Hopp til innhold

– Jeg synes det er uforståelig og synd

Tidligere leder av Agder-politiets sjøtjeneste synes det er uforståelig at det ikke skal være fast patruljering noe sted langs sørlandskysten i sommer.

Ove Austenaa

Ove Austenaa var i sjøtjenesten på Sørlandet fra 1979 til 2013. Han synes det er synd at det nå kuttes i det han beskriver som en viktig tjeneste.

Foto: Eie, Lars / Lars Eie/NRK

Ove Austenaa ledet politibåttjenesten på Sørlandet fra 1979 til 2013. Den nå pensjonerte politimannen synes det er trist at landsdelen går en sommer i møte uten politifolk i turnus på de fire politibåtene.

– Jeg synes det er uforståelig og synd at samfunnet ikke har råd til å kunne ha politibåttjeneste på sjøen, sier Austenaa til NRK.

Torsdag kunne NRK fortelle at ingen politibåter vil være på fast patruljering noe sted langs Sørlandskysten i sommer. Årsaken er dårlig økonomi i Agder politidistrikt.

Bård Austad

Stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

For et par uker siden ble det kjent at politibåtene i Mandal og Risør ikke får fast bemanning. Nå rammes også politibåtene i Kristiansand og Arendal.

Aldri opplevd samme situasjon

Ove Austenaa

Ove Austenaa pensjonerte seg i 2013. I 34 år var han på sjøen i politibåten langs sørlandskysten.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Etter en 34 år lang karriere i båttjenesten forteller Austenaa om en årlig dragkamp om penger, men at de alltid endte opp med en turnusordning.

Han sier den minste bemanningen han har opplevd har vært en båt i Kristiansand og en i Arendal. Helgene ble delt mellom båtene.

Austenaa, som gikk av med pensjon i 2013, mener det er viktig med tilstedeværelse på sjøen for å forebygge straffbare handlinger.

– Vi kan ikke la sjøen bli et fristed for hvem som helst. Hvis ikke politiet er til stede, og folk vet det, så oppfører folk seg litt annerledes. Da kan jo folk bare sjekke om båten ligger inne og så er det fritt fram, sier han.

Ingen politibåter vil være på fast patruljering noe sted langs Sørlandskysten i sommer. Grunnen er dårlig økonomi i Agder politidistrikt.

Ikke råd til fast turnus

Leder av Felles Operativ enhet, Bård Austad, forklarer til NRK at pengemangel fører til hard prioritering. I år har ikke politiet råd til egne vaktlister for politibåtene langs sørlandskysten.

– Vi må gjøre noen sparegrep når det gjelder den operative tjeneste. Det treffer båttjenesten og betyr redusert virksomhet. Vi skal opprettholde beredskapen, men den forhåndsplanlagte patruljevirksomheten blir redusert, sier Austad.

Frykter flere ulykker

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier han er overrasket over at ingen politibåt vil være på fast patruljering noe sted langs Sørlandskysten i sommer.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Stortingsrepresentant for Aust-Agder KrF, Kjell Ingolf Ropstad, mener det er alvorlig at politiet har sett seg nødt til å kutte på det han betegner som en viktig tjeneste.

Han minner om at antall dødsulykker med fritidsbåter økte i 2015.

– Det er trist hvis sommeridyllen i Sørlandsskjærgården skal slå sprekker på grunn av manglende sikkerhet.

Nå vil han ta opp saken med justisminister, Anders Anundsen, fordi han frykter at fraværet av politibåter kan føre til en økning i antall ulykker, økt alkoholbruk på sjøen, større fart og økt utrygghet på sjøen.

– Vi har jo vært med på å gi en milliard ekstra hvert år til politiet i denne regjeringstiden. Da skulle jo det resultere i mer beredskap og mer synlig politi, sier Ropstad til NRK.

Havnefogd Rune Hvass ved Arendal havn sier det er viktig å ha politiet på sjøen.

Havnefogd i Arendal, Rune Hvass, frykter at mindre politi på sjøen kan bety flere stygge ulykker.

Båtfolk vi traff på i Arendal sier det er synd at ikke politiet kan ha politibåten ute i fast turnus.