Vil fortsatt ha datalagringssenter i Vennesla

Selv om Statnett sa nei til å legge ned fiberkabel sammen med strømkabel, så fortsetter prosjektet med datalagringssenter i Vennesla.

Kraftstasjon Støleheia

Her ved Støleheia kraftstasjon er det planer om et datalagringssenter med flere bygninger.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Et stort datalagringssenter i Vennesla er ikke avhengig av Statnetts planer om strømkabel til Tyskland og Storbritannia. Peder Nærbø i Bulk Eiendom bekrefter at han fortsatt jobber med planer om et gigantisk datalagringsanlegg på Støleheia i Vennesla.

– Ja, det arbeidet fortsetter for vår del. Vi har ikke basert oss alene på Statnetts avgjørelse om strømkabel og fiberkabel ut av landet. Vi har alternative ruter. Men vi hadde håpet på å se en synergi på å legge fiberkabel og strømkabel samtidig, sier Peder Nærbø til NRK.

Det kan bli snakk om hele 20 bygninger på området.

For risikabelt

Tirsdag ble det kjent at Statnett mener det er for risikabelt å legge ned fiberkabel sammen med planlagt strømkabel til Tyskland og Storbritannia. Men Statnett åpner for at private investorer kan legge ned egen fiberkabel fra Norge og til utlandet.

Nærbø sier alternativet er å legge kablene selv, men det koster enormt mye, og det tar kreftene ut av det som skal gjør at Norge skal bli datalagringsnasjon. Nærbø mener at fokuset nå må rettes for å få fiberveier inn til Norge.

Staten må eie og legge fiber

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan fra Vest-Agder KrF er medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen. Han mener staten må legge ned fiberkabelen og leie ut til private. Det vil han jobbe for.

 Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan vil jobbe for grønne arbeidsplasser, som han mener datalagringssenter er.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi må få til fiber fra Norge til Tyskland og Ryfylke til England. Det har ligget i våre planer hele veien. At Statnett ikke velger strømledning og fiber, er en faglig vurdering som vi ikke kan legge oss opp i. Men staten må eie en fiberkabel, sier Grøvan.

– Er det spill fra Statnett som sier det ikke kan legges ned fiber med strømkabel?

– Vi skal møte Statnett på fredag. I september sa en rapport fra Statnett at dette var fullt teknisk mulig å legge strømkabel og fiberkabel til halve prisen enn å legge fiberen separat. Det kan være nye faglige vurderinger. Det får vi svar på fredag, sier Grøvan.