Austegard om ny politikk: – Tårene rant

Leder av Stine Sofies Stiftelse, Ada Sofie Austegard, jublet og gråt av glede da den nye regjeringsplattformen ble lagt frem.

Stine Sofies stiftelse mener den nye regjeringen er historisk i sitt syn på ofre i kriminalsaker.

– Tårene rant. Dette er helt utrolig. Vi er så lykkelige, sier Austegaard til NRK.no og fortsetter:

– Det var en fantastisk regjeringsplattform som ble lagt i forhold til voldsofre. Jeg har aldri sett maken før.

På 75 sider forklarer den nye Solberg-regjeringen hvordan Norge skal styres de neste fire årene. Blant annet skal de fjerne foreldelsesfristen for drap og seksuelle overgrep mot barn, noe Austegaard mener er svært viktig.

– Det er spesielt viktig for mennesker som har fått en av sine drept. Det å vite at tjuefem år etter for eksempel barnet ditt er drept kan en gjerningsmann komme å tilstå til deg uten, men saken kan ikke tas opp.

– Vi har flere draps- og overgrepssaker som har blitt foreldet. Nå får vi endelig slutt på det, sier hun.

Stine Sofie Stiftelse arbeider med å etablere et senter for bedre ivaretakelse av voldsutsatte barn.

Nasjonalt kompetansesenter for offer- og pårørendeomsorg

Det andre Austegaard jubler for er at den nye regjeringen vil utrede etableringen av et nasjonalt kompetansesenter for offer- og pårørendeomsorg.

Stine Sofie Stiftelse arbeider nettopp med å etablere et senter for bedre ivaretakelse av voldsutsatte barn.

– Vi har allerede skaffet tomta. Vi er i gang med reguleringsplanen og forretningsplan. Nå venter vi bare på driftstilskudd fra staten og ifølge den nye regjeringsplattformen ser det svært positivt ut.

Senteret er et sted hvor det kan tas imot 500 voldsutsatte barn sammen med søsken og deres omsorgspersoner. 19. mai 2015 skal senteret stå klart på Fevik.

– Alt handler om mestring og livsglede. For barn som har blitt voldtatt og misbrukt finnes det ingenting. Dette skal være et senter for dem. Dette ser vi fram til.

– Vi vil jo at myndighetene skal føre en helhetlig offeromsorg på lik linje med kriminalomsorg. Derfor er vi veldig stolte av at offeromsorg-bergrepet er tatt inn i regjeringsplattformen, sier Austegaard.