Hopp til innhold

Trio med tradisjonsmusikk

De har vært et aktivt live-band i fire år. Nå debuterer trioen Raabygg med et album som tar videre folkemusikk-tradisjonen i Agder.

De har vært et aktivt live-band i fire år. Nå debuterer trioen Raabygg med et album som tar videre folkemusikk-tradisjonen i Agder.

Raabygg består av Sigrid Kjetildotter Jore, Tuva Færden og Johanne Flottorp.

Raabygg har hentet både musikk og navn fra indre Agder. Navnet kommer fra det gamle «Raabyggelaget», som i 1300 år var aktivt i bruk som navn for store deler av Agder. Først var det beskrivelse av et len, senere fogderi og prosti i Agder.

Trioen forklarer at området strakk seg fra Setesdal i nord til Gjerstad i øst og til Hægeland, Iveland og Åseral i vest, med små forandringer i grensene gjennom tidene.

Både rått og mildt

Musikerne i Raabygg er Sigrid Kjetilsdotter Jore fra Valle. Hun synger, spiller hardingfele og harpeleik. Johanne Flottorp er fra Åmli og spiller hardingfele, og det gjør også Oslo-jenta Tuva Færden.

– Johanne og jeg har kjent til hverandre og vært på de samme kappleikene gjennom oppveksten. Og folkemusikkmiljøet er åpent og oversiktlig, så jeg kjente også til Tuva fra før, forteller Sigrid.

Da alle tre slo seg ned i hovedstaden, bestemte de seg for å spille sammen. De har høstet lovord for sine mange live-spillinger.

På Raabyggs debutplate «Ein etter far» finner man veldig variert musikk, ifølge Johanne.

– Folkemusikken fra Agder har sine særtrekk og en spennende tonalitet, forklarer hun.

– Det er noe med rytmen, legger Sigrid til.

Hun beskriver musikken som rå, men også mild med fine, vare valser.

– Tradisjonsmusikken fra Agder er så deilig og ekte, konkluderer hun.

Raabygg nær

Raabygg mener de har klart å skape noe folk vil lytte til med glede.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Folkemusikk på øret

– Vi håper plata kan føre til at flere får ørene opp for denne gode musikken, sier Tuva.

Hun håper de har klart å skape musikk som mange vil lytte til - hvis de bare vet om den.

– Med den innpakningen vi har gitt slåttene, og måten vi har arrangert musikken på, håper vi at vi har gjort det mer tilgjengelig for folk flest, sier Johanna.

– Min visjon er at plata kan føre til at mannen i gata får lyst til å høre på gamle arkivopptak med folkemusikk i hodetelefonene sine, sier Sigrid.

Dette mener anmelder Øyvind Nyvoll om debutplata til Raabygg

Dette er et forfriskende pust fra tre unge jenter som kommer fra en solid folkemusikktradisjon, hvor det meste stammer fra Agder.

De spiller bra og synger strålende! Måten de tilnærmer seg musikken vitner om trygghet på egen kompetanse og vilje til å kaste seg i det uten for mye respekt.

Supert at det fremdeles finnes unge mennesker som forstår hvor viktig det er å ta vare på denne rike arven.

Poengsum: 8 av 10

Dette mener anmelder Øyvind Nyvoll.