før. På 60- og tidlig 70-tall var det åpent bruk av dette i idrettsmiljøer, ingen la skjul på det, sier tidligere idrettslege Thor-Øistein Endsjø.

Thor-Øistein Endsjø

Thor-Øistein Endsjø var aktiv deltaker i OL i 1972, og ble seinere landslagslege. - De som vil fortelle noe, får stå fram selv. Jeg vil ikke si noe om personer eller spesifikke miljøer, sier Endsjø

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

I et intervju med NRK forteller Leif Jenssen at han hadde brukt anabole steroider i flere år fram mot OL i 1972 , da han tok gull i vektløfting. Dette var på det tidspunkt ikke ulovlig, og det var svært utbredt.

– Alle vektløfterne brukte stoffet, og flere i andre idretter gjorde det også, sa Jenssen, og nevnte friidretten spesielt.

Endsjø var aktiv skytter og OL-deltaker i München i 1972. Seinere ble han idrettslege og var blant annet tilknyttet den norske OL-troppen i 1994.

– Du var i idrettsmiljøet under OL i 1972. Var utbredelsen av steroider så omfattende som det Leif Jenssen gir uttrykk for?

Vil ikke nevne navn eller miljøer

Leif Jenssen

Leif Jenssen innrømmer at han brukte anabole steroider da han tok OL-gull. Men da var ikke det forbudt

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

– Jeg vil ikke bekrefte verken personer eller miljøer. De som velger å fortelle sin historie, får gjøre det og stå for det selv, sier Endsjø.

– Flere har stått fram og fortalt om sin bruk av steroider på den tiden. Ett eksempel er den svenske diskoskasteren Ricky Bruch, som fortalte om sin aggressivitet og enorme sexappetitt som følge av steroide-bruken, sier Endsjø til NRK.

Norge tok fire medaljer i lekene i München. Ved siden av Leif Jenssens vektløftergull tok Knut Knudsen også et overraskende sykkelgull i forfølgelsesritt på bane. Frank Hansen og Svein Thøgersen tok sølv i dobbeltsculler, mens "gullfireren" i kajakk fra 1968 denne gangen padlet inn til bronse.

– Var det også utbredt i friidrett, siden Jenssen nevner den gruppa?

Bloddoping var heller ikke forbudt

– Jeg vil ikke si noe om det. Men vi vet jo at flere norske friidrettsutøvere er tatt for bruk av steroider lenge etter at det ble forbudt, sier Endsjø og sikter blant annet til at flere kulestøtere ble avslørt og dømt på 80-tallet.

– Men jeg kan jo nevne at finske langdistanseløpere – som Finland hadde flere gode av på den tid – sannsynligvis brukte bloddoping. Det var heller ikke ulovlig da, sier Endsjø. Først i 1986 ble dette forbudt av IOC.

En av dem var den firdoble OL-vinner Lasse Virén. Han har aldri innrømmet det selv, men ifølge nettstedet faqs.org er det alminnelig antatt at han gjorde det i Montreal-OL i 1976. Uansett var det ikke forbudt på den tid.

– Vi var blåøyde

Anabole steroider kom på dopinglista i 1973, året etter München-OL. Da ble lista kraftig utvidet, og kontrollene ble intensivert.

– Hva var begrunnelsen til at anabole steroider ble forbudt da?

– Man hadde jo sett det an en stund og kommet fram til i hovedsak to grunner til at det ikke lenger burde være tillatt.

For det første var det umoralsk og uforenlig med idrettens idealer om rettferdig konkurranse. For det andre var det de helsemessige aspektene; man ble psykisk ustabil, stoffet framskyndet aldringsprosessen og førte til flere hjerteinfarkt og leverskader, og det ble dokumentert at anabole steroider i stor grad var innfallsport til andre og farligere stoffer, sier Endsjø, og legger til:

– I ettertid er det ingen tvil om at vi var veldig blåøyde på den tid.

Siste nytt

  • Luton misset seiershattrick mot Everton

    Luton prøvde å slå Everton for tredje gang denne sesongen, men måtte nøye seg med 1-1 og er fortsatt på nedrykksplass i Premier League.

    I en kamp med mange store sjanser til begge lag tok Everton ledelsen på et VAR-straffespark midt i første omgang, men Elijah Adebayo utlignet da han knuste Ashley Young i en duell ved lengste stolpe, tok ned ballen og knallet den i mål.

    Luton måtte vinne for å klatre forbi Nottingham Forest og ta seg over nedrykksstreken, men er i stedet bak på målforskjell med en kamp mer spilt.

    Everton kom fra seier i tre strake hjemmekamper og har tross sine poengstraffer berget plassen. Likevel ville laget gjerne fortsette seiersstimen.

    UZxSU_N9CXo
    Foto: AP
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    x0J7YQ1S8hE
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal