NRK Meny
Normal

Skrev brev om at hun ønsket foreldrene døde

Mandag hevdet hun i retten at hun var syk da hun skrev brevet.

Rettssak drap Grimstad

Den tiltalte 36-åringen har innrømmet drap og drapsforsøk på sine foreldre. Påtalemyndigheten har lagt til grunn at kvinnen skal overføres til tvungent psykisk helsevern. F.v. bistandsadvokaten til moren til tiltalte, aktor i rettssaken og tiltaltes forsvarer.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Sveinung Søndervik Johnsen

36-åringens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Kvinnen som er tiltalt for drap og forsøk på drap på sin far og mor skal noen dager før drapet skrevet et brev der hun uttrykte at hun ønsket dem død.

Den 36 år gammel kvinnen som er tiltalt for overlagt drap og forsøk på overlagt drap på henholdvis sin far og sin mor, sa i sin forklaring at hun angrer på det hun har gjort.

– I dag tenker jeg at det jeg har gjort er helt forferdelig, sa kvinnen.

NRK.no følger rettssaken som starter i Aust-Agder tingrett i dag.

«Trodde det var riktig»

Da aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, spurte hvorfor tiltalte knivstakk foreldrene sine svarte kvinnen:

– Jeg trodde det var riktig da jeg gjorde det.

– Riktig for hvem? spurte aktor.

Tiltalte gråter og ser ned i bordet og har problemer med å svare på spørsmålet.

Les også:

To rettsoppnevnte sakkyndige, som har vurdert den tiltalte, har konkludert med at kvinnen var psykotisk da hun utførte drapet og drapsforsøket, men at hun ikke er psykotisk i dag.

I retten i dag kom det frem at tiltalte skal ha hatt en jevn kontakt med psykiatrien i mange år før drapet.

Innlagt i 2009

I 2009 ble hun innlagt på psykiatrisk avdeling på grunn av tanker hun synes var vanskelig å håndtere. Hun har også hatt en episode der hun var i psykose, kom det frem i retten.

Kvinnen har ikke være innlagt på psykiatrisk avdeling under varetektstiden. Hun har kun vært til samtaler med psykolog.

I retten kom det også frem at tilalte noen dager før hendelsen skrev et brev på datamaskinen til en venninne der det gikk frem at hun ønsket foreldrene døde.

Bakgrunnen for brevet var at tiltalte hadde blitt oppfordret til å skrive ned tankene hun hadde. Tiltalte hadde fortalt en venninne om vanskelige minner fra barndommen. Kvinnen fortalte i retten at hun blant annet mener foreldrene viste lite empati for datteren da hun var yngre.

Da aktor leste opp brevet gikk det frem at kvinnen mente foreldrene var «onde».

Hun skal også ha skrevet i brevet at hun var bekymret for sin sønn som bodde i en kjellerleilighet i foreldrenes hus.

I brevet stod det også: «Hjelp meg, ta min sønn bort derfra og ta livet av dem».

– Forstår at jeg var syk da jeg skrev brevet

– Jeg forstår at jeg må ha vært syk da jeg skrev brevet, sa kvinnen da tiltaltes forsvarer spurte om brevet i retten i dag.

– I dag tenker jeg at det jeg skrev er helt syk, sa tiltalte som sa i retten at hun husker å ha skrevet brevet.

I politiavhør har tiltalte forklart detaljert om drapet og drapsforsøket. I retten i dag har hun til tider problemer med å huske alle omstendighetene rundt hendelsen.

I retten kom det frem at datteren oppsøkte huset til foreldrene på kvelden 3. oktober i fjor.

Hun hadde da med seg to kniver som hun hadde kjøpt kort tid i forkant. Knivene hadde hun med seg i en bag. Til retten sa hun at hun på dette tidspunktet hadde bestemt seg for å ta livet av foreldrene.

Prøvde å ta kniven fra datteren

Kvinnen fortalte at hun banket på døren til foreldrene og at det var faren som åpnet. Datteren gikk så inn i huset, tok av jakka og skoene og satte fra seg bagen.

Tiltalte fortalte deretter at moren satt i en stol i stuen og at faren satt i sofaen.

På spørsmål fra aktor om hvordan stemnigen var i huset, svarte hun at stemningen var «som normalt» og at moren smilte da hun så datteren.

Like før datteren knivstakk moren skal hun ha sagt «det stopper her».

Etter å ha stukket moren med kniv en gang bekrefter tiltalte i retten at det oppstod et basketak mellom faren da hun knivstakk ham.

Faren skal ha forsøkt å ta fra datteren kniven, men kvinnen fortsatte da med knivstikkingen.

– Hvorfor sluttet du?, spurte aktor.

– Jeg stoppet da han ikke lenger rørte på seg, svarte tiltalte.

Knivstakk faren over 20 ganger

Drapet og drapsforsøket skjedde i Grimstad 3. oktober i fjor. Tiltaltes foreldre ble knivstukket i hjemmet sitt, som ligger på Moneheia ved Østerhus, et boligområde noen kilometer fra Grimstad sentrum.

Senere i dag skal tiltaltes mor, som har vært tilstede i rettssalen under datterens forklaring, vitne. Hun ble livstruende skadd etter å ha blitt knivstukket av datteren, men klarte å komme seg bort til nabohuset der hun fikk varslet AMK.

Ifølge tiltalen stakk datteren sin far gjentatte ganger med kniv i brystet, halsen og ansiktet. Han ble knivstukket over 20 ganger. 75-åringen døde av forblødninger kort tid etter knivstikkingen.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Aust-Agder tingrett. Tirsdag vil to nære venninner av tiltalte vitne, samt far til tiltaltes sønn.

Saken oppdateres.