Er dette grisekjøring?

Trygg Trafikk reagerer på at Hunsbedt Bil i Kvinesdal bruker fart for å profilere bilene de selger.

Reklamevideo

I en reklamevideo kjemper tidligere rallyfører Ludvig Hunsbedt om førsteplassen mot sin daglige leder. Dårlig reklame, mener Trygg Trafikk.

Foto: Hunsbedt.no

I en reklame for Hunsbedt Bil i Kvinesdal konkurrerer tidligere rallyfører Ludvig Hunsbedt i en Ford Focus mot sin daglige leder på bilverkstedet i en Volvo V40.

I videoen kjører de to mot hverandre på et lukket område i Kvinesdal, men for de som ikke er kjent i området, kan det se ut som de to kjører side om side på en åpen vei.

– Rart de bruker fart

Trygg Trafikk reagerer på at at bilverstedet velger å bruke fart for å profilere bilene de skal selge.

Paal Ove Sodefjed

Paal Ove Sodefjed i Trygg Trafikk i Aust-Agder synes reklamen for bilene framstår underlig, og mener det er uheldig at reklamen spiller på fart.

Foto: Chatrine Mjøs Sviggum / NRK

– Jeg lurer på hva som er hensikten med reklamen. Før løpet viser de til Volvo som en av verdens sikreste biler og da er det litt underlig at de samtidig driver ralleykjøring langs svingete veier i Kvinesdal. Det er en underlig kombinasjon, sier Paal Ove Sodefjed i Trygg Trafikk.

– Jeg synes det er synd at de på en måte vil «bruke opp» bilens innebygde sikkerhet med en høyere hastighet. Det er ikke sikkert at det var meningen med raklamen, men det er slik jeg oppfatter det: Har du bare en trygg nok bil, er det ikke farlig at du kjører fort, sier Sodefjed.

Han synes det er rart at ikke Hunsbedt Bil har sett hvordan billøpet framstår i reklamen.

– Det er synd at et seriøst verksted som Hunsbedt Bil skal bruke den typen markedsføring, sier Sodefjed.

– Kjørte i første gir

Ludvig Hunsbedt sier til NRK.no at han ikke har tenkt på reklamevideoen som noen fartsoppfordring.

Ludvig Hunsbedt

Tidligere rallyfører Ludvig Hunsbedt sier han legger seg flat dersom noen oppfatter reklamen for Hunsbedt Bil som en oppfordring til fart.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

– Det kan kanskje virke sånn, men det er ikke råkjøring. Vi kjører kun i første og andre gir. Dette er i Sarons Dal og veien er sperret når vi kjører side om side. Jeg har ikke studert om det ser ut som vi kjører fort, men vi kjører vel i 40-50 kilometer i timen.

Hunsbedt sier han forstår at det tilgjorte løpet i reklamen kan være uheldig.

– Ja, dersom dette blir oppfattet som råkjøring, så kan det være uheldig. Det var ikke det som var intensjonen da vi gjorde dette, vi kjørte så sikkert som vi kunne.

– Men det er klart at i en reklamesnutt så kan det kanskje bli oppfattet som at vi kjørte veldig fort, men jeg tror ikke den vanlige mannen i gata oppfatter dette som noe villmannskjøring. Det har jeg ingen tro på, sier Hunsbedt.

Ser ut som de kjører fort

Men Paal Ove Sodefjed i Trygg Trafikk er ikke helt enig.

– Det går ikke fram av filmen at de kjører i første og andre gir.

– De snakker tvert imot om racerkjøring, racerførere, om å kjøre fort og om å være mester i racerkjøring. For meg så det ikke ut som om de kjørte sakte, det så ut som om de kjørte fort.

Kritisk til råkjøring

Den tidligere rallyføreren har flere ganger vært kritisk til råkjøring blant unge. Han har også deltatt på Trygg Trafikk-arrangementer, sammen med sønnen som ble skadd i ei bilulykke.

Hunsbedt sier han fortsatt er svært kritisk til høy fart på vanlige veier, og bedyrer at denne reklamen ikke var en oppfordring til å kjøre i høy fart.

– Denne reklamesnutten har ingenting med fart å gjøre. Jeg er opptatt av at ungdom som vil oppsøke fart, skal gjøre det på lukket bane, som i regi av en klubb.

– Jeg må legge meg flat og beklage dersom dette oppfattes som at jeg oppfordrer ungdom til å kjøre fort, det var ikke meningen.