NRK Meny
Normal

Valfarter til vannmassene

Hundrevis av skuelystne har de siste dagene valfartet til Rygene i Arendal for å få med seg det spektakulære synet av flom og enorme vannmasser i bevegelse i Nidelva.

Folk ser på vannmassene, flommen, Rygene, Arendal

Flomturister ved Rygene i Arendal.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Lange køer av biler og en maursti av mennesker på vei opp til demningen er det som møter oss når vi nærmer oss Nidelva på Rygene, mens vannet buldrer og ryker rundt oss.

Største attraksjonen i Aust-Agder

Flommen og ekstremværet er det verste siden 80-tallet på Sørlandet, og har trigget ekstremvær-turismen. Området ved elva på Rygene er trolig den best besøkte turistattraksjonen i Aust-Agder akkurat nå.

Janne Cathrine Widgren har tatt med seg sønnen Allien opp på demningen og har fått en perfekt utsikt over fallene og vannmassene som dundrer inn like ved fabrikkanlegget lenger nede.

På demningen Rygene, Arendal, Katrine Widgren, Allien Tobias Widgren
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi var i området og så «røyken» fra vannmassene. Og det synet kunne vi ikke gå fra oss. Ikke rart dette stedet heter Rygene, humrer Janne Cathrine.

Allien syns det er litt skummelt å stå oppe på demningen og tenke på hva som ville skje dersom noen falt ned i vannmassene.

– Det ville ha blitt en raskt og sikker død, sier han, og syns det hele er ganske nifst.

Les også: Utstyr for millioner trues av flommen

Enorme krefter

På demningen står det mange og fotograferer fallene eller tar selfie med flommen i bakgrunnen. Kristin Sandvik Holst og dattera Hege Holst Mønig står og lener seg mot rekkverket som skiller dem fra den enorme fossen som stuper ned under dem.

Kristin Sandvik Holst og Hege Holst Mønig på Rygene demningen
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Dette er virkelig fascinerende. Det er så sterke krefter vi har med å gjøre, sier Holst.

Selv har hun aldri sett makan, til tross for at hun er fra Vestlandet. Hun syns det er tankevekkende at uvær og flom har blitt blir vanligere i takt med klimaendringene.

Rygene kraftstasjon med flomvann
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK