Hopp til innhold

Ti år siden Baneheia-tragedien

De tragiske barnedrapene i Baneheia, der to venninner på åtte og ti år ble voldtatt og drept, rystet hele Norge. Nå er det ti år siden Baneheia-drapene, men sporene sitter fremdeles hardt i på Sørlandet.

Video 10 år siden Baneheia

Drapene i Baneheia rystet et helt folk, og tok uskylden fra Kristiansand og Sørlandet. For politiet var dette starten på ei svært krevende tid.

21. mai 2000 ble åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen funnet drept i Baneheia i Kristiansand.

De to jentene hadde da vært savnet i to døgn etter en badetur, og flere hundre mannskap fra Røde Kors og heimevernet saumfarte Baneheia meter for meter de to døgnene leteaksjonen pågikk. Også venner, bekjente og naboer var med på letinga etter jentene.

Da de ble funnet voldtatt og drept kvelden 21. mai, reagerte hele Norge med vantro og sjokk. Saken vakte også oppmerksomhet i utlandet.

(Artikkel fortsetter under video)

Video Jentene funnet drept i Baneheia

Arkiv fra 21. mai 2000: Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen, som hadde vært savnet i to dager, ble om kvelden 21. mai 2000 funnet drept ved badeplassen Andre stampe i Baneheia, der de dro for å bade.

Ti dager etter at jentene ble funnet, ble det arrangert fakkeltog til minne om de to.

Ble dømt for drapene

For politiet i Agder startet nå en krevende tid. Det skulle gå nesten fire måneder før det endelige gjennombruddet i etterforskninga, da to lokale gutter på 19 og 21 år ble arrestert og siktet for drapene.

1. juni 2001 ble Viggo Kristiansen dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap og voldtek av de to jentene, og Jan Helge Andersen til 17 års fengsel for forsettlig drap på Stine Sofie Sørstrønen og voldtekt av henne og Lena Sløgedal Paulsen.

(Artikkel fortsetter under video)

Video ark-baneheiadom-200510-p

Arkiv fra 1. juni 2001: Viggo Kristiansen dømmes til 21 års fengsel for voldtekt og drap på to jenter i Baneheia. Han ble også dømt til ti års sikring. Kameraten hans, Jan Helge Andersen, ble dømt til 17 års fengsel for medvirkning til voldtekt og drap på ei av jentene.

Viggo Kristiansen har hele tida hevdet at han er uskyldig, og har nå søknad om gjenopptakelse inne hos Gjenopptakelseskommisjonen. Kommisjonen regner med å avgjøre om Kristiansen får prøvd saken sin på nytt i midten av juni.

Jobber for barns rettigheter

Etter barnedrapene opprettet mor til Stine Sofie Sørstrønen, Ada Sofie Austegard, Stine Sofies Stiftelse. Stiftelsen arbeider for barns rettigheter, og for å bekjempe voksnes vold og overgrep mot barn.

Justisminister Knut Storberget mener stiftelsens arbeid har vært avgjørende for at stadig flere overgrep mot barn blir avdekket, og gir stiftelsen æren for at blant annet barnehusene er opprettet flere steder i landet.

NRK Sørlandet har møtt en rekke personer som har blitt påvirket av drapene på de to jentene for ti år siden. Under kan du se reportasjene:

Video ADA-SOFIE-220410-SL-125819-SI_SL.mp4

10. mai 2010 ble det arrangert minnekonsert for Lena Sløgedal Paulsen i domkirka i Kristiansand. Denne dagen ville Lena fylt 20 år. Unge amatører og profesjonelle musikere sto side om side med ønsket om å hedre ei ung jentes korte liv. (Se video ved å klikke på bildet).

Video ADA-SOFIE-220410-SL-125819-SI_SL.mp4

Ada Sofie Austegard, mor til Stine Sofie, dro i april til Grønland for å gå Grønland på tvers for barnas rettigheter, og for Stine Sofies stiftelse. (Se video ved å klikke på bildet).

Video Baneheia venninne.

Trine Thorsen vokste opp sammen med Lena Sløgedal Paulsen på Vige utenfor Kristiansand. Hun har ikke vært i Baneheia siden drapet på venninna. Nå er det gått ti år, og Thorsen håper at hun snart kan klare å ta i bruk Baneheia igjen. (Se video ved å klikke på bildet).

Video 10 år

Fagerholt skole fikk etter drapene et helt spesielt teppe til minne om Lena. (Se video ved å klikke på bildet).

Video Baneheia - 10 år etter

Bjørg Wallevik var ordfører i Kristiansand da de tragiske barnedrapene skjedde i Baneheia. Wallevik husker den lammende stillheten og sorgen som rammet byen da jentene ble funnet. (Se video ved å klikke på bildet).