NRK Meny
Normal

Til hverdag og fest

I dag varter vi opp med en svinaktig velsmakende delikatesse.

Svinefilet

Svin indrefilet blir stadig mer populært på norske middagsbord.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

- Dette er det beste kjøttet fra grisen, sier Guro Bondestad, sjef for ferskvaren i Menybutikken på Grim i Kristiansand.

Nordlendingen på 26 år har jobbet som butikkslakter ved Meny på Grim i Kristiansand i cirka ett år. I dag viser hun oss hvordan du lager den populære retten svin indrefilet.

Guro Bondestad

Guro Bondestad har full kontroll på kjøkkenet.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Gourmetmåltidet lages av stykket på grisen som går fra låret oppover langs siden, under ribbeina. Ifølge ferskvare-sjefen, er dette det møreste stykket på grisen.

Hverdagsrett

- I dag skal vi lage svin indrefilet med en urt- og hvitløk-glaze. Det fine med glazen er at den ikke må ligge i flere timer over kjøttet for å gi en god smak, forklarer Bondestad.

De siste årene har denne retten blitt mer og mer vanlig i de tusen hjem.

- Tidligere var dette som en søndagsrett å regne, men de siste årene har den blitt mer vanlig. Mange bruker denne retten som middag også utenom helgedagene, sier Bondestad.

Butikkslakteren anbefaler å kjøpe inn en eller flere store fileter om du skal lage middag til flere enn deg selv. Flere små fileter gir bare mer arbeid, mener hun. Ifølge butikkslakteren bør to hundre gram være nok til å mette en gjennomsnittlig nordmann.

Svin indrefilet

Fileten kan minne om en stor pølse.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

- Indrefileten er svært rik på proteiner. Derfor gir den en god å lang metthetsfølelse, sier hun.

Foretrekker ovn

Bondestad foretrekker å tilberede fileten i ovn.

- Jeg steker nesten alt i ovn. Før pleide jeg å steke ting i pannen, men de siste årene har jeg innsett at kjøtt smaker best når det blir varmet i ovnen. Men det er ingenting i veien for å steke indrefileten i panne om du foretrekker det , forsikrer butikkslakteren.

Hun mener den beste løsningen er å surre kjøttet litt i pannen før du setter det i ovnen.

- Sett pannen på høy temperatur og surr indrefileten i cirka ett minutt på hver side, instruerer Bondestad.

Vær obs på at fileten kan bli knallhard om den surres for lenge.

Gjennomstekes

Filet og grønnsaker kan fint stekes i samme form

Indrefileten kan stekes i samme form som grønnsakene.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Temperaturen på indrefileten skal være like i overkant av 70 grader. Til sammenligning kan vi nevne at for eksempel roastbeef skal ligge på omlag 52 grader når du steker den.

- Svinekjøtt skal være nesten gjennomstekt. Kjøttet skal ikke være rødt, som det er på roastbeef. Svinekjøtt og oksekjøtt er ikke til å sammenligne, sier Bondestad.

- Bruk steketermometer om du er usikker på temperaturen, anbefaler hun.

Etter at fileten er ferdig stekt bør den ligge i fem-ti minutter så kjøttsaften får festet seg, og ikke renner ut når du skjærer i den.

- Skjær opp stykkene litt på skrå så får du litt større stykker, ikke bare små rundinger, råder Bondestad.

Ovnsbakte grønnsaker

Som tilbehør bruker hun squash, paprika, champignon og løk. Dette varmes i folie i ovnen. Ikke dekk til grønnsakene helt, men la folien ligge åpen.

Svinefilet

Skjær opp stykkene på langs for å få dem størrre.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Dermed får du bakte grønnsaker, noe Bondestad mener er bedre til denne retten enn ferske grønnsaker.

Har du litt smør i folien, unngår du at grønnsakene brenner seg.

Potet passer til det meste, og dette er intet unntak. Kutt dem opp i biter og krydre med salt og peppermix. Stek dem i ca en time på 180-200 grader.

- Tilbehøret står du egentlig fritt til å bestemme selv. Bruk det du er glad i! oppfordrer Bondestad.

Sausen er også valgfri, men ferskvaresjefen anbefaler en peppersaus fra Knorr eller en champignon- og kantarellsaus fra Toro. Disse fås kjøpt i poseform i de fleste butikker.

Må importere

Bondestad forteller at det selges så mye svin i Norge at det må importeres fra utlandet for å tilfredsstille behovet hos svin-elskende nordmenn.

Kjell Pedersen og Guro Bondestad

Guro Bondestad i samtale med NRKs radioreporter Kjell Pedersen, korrekt antrukket i hygienefrakk.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

- Vi selger vanvittig mye svin indrefilet. Det selger langt mer av dette enn for eksempel koteletter, sier Bondestad.

Om retten er svindyr eller ikke, kan du vurdere selv. En kilo svin indrefilet koster i allefall 179 kroner.

- Men det hender det er på tilbud. Du kan jo hamstre da, humrer overhodet i ferskvaren på Meny-butikken.

Oppskrift:

Svin indrefilet (ovnsstekt) med urter og hvitløk

Stek fileten på 170 grader i cirka 35 min. (filet på 230 gram). Er fileten mindre, går du ned på steketiden.

Kutt opp løk, squash, paprika og champignon i store biter, og ha over peppermix. Kan has i samme form som fileten.

Poteter i båter. Krydres med salt og pepper. Smør formen med margarin. Ha litt olje over potetene. Stekes i ca en time på 180-200 grader.

Kantarell- og champignonsaus eller 4-peppersaus.

Voilà!