Normal

Synger om forholdet til faren

Sveinung Hølmebakks verden raste sammen da han fikk beskjed om at faren var alvorlig syk. Sjokket ble til en sang, som nå gis ut.

Sveinung Hølmebakk

Sveinung Hølmebakk kommer opprinnelig fra Karmøy men har bodd i Kristiansand siden 2006.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Sveinung Hølmebakk bor i Kristiansand, men kommer opprinnelig fra Karmøy. Han er halvt sørlending, for mamma er fra Kvinesdal. Etternavnet kommer fra Feda.

Denne uka slipper han sin nye singel «Usynlige spor».

Hølmebakk har drevet med musikk siden han var liten gutt. Han var med og grunnla Nordic Tenors for ti år siden. Der kommer han til å fortsette, men i tillegg har han begynt å skrive egne sanger.

– Jeg er glad i den gode melodien og det melodiøse. Jeg har klassisk utdannelse og er utdannet operasanger, men hadde lyst til å jobbe litt med visepop nå, sier Hølmebakk.

På SørlandsScenen på P1 i ettermiddag, forteller han om forholdet til faren og singelen «Usynlige spor».

Krevende å skrive så personlig

Sangen som nå slippes som singel skrev Hølmebakk etter at faren ble alvorlig syk for to år siden.

Han håper at mange som har opplevd liknende historier kan ha glede av å høre sangen hans til pappa.

– Det er det vondeste jeg har opplevd i hele mitt liv. Jeg var ikke forberedt på at det skulle slå meg ut på den måten. Da mamma ringte sent en kveld og fortalte at pappa lå i koma etter en hjerneblødning, var det som om hele verden raste for meg.

Gråt og gråt

– Da jeg kom inn på sykehuset og så han ligge der, tenkte jeg at «dersom du dør nå, pappa, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre». Jeg gjorde det slutt med kjæresten min der og da og avlyste alle konserter.

– Jeg husker jeg tenkte at jeg aldri kunne stå på en scene mer. Jeg var ikke klar over at det gikk an for et menneske å gråte så mye som jeg gjorde da, forteller Hølmebakk.

Heldigvis våknet faren fra koma og viste stor framgang allerede de første dagene. I dag er han så godt som frisk og tilbake i jobb.

– Pappa og jeg har alltid hatt et godt forhold, selv om det har vært perioder der vi ikke har vært like nær hverandre. Det er ingen som kan irritere meg slik som han, men likevel er det ofte han jeg går til når det røyner ekstra på.

Forholdet mellom far og sønn

– Da jeg begynte å skrive «Usynlige spor», tenkte jeg at sangen skulle handle om det som skjer når rollene blir byttet om, når en sønn plutselig blir omsorgsperson for sin egen far.

– Etter hvert skjønte jeg at teksten like mye handlet om det forholdet mange fedre og sønner har til hverandre. Det er gjerne ikke de store og veldige ordene, men likevel fins det spor mellom oss som blir veldig synlige når noe dramatisk skjer.

Ved siden av å gi ut ny solosingel, står han foran et aktivt 2013 med Nordic Tenors.

– Vi har 10-årsjubileum i år og skal gjøre en rekke jubileumskonserter rundt om i landet. Til sommeren er det festivaler, før vi i november legger ut på vår største juleturné noensinne.

– Det er et privilegium å få lov til å stå på scenen, og jeg vil ikke bytte det ut med noe annet. Etter det jeg har opplevd med pappa, tror jeg at jeg er blitt en mer moden artist. Jeg er blitt mer opptatt av innholdet i det jeg synger og det jeg formidler, sier Hølmebakk.