NRK Meny
Normal

Tenderleaves live på vinyl

De tok med seg en bunke nye låter og bandet sitt og flyttet inn på Sylvartun på Rysstad i Valle i fem hele døgn. Resultatet ble vinyl-LP-en «Sylvartune» som Tenderleaves forteller om på SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Tenderleaves

Tenderleaves jobbet om natta og sov på datid da plata ble til.

Foto: Janne Aateigen/NRK

– Vi hadde lyst til å jobbe intensivt med musikken uten forstyrrelser utenfra, forteller Geir Kongshaug og Even Øygarden, som er kjernen i Tenderleaves.

I oktober i fjor leide de seg inn på Sylvartun hos folkemusiker Hallvard T. Bjørgum. Og det som er et folkemusikkmuseum og sølvsmie, ble omskapt til et innspillingsstudio.

Musikk om natta og søvn om dagen

– Vi er glade i den norske folkemusikken, så stedet passet perfekt for oss, sier Tenderleavesvokalist Even Øygarden.

– Vi spilte musikk på natta og sov om dagen, forklarer Øygarden. Mens gitarist Geir Kongshaug legger til:

De spiste felles frokost med egg og bacon midt på dagen, spilte til rundt klokken ti om kvelden, spiste middag og fortsatte å jobbe til i tretida på natta.

– Det er jo ikke noe som er bedre enn å være på ei hytte i fem dager, sammen med gode venner, og holde på med det gøyeste en vet, samtykker Even og Geir.

– Hele plata er spilt inn mer eller mindre «live», så vi har latt litt av småpraten fra innspillingen bli med på plata, forteller Geir Kongshaug.

– Denne plata høres mer helhetlig ut enn de tre forrige, legger Even Øygarden til.

Plata har fått tittelen «Sylvartune» og den er som et minne om hele prosessen, forklarer han.

Tenderleaves

Tenderleaves på besøk i radiostudio i Kristiansand.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Alle spiller inn

– Selv om Geir og jeg hadde de nye låtene med oss i kofferten da vi kom til Sylvartun, er dette blitt det jeg vil kalle en bandplate, forklarer Even.

– Alle musikerne har bidratt med sin kreativitet og satt sitt preg på musikken. Det er slik vi i Tenderleaves liker å jobbe med låtene våre, konkluderer Øygarden.

Musikalsk er vi på denne plata inspirert av både norsk og amerikansk folkemusikk og amerikansk vestkystrock, forteller Even og Geir. De trekker frem forbilder som Byrds, Bob Dylan, Crosby, Stills, Nash & Young og Tom Petty.

– Og så har vi med stryk, legger Even til. – Vi måtte jo ha med fele når vi var i folkemusikkomgivelser, smiler han.

– Vi har også mer koring på denne plata, noe vi gleder oss til å forsøke ut når vi holder konserter. Det er noe vi har hatt lyst til å gjøre lenge, sier Øygarden

Det er bare trekvart år siden forrige gang Tenderleaves ga ut plate. De to har lenge ønsket å satse fullt og helt på musikken, men foreløpig deler Geir tiden med førskolelærerjobben sin.

– Det koster skjorta å gi ut en plate og vi er ikke i nærheten av å tjene det inn igjen, sier Even Øygarden.

– Vi kunne gjerne gitt ut plater oftere hvis ikke økonomi enhadde vært en faktor.

– Nå vil vi ut å spille flest mulig konserter, sier Geir Kongshaug.

Tenderleaves på norsk

– Det er der pengene ligger, men vi er allerede i gang med neste plate, legger han til. 15. mars skal Tenderleaves ha plateslippkonsert på Håndverkeren i Kristiansand og fjerde april spiller de på Munkehaugen kultursenter i Arendal.

Selv om Tenderleaves skriver tekstene sine på engelsk har de også med en norsk tekst på plata denne gangen.

– Sangen heter «Lerka» og den har ligge og modnet i skuffen i rundt ti år, sier Geir.

– Det er noe fint med å spille inn gammelt materiale på en ny måte. Det blir en fin miks av det vi en gang var og det Tenderleaves er nå, forklarer duoen du møter på SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Og torsdag rundt halv fem er det anmelder Øyvind Nyvoll som skal plassere «Sylvartune» på skalaen fra en til ti. Han er svært begeistret for det Tenderleaves har prestert denne gangen og lover en pen poengsum.