Tvedestrand

Historisk er Tvedestrand en borgerlig kommune. Arbeiderpartiet har bare hatt ordføreren en gang, fra 1991 til 1995.

 

Det spesielle med Tvedestrand nå er at kommunen styres av en ordfører fra Tvedestrand Tverrpolitiske Liste, TTL, som gjorde et brakvalg for fire år siden.

Ordfører Jan Dukene stiller med favorittstempel ved høstens valg. Arbeiderpartiet med Dag Eide på topp vil forsøke å vippe ham ut av ordfører-stolen, men det må et valgskred til for at det skal skje.

Døgnflua lever

Ved sist valg ble Dukene støttet av alle partiene, unntatt SV og Ap. Denne gangen kommer trolig Sp til å stemme for Arbeiderpartiets Dag Eide, men uansett får han neppe nok stemmer til å bli valgt.

TTL gjorde et kjempevalg og vant valget i 2003 med 30% oppslutning. Mange trodde at TTL skulle bli en døgnflue da lista kom for 12 år siden, men slik har det ikke blitt.

FrP stiller ikke liste i Tvedestrand denne gang. Toppkandidaten ved sist valg, Håkon Nilsen, har gått til TTL. Historisk har TTL rekruttert mange nettopp fra Fremskrittspartiet, og lista er blitt karakterisert som ”FrP light”.

Eiendomsskatt

Innføring av eiendomsskatt blir det store valgtemaet i Tvedestrand denne gangen. Kommunen sliter med økonomien, og nå ser det ut til at også TTL sier ja til eiendomsskatt, i hvert fall for en tidsavgrenset periode.

TTL hadde opprinnelig som en av hovedsakene sine å rydde opp i økonomien i Tvedestrand. Det blir spennende å se hvordan velgerne reagerer når TTL nå mener eiendomsskatt er løsningen.