NRK Meny
Normal

Tiggerbrakka klar neste uke

Den mye omtalte tiggerbrakka i Kristiansand blir snart tatt i bruk. Her skal tiggerne i byen få sine primærbehov som toalett og vaskemuligheter dekket.

Tiggere under Vesterveibroa

Tiggerne har blitt en del av bybildet i Kristiansand de siste årene. Her bor de under Vesterveibroa. Snart får de tak og vegger - men bar når de skal gjøre sitt fornødne.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Tigging

Det er umulig å ikke ligge merke til dem der de sitter langs gatene i Kristiansand med en framstrakt kopp.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I april vedtok bystyret i Kristiansand at kommunen skal sette opp en såkalt "tiggerbrakke". Den skulle stå klar i juni, men er blitt kraftig forsinket. Etter mange klager og mye diskusjon kan nå Einar Hansen i Kristiansand Eiendom stadfeste når den nye brakka vil bli tatt i bruk..

– Vi regner med at den står klar torsdag eller fredag i neste uke.

– Betyr det at alle hindringer nå er ryddet av veien?

– Det er enighet om en avtaletekst mellom kommunen og de frivillige organisasjonene, sier Nilsen.

– Hindret av streik og ferie

At det skulle ta fire måneder fra vedtaket var fattet til den enkle brakka står klar, er det flere grunner til, ifølge Nilsen.

– Flere ting har spillt inn. Blant annet gjorde den kommunale streiken at vi ikke fikk tak i de rette personene, og så er det ferien selvfølgelig. Men heller ikke de organisasjonene som skal drifte brakka for oss - var klar før etter ferien, sier Nilsen.

Kommunen har det økonomiske ansvaret for tiggerbrakka som vil koste rundt 300.000 kroner, mens fem frvillige organisasjoner skal stå for den daglige driften.

– Skal tette «hull» i velferds-Norge

Daglig leder for Kirkens bymisjon i Kristiansand, Kolbjørn Gunnarson, forteller at de er mer enn klar til å påta seg ansvaret for oppgaven.

– Vi er klar når brakka er klar. Det å bidra til at brakka kommer opp og at det blir verdige sanitære forhold for tiggerne gjør vi med den største glede, sier Gunnarsson.

Kari Klingsheim

Kari Klingsheim er diakonansvarlig i Frelsesarmeen i Kristiansand

Foto: NRK Sorlandet

Også i Frelsesarmeen ivrer de med å komme i gang. forteller Kari Klingsheim som er ansvarlig for det diakonale arbeidet, tror ikke oppgaven vil

– Det er ikke så veldig krevende i forhold til mengden arbeid når vi fordeler det mellom fem organisasjoner, sier hun

– Men Frelsesarmeen har allerede ansvar for mange ting - kan ikke brakkejobben bli krevende for en anstrengt organisasjon?

– Vi har mange oppgaver, men vi ser det sånn at Frelsesarmeen skal være der som nøden er størst. Vi vil være der det er «hull» i velferds-Norge og påpeke det til det offentlige, men samtidig skal vi være til stede der ikke systemet helt fungerer i samfunnet vårt, sier Klingsheim.