NRK Meny
Normal

– Prater om hva slags skole vi vil ha

De streikende lærerne kjemper først og fremst for bedre kvalitet på skolen. – Lærerne bruker så mye tid på alt annet enn å undervise, sier lærer Margrethe Berglyd.

Streikevakter

På Oddemarka ungdomsskole i Kristiansand satt Margrethe Berglyd, Christiane Muhl, Kåre Litland og Bjarne Sløgedal streikevakt tirsdag.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Lærerne trapper opp streiken denne uka, og fra torsdag er 7 700 lærere i streik.

Ved Oddemarka ungdomsskole i Kristiansand satt det tirsdag morgen fire streikevakter i gule vester utenfor skolen. På bordet hadde de kaffe, bananer og moreller. Praten går livlig når de møtes.

– Normalt ville jeg nå ha vært i klasserommet og undervist og samhandlet med elevene i 9. trinn, sier lærer Margrethe Berglyd.

Margrethe Berglyd

Margrethe Berglyd sier det er nødvendig å si fra om at skolen er i ferd med å vannes ut.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Lærerstreik
Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Hun synes det er vanskelig å la være å planlegge undervisninga, for tankene er hele tida på den jobben hun skulle ha gjort. Likevel er humøret og streikeviljen på topp.

– Dette er en viktig sak. Vi kjemper først og fremst for at elevene skal ha gode læringsvilkår og det er det bare vi som kan gjøre noe med.

Frustrasjon

– Hva gjør dere når dere sitter streikevakt?

– Vi snakker først og fremst om det vi brenner mest for; nemlig hva slags skole vi ønsker oss. Vi snakker om den frustrasjonen vi kjenner over at regjeringa sier én ting som går på innholdet i skolen, og så sier KS hvordan vi skal gjøre det.

– Det er der kampen står for oss, ikke om hvor lenge vi skal være på jobb. Så vidt jeg vet er de fleste på jobb så lenge de må, sier Berglyd.

Konflikten mellom lærerne og KS har vært framstilt som at den først og fremst går på det omstridte pålegget om at lærerne skal være til stede på skolen i inntil 7,5 timer daglig. Men Berglyd er klar på at den økte rapporteringsplikten for lærerne er en viktig del av streiken.

– Det er mye prat om hva slags skole vi ønsker oss. Det handler om innhold og kvalitet. Den kampen er vi villige til å ta, for den må vi ta nå.

– Skolen vannes ut

Hun sier frustrasjonen for norsk skole er at det er regjering og storting som bestemmer innholdet i skolen, mens arbeidsgiveransvaret for lærerne er overlatt til kommunene. Dermed oppstår det et sprik i hva man vil med skolen.

– I dag er det slik at lærerne bruker så forferdelig mye tid på alt annet enn å undervise, for kommunene kommer med nye krav hele tida om rapportering og oppfølging som lærerne skal gjøre, og den tida må tas fra et sted.

Streikevaktene utenfor Oddemarka ungdomsskole synes det er vanskelig å tenke på at elevene nå ikke får den undervisninga de skulle hatt og kommer på etterskudd.

– Vi har elever som skal ha tentamen og eksamen og skal nå sine kompetansemål. Det er klart at vi kjenner veldig på det. Men denne gangen må vi ta denne kampen og vise at det er dette som skjer når skolen blir så utvannet som KS er i ferd med å gjøre den, mener Berglyd.

Torsdag trappes streiken opp og da vil 863 lærere være i streik i Aust- og Vest-Agder om det ikke kommer en løsning før det.

– Har du tro på at man vil få en snarlig løsning?

– Jeg har mer håp enn tro på løsning. Jeg regner med at det foregår mye på bakrommet i Oslo mellom regjering og KS.