NRK Meny
Normal

Vil ha uavhengig evaluering av barnevernet

Det politiske flertallet i Arendal vil ha en uavhengig evaluering av barnevernet i kommunen. En fersk rapport fra Helsetilsynet kritiserer at bekymringsmeldinger om vold og rusmisbruk henlegges.

Illustrasjonsfoto barnevern

Barnevernet i Arendal får kritikk for flere lovbrudd og skal nå evalueres av eksterne etter ønske fra det politiske flertallet.

Foto: Scanpix/Illustrasjonsfoto / SCANPIX

Rapporten som NRK omtalte mandag, avdekker flere ulovligheter i barnevernstjenestene i Arendal.

Det handler både om dårlig håndtering av meldinger som kommer inn til barnevernet, samt mangelfull styring av Aust-Agders største barneverntjeneste, ifølge tilsynet.

– Skal ikke skje

Bystyret i Arendal gjorde allerede i forrige uke, og uavhengig av den siste rapporten, et vedtak om å sette i gang en ekstern evaluering av eget barnevern.

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap), sier det over lang tid har vært bekymring rundt barneverntjenestene.

Ordfører i Arendal Robert Cornels Nordli

Ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli (Ap) og flertallet har bedt om en ekstern gjennomgang av eget barnevern.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Dette er tjenester knyttet til barna og slike avvik skal ikke skje. Men det har vært uro rundt dette i det politiske miljøet i Arendal. Derfor trengs det en ekstern gjennomgang, mener ordføreren.

Rådmann Harald Danielsen i Arendal deler uroen og sier administrasjonen allerede er i gang med å forberede en slik uavhengig gjennomgang som trolig kommer på nyåret.

Ser på IKEA-forsvinning

Ifølge Helsetilsynet har det vært knyttet stor bekymring til barnevernet i Arendal de siste årene med flere avvik, og NRK Sørlandet skrev nylig om en ettåring som ble bortført fra IKEA i Sørlandsparken. Dette skjedde under oppsyn av barnevernet i Arendal.

– Saken er så alvorlig at vi nå vurderer å opprette egen tilsynssak rundt den hendelsen, sier seniorrådgiver i Helsetilsynet i Aust-Agder, Helene Frydenberg.

Harald Danielsen

Rådmann Harald Danielsen i Arendal deler uroen rundt eget barnevern.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Til tross for avvik og ekstern gjennomgang understreker ordføreren i Arendal at det har skjedd positive endringer i barneverntjenesten den siste tida.

Rådmann Harald Danielsen legger til at opprettelsen av en ny barnevernsvakt i september også har bidratt til dette.

Rådmann og ordfører uttaler seg på vegne av barnevernet. Enhetslederen har ikke svart på NRKs henvendelser mandag ettermiddag.