- Alle sørlandsbyene bør få ha søndagsåpne butikker om sommeren

Det mener regiondirektør i NHO Agder Siri Mathiesen, som synes det er for lite å diskutere dette bare for Kristiansand. LO i Vest-Agder mener derimot at søndagsåpne butikker er tull.

NHO Agder ønsker at flere butikker skal få holde åpent på søndager. LO er uenig. De mener det vil gi et unødvendig press på butikkansatte.

Vil at flere butikker skal holde åpent på søndager

Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder

Regiondirektør i NHO Agder Siri Mathiesen, mener søndagsåpne butikker om sommeren er positivt for Sørlandet.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Høyre-leder Erna Solberg

Høyre-leder, Erna Solberg, sier de vil gå til valg på søndagsåpne butikker.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Et smutthull i loven gir turiststeder dispensasjon til å ha søndagsåpne butikker. Nå har både Oslo og Bergen søkt om å bli turistdestinasjon.

Andre sørlandsbyer bør også få søke

– Når vi ser at både Bergen og Oslo har søkt om å kunne bli en type turistdestinasjon om sommeren, mener jeg at Kristiansand også burde kunne bli en slik destinasjon, sier regiondirektør i NHO Agder Siri Mathiesen, til NRK.

Mathisen mener også at dersom Kristiansand skal få søke, burde også andre sørlandsbyer få lov til å søke om å ha søndagsåpne butikker.

– Hvis Kristiansand skal søke om, gjelder vel det hele regionen og da bør det være fritt frem, sier hun.

Les også:

Hva tror du det kan ha å si for det lokale næringslivet?

– Jeg tror alt som har med økt virksomhet å gjøre er viktig. Vi vet at veldig mange bedrifter her, og spesielt i en del av de mindre byene, sliter veldig. Så alt som kan føre til økt omsetning i den korte sesongen vi har om sommeren, vil være en stor fordel, sier Mathiesen.

Høyre-lederen for søndagsåpne butikker

Høyre-leder, Erna Solberg, var i dag på besøk i Mandal. Da dukket spørsmålet om søndagsåpne butikker opp, og dette er noe Høyre-lederen vil jobbe for å få til.

– Søndagsåpne butikker er en del av det Høyre går til valg på. Vi må selvsagt forhandle med andre partier, men vi mener at dagens åpningstidslov er moden for en revisjon, sier Solberg.

– Men vi i Høyre mener også det må være opp til hver enkelt butikkeier om de vil holde åpent også på søndager. Og etter vår mening bør det være etter kirketid, sier Solberg.

LO: – Tull

Distriktssekretær i LO Vest-Agder, Elisabeth Haaversen

Distriktssekretær i LO Vest-Agder, Elisabeth Haaversen, ønsker ikke søndagsåpne butikker.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

LO i Vest-Agder deler imidlertid ikke Solberg si begeistring.

Distriktssekretær i LO Vest-Agder, Elisabeth Haaversen, mener søndagsåpne butikker er tull.

– Nå har butikkene og spesielt kolonialbutikkene åpent frem til klokken 11 nesten hver dag. Noen butikker stenger tidligere på lørdager, men med så lange åpningstider butikkene har i dag bør folk klare å handle inn de varene de trenger, sier hun.

– Søndagen er den ene dagen i uken der familien kan være samlet og den dagen synes jeg de bør få lov til å ha sammen, sier Haaversen.

Unødig press på ansatte

LO mener også søndagsåpne butikker vil gi et unødvendig press på butikkansatte.

– Turnusarbeid og skiftarbeid har alltid eksistert, og det må man ha på enkelte arbeidsplasser. Men jeg synes det er tull at kolonialbutikkene skal holde åpent på søndager, avslutter hun.