Hopp til innhold

Frykter flere ulykker på sjøen

Ingen politibåt vil være på fast patruljering noe sted langs Sørlandskysten i sommer. Grunnen er dårlig økonomi i Agder politidistrikt. Havnefogden i Arendal frykter at det vil få stygge konsekvenser.

Havnefogd Rune Hvass ved Arendal havn sier det er viktig å ha politiet på sjøen.

Havnefogd i Arendal, Rune Hvass, frykter at mindre politi på sjøen kan bety flere stygge ulykker.

– Det er synd. Vi trenger politiet på sjøen, sier havnefogd i Arendal, Rune Hvass.

For et par uker siden ble det kjent at politibåtene i Mandal og Risør ikke får fast bemanning. Nå rammes også politibåtene i Kristiansand og Arendal av den dårlige økonomien i politidistriktet.

Ikke råd til vaktlister for politibåtene

Bård Austad

Bård Austad innrømmer at politiet vil bli dårligere på patruljering på sjøen i sommer.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– I år må vi ta en hardere prioritering om hva vi har råd til operativt, sier leder av Felles Operativ enhet, Bård Austad.

Tidligere år har politiet i Agder tatt ut eksklusiv bemanning til flere politibåter i åtte uker om sommeren. I år har ikke politiet råd til egne vaktlister for politibåtene langs sørlandskysten.

– Vi kommer til å bli dårligere på omfanget av regulert patruljevirksomhet. Men antall båtførere er der, så det kommer til å bli patruljetjenester også. Men at det blir mindre i år enn i fjor, er det ingen tvil om, sier Austad.

– Mulig flere drukningsulykker

Arendal Havn får stadig henvendelser fra frustrerte folk i forbindelse med høy fart og uvettig kjøring på sjøen. Havnefogden frykter ulykker.

– Konsekvensene vil være større fart, mer fyllekjøring, større risiko for skade, og om mulig flere drukningsulykker, sier Rune Hvass.

Båtfolk vi traff på i Arendal sier det er synd at ikke politiet kan ha politibåten ute i fast turnus.

Også båtfolk vi treffer på i Arendal er skeptiske til mindre politi på sjøen:

– Politiet må jo være på plass, selv om man har lyst til å kjøre litt fort av og til, sier Jon Lauvrak.

Ledina Havre ser stadig folk som ikke overholder fartsgrensene på sjøen.

– For noen er det kanskje greit at politiet ikke er der, hvis de ønsker å kjøre fort eller i påvirket tilstand. Men for folk flest er det synd at politiet ikke er til stede, i tilfelle det skulle være noe, sier hun.