Hopp til innhold

To UP-betjenter skal bemanne politibåtene

UP stilte opp da pengemangel satte hele sjøtjenesten i Agder i fare i sommer. Nå er bidraget klart. To tjenestemenn fra utrykningspolitiet skal patruljere båtene.

Politibåt på Sørlandet

Det er fire politibåter i Agder politidistrikt. Bildet er fra Kristiansand.

Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

Det forteller distriktsleder i Utrykningspolitiet i Agder og Sør-Øst politidistrikt, Andreas Rødø, til NRK.

– Det er ingen hemmelighet. Vi har satt av to tjenestemenn til å bemanne politibåtene i Agder i 5–6 uker, sier Rødø.

Andreas Rødø

distriktsleder i Utrykningspolitiet i Agder og Sør-Øst politidistrikt, Andreas Rødø.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Agder politidistrikt har fire politibåter i landsdelen. De er stasjonert henholdsvis i Mandal, Kristiansand, Arendal og Risør.

Pengetrøbbel satte stopper

Allerede i april ble det varslet at både politibåten i Mandal og Risør ville ligge til kai store deler av sommeren på grunn av stramme budsjetter.

Beslutningen vakte sterke reaksjoner fra lokalpolitikere som fryktet anarki på sjøen.

Én uke senere kunne NRK fortelle at politiet gikk til det skrittet å kutte omtrent hele sjøtjenesten.

Stortingsrepresentant for Aust-Agder KrF, Kjell Ingolf Ropstad, mente det var alvorlig at politiet så seg nødt til å kutte på det han betegner som en viktig tjeneste.

Like etter mottok politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, en gladmelding fra UP som tilbød seg å bistå politiet med godkjente båtførere i sommer.

To menn fra UP utgjør ikke noe mirakel, men det hjelper.

Stabssjef Bård Austad

Les også:

Færre UP-betjener på land

UP-sjef Andreas Rødø sier de to tjenestemennene normalt jobber for utrykningspolitiet på Sørlandet. Begge har erfaring fra sjøtjenesten.

– Agder politidistrikt henvendte seg til oss for å be om bistand, noe vi svarte ja på. Det er ikke noe voldsomt omfang på bistanden, men nok til at vi får hjulpet dem gjennom sommeren, sier Rødø.

– Hvilke konsekvenser får det for den ordinære UP-styrken i Agder?

– Det er klart at det blir noen mindre aktivitet i det området de normalt jobber, men vi har såpass store ressurser at det bekymrer meg ikke nevneverdig, sier Rødø.

Bård Austad

Stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt.

Foto: Eie, Lars / Lars Eie/NRK

Arendal med normal bemanning

Stabssjef Bård Austad sier det har blitt jobbet intenst for å stable på plass en tilfredsstillende sjøtjeneste i Agder politidistrikt i sommer. Han sier det nå ser ut til at bemanningen av politibåten i Arendal blir tilnærmet lik fjoråret.

– Alle brikker ikke i på plass, men det ser ut til at vi får en rimelig normal bemanning på båten i Arendal, mens i Kristiansand blir det mindre. To menn fra UP utgjør ikke noe mirakel, men det hjelper, sier Austad.

Ifølge stabssjefen er planen at de to up-betjentene først og fremst skal drive med patruljetjeneste på båten i Kristiansand og Arendal sammen med annet mannskap. Politibåtene i Mandal og Risør blir kun benyttet ved akutte hendelser.

– Det er ikke til å legge skjul på at manglende ressurser er det store problemet. Vi må gjøre prioriteringer med henblikk på responstidskravet man har på land. To politifolk i båt betyr to færre i politibil. Slik er det bare, sier Austad.

Politiet om UP-hjelp