Hopp til innhold

Hver femte handlepose går rett i søpla

Nordmenn kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat i året. – Helt unødvendig, mener Forbrukerrådet. Torsdag ga de tips til sørlendinger om hvordan man kan få brukt opp maten.

Bananfluene er i alle fall glad i matrester, og det har vi nordmenn altfor mye av. I dag ble dette satt fokus på i hele landet - også i Kristiansand - målet er å få oss til å bruke opp restene før det er for sent.

VIDEO: Marit Bakka Medina og Eirik Nyberg foran et bord med brukbare matvarer, som folk har kastet.

I Markensgate i Kristiansand ønsker kampanjen Matvett og Forbrukerrådet å vise at vi med enkle grep kan vi spare både penger og miljøet ved å bruke opp rester vi har i kjøleskapet, og ved å handle smartere for å få brukt opp maten.

– For privatøkonomien kan det være et problem, moralsk er det er problem når så mange i verden sulter og forskjellene er så store, og så er det er miljøaspekt ved det. Det brukes mye olje og gass for å lage denne maten og for deretter å destruere den, og så kommer den ikke til nytte for noen, sier i Eirik Nyberg i Forbrukerrådet i Agder.

– Mange er nok ikke klar over hvor mye mat som kastes. Det er bortkastede penger for den enkelte familie, og et stort miljøproblem, legger prosjektleder Marit Bakka Medina til.

Nasjonal restetorsdag

Dagen i dag har de kalt nasjonal restetorsdag med arrangementer i ni norske byer.

I Kristiansands hovedgate ble det i anledning dagen dekket et bord som viser hvor mye en gjennomsnitts nordmann kaster i søpla på ett år.

– Det blir så mye, for mange kaster konsekvent varer som har gått ut på dato, uten å lukte og smake på varene, sier Medina.

I tillegg serverte de vafler til forbipasserende i Markens.

Hensikten er å bevisstgjøre folk på hva man kjøper inn, og og hvordan vi kan bruke opp det vi kjøper.

– Dårlig planlegging

En av hovdårsakene til at så mye mat kaster er at folk ser ser seg blind på når datostemplingen på varen går ut.

Samtidig handler det om dårlig planlegging, lite kunnskap om riktig oppbevaring og holdbarhet, for fulle kjøleskap og dårlig oversikt, ifølge matsvinn.no.

– Ved å planlegge innkjøpene bedre, oppbevare maten riktig og bli flinkere til å bruke rester vil matsvinnet bli vesentlig redusert. Her er det mange penger å spare, sier Nyberg.

Matindustrien, dagligvarehandelen og forbrukerne kaster over 350 000 tonn mat samlet sett som kunne vært spist.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %