NRK Meny
Normal

Streik kan gi busskaos på Sørlandet

I morgen vil over halvparten av Nettbuss sine avganger bli innstilt på grunn av politisk streik. Busselskapet sier at folk må være tålmodige og forvente forsinkelser.

Bussen

Nettbuss oppfordrer folk til å være tålmodige før og etter streiken da busstrafikken kan hope seg opp.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Bussturen hjem fra jobb onsdag 28. januar kan bli mer kaotisk enn normalt.

Fra klokken 1400-1600 vil 134 av Nettbuss sine ruter i begge agderfylkene innstilles. LO, Unio og YS har varslet politisk streik som en reaksjon på regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.

Store forsinkelser

Nettbuss advarer på sine nettsider mot forsinkelser og uregelmessigheter i bussavgangene, spesielt i kristiansandsområdet der flest busser er innstilt.

– Spesielt før og etter streiken kan busstrafikken hope seg opp. Da må folk være ekstra tålmodige bussene, sier Siv Elisabeth Wiken, administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk.

Streiken gjelder både ordinære ruter og skoleskyss.

De opplyser også på sine nettsider at reisegarantien, som gir kunden rett til taxi om bussen ikke kommer, ikke gjelder under streiken.

Ikke bare Sørlandet

Streiken gjelder ikke bare Sørlandet. Til sammen vil opp mot 1,5 millioner arbeidstakere onsdag gå ut i streik i protest mot regjeringens forslag.

– Dette er praktisk talt alle som er organisert. Vi er forbannet. Dette er ikke det Norge trenger. Vi vil stille oss opp for å gi en klar melding om så langt, men ikke lenger, tordner Arne Jæger, sekretær i LO i Bergen og Omland.

Ifølge LOs sekretær i Bergen er dette ankepunktene mot regjeringens forslag:

  • Makt flyttes fra arbeidstaker til arbeidsgiver
  • Det vil bli større anledning til å pålegge overtid
  • Flere vil bli midlertidig ansatt
  • Antall arbeidsdager skal økes til syv
Robert Eriksson arbeidsminister

– HVORFOR? Arbeidsminister Robert Eriksson frostår ikke de sterke reaksjonene på forslagene til endring av arbeidsmiljøloven.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) sa tirsdag morgen at han ikke kan forstå hvorfor fagbevegelsen velger å gå til streik, og mener kritikerne har tatt en overdose Møllers tran.

– Med mine forslag blir det ikke tillatt å arbeide mer enn det som er tillatt i dag, ikke tillatt med mer overtid enn i dag og heller ikke tillatt med flere søndager enn i dag, sier han.