NRK Meny
Normal

Takker for seg med å refse folk på kafe

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen har aldri manglet engasjement. Det mener hun andre gjør.

Ann-Kristin Olsen retter pekefingeren mot folk som ikke engasjerer seg

Ann-Kristin Olsen etterlyser samfunnsengasjement.

Det er siste dag på jobb for fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder. En lang karriere som innehaver av tittelen mann er over. Som profilert fylkesmann og sysselmann gjennom mange år har hun aldri latt tvilen få stor plass.

– Jeg har ikke vært plaget av tanken om at jeg ikke skulle få noe til, eller skyldfølelsen som mange kvinner sliter med, sier Olsen.

Selv om yrkeskarrieren snart er formelt over, setter ikke det en stopper for engasjementet. Listen over tillits- og styreverv som har blitt fylt av Olsen opp gjennom årene er svært lang, og det er ingen tilfeldighet.

Etterlyser engasjement

– Jeg er god til å si ja, og blir fort nysgjerrig og entusiastisk.

Nettopp det synes hun mange er for dårlig til. Et av temaene hun skulle ønske hun kunne brukt mer tid på, er likestilling. Hun har lite til overs for budskapene i kvinnemagasiner om at man må si mer nei.

– Folk må si mer ja. Mange som snakker om å være utbrent, er ikke engang påtent.

Olsen understreker at hun snakker for sin egen del, og ikke kjenner situasjonen til unge kvinner i dag. Likevel er hun tydelig på at man må prioritere, og kafe-besøk har trolig ikke kommet høyt opp på hennes egen liste.

– Folk må si mer ja. Mange som snakker om å være utbrent, er ikke engang påtent.

Ann-Kristin Olsen

– Det er viktig å si ja til spennende ting som har betydning for samfunnet fremfor å sitte på kafe eller gjøre andre private ting som godt kan utsettes.

Selv har hun uten tvil vært nødt til å legge enkelte deler av livet på vent, og da det for et år siden ble kjent at hun skulle slutte, sa hun at det ville bli mer tid til både maling og modellering:

Pensjonert, men aldri uengasjert

Når Olsen retter pekefingeren på folks ansvar for å delta aktivt i samfunnet, og særlig kvinners ansvar for å delta i yrkeslivet, er det ikke uten grunn. Selv er hun en av kvinnene som har gått opp løypa for den yngre generasjonen.

– Før måtte kvinner kjempe for rettigheter som i dag serveres på et sølvbrett. Da må kvinner i dag også benytte muligheten.

Og det er ifølge Olsen bare å hoppe ut i det.

– Det er langt mellom universalgeniene her i verden. Men det å delta i arbeidslivet er både en plikt og en glede, sier den snart pensjonerte fylkesmannen.

Juristen Ann-Kristin Olsen var Norges første kvinnelige sysselmann på Svalbard (1995-1998).
Sysselmannen er regjeringens øverste myndighet på Svalbard, som regnes som norsk område. 
Sysselmanns-embetet tilsvarer jobben som fylkesmann.
Ann-Kristin Olsen (f.1945) ble også den første kvinnelige politimesteren i Norge, i Halden i 1983.