Vil påby refleks

Sørlendingene er blant de dårligste i landet til å bruke refleks. Trygg Trafikk tror det er et tidsspørsmål før vi får et reflekspåbud.

Refleks
Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Kun hver fjerde voksne sørlending tar på refleks for å gå ut i vintermørket. Paal Sodefjed i Trygg Trafikk Aust-Agder synes det er dystert.

– Det er trist at det er slik. Samtidig undrer jeg om det skyldes at vi har mer gatelys enn tidligere. Da oppfatter ikke folk det samme behovet for å bruke refleks, sier Sodefjed.

Mens 25 prosent av sørlendingene bruker refleks, er tallet 30 prosent landet sett under ett.

Tror du folk synes det er flaut å bruke refleks?

– Nei, det tror jeg ikke. Det ser du på folk som er ute og trener. De er flinke til å bruke refleksvester og reflekser, sier Sodefjed.

Paal Sodefjed, Trygg Trafikk

Leder for Trygg Trafikk Aust-Agder, Paal Ove Sodefjed.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Påbud kan bli nødvendig

Sodefjed vil i utgangspunktet heller bruke gulrot enn pisk for å få folk til å bruke refleks, men mener at et påbud kan bli nødvendig.

– Blant annet i Finland er det påbudt å bruke refleks, på samme måte som det er påbudt med lys på sykkelen i mørket. Det kan være en vei å gå, men jeg tror ikke vi er der riktig ennå, sier Sodefjed.

Parallell til bilbelter

Andelen som bruker bilbelte kom ikke opp i 80–90 prosent før det i sin tid ble påbudt. I dag er bilbeltebruk en selvfølge for de fleste. Derfor mener Sodefjed at et påbud kan være veien å gå også for refleksbruk.

– Jeg tror påbudet kommer først når folk er interessert i at det skal bli påbudt. Der er vi nesten nå. 80 prosent mener at et påbud er nødvendig, sier Sodefjed.