NRK Meny
Normal

Stor mangel på ferske reker

Sommeren 2012 har blitt til en real rekekamp på Sørlandet. Folk kjemper nå om å få fatt på de få rekene som finnes i butikkene, men mange må ta til takke med frossenvare.

rekorddyre reker

Rekemangel gir rekordhøye priser. På Sørlandet legger folk inn forhåndsbestilling for å sikre seg seg ferske reker - men det gir ingen garanti.

Foto: Cathrine Mjøs Sviggum/NRK

Reidar Fredriksen

Fiskehandler Reidar Fredriksen forteller at flere forhåndsbestiller reker for å få den ferske utgaven av delikatessen.

Foto: Cathrine Mjøs Sviggum/NRK

– Vi er dessverre tom for ferske reker, men vi har fine teinefanga reker som et godt alternativ når vi ikke har ferske, sier daglig leder i Fiskeeksperten, Reidar Fredriksen.

Tilbudet om teinefanga reker – dvs. frosne reker – resulterte i mange skuffa fjes på Fiskebrygga i Kristiansand i dag.

– Det var kjipt. Jeg har besøk av min søster fra Østlandet og hadde tenkt å servere ferske reker i kveld, sier en av kundene.

Elendig rekefiske

Årsaken til rekekrisa er mangelen på reker langs hele kysten. På Vestlandet lar rekefiskerne båtene ligge til kai på grunn av elendig fiske, mens bestanden har tatt seg noe opp på Østlandet etter flere magre år. På Sørlandet er det mange år siden rekefangstene var så små.

– Om sommeren har det ofte vært mangel på reker generelt sett, men i år er vel et av de aller dårligste årene. Vi må tilbake til ca. 1990 for å finne samme situasjon og også i 1968/ 69 hadde vi en rekekrise, sier Fredriksen.

Med mangel på reker går prisen i været. Men priser på rundt 200 kroner kiloen har ikke skremt bort sørlendingene.

– Det er mange som kjøper uansett pris. 200 kroner er ikke så veldig mye for folk flest, sier fiskehandleren.

Forhåndsbestilling gir ingen garanti

Så ille har det blitt at nå forhåndsbestilles reker i bøtter og spann. Men også de som prøver å forhåndsbestille – risikerer å måtte ta til takke med frosne reker eller gå tomhendte hjem.

– Noen ganger har vi faktisk for lite også til forhåndsbestillingene, men det er sjeldent. Som regel som klarer vi bestillingene, men de som kommer ned og tar en sjans – mange av de får ikke ferske reker.

145 kroner for frosne


På fiskebrygga i dag var det bare frosne reker å oppdrive. Og når nøden blir stor, går til og med de frosne rekene til nærmere 150 kroner kiloen. Noen velger å slå til, mens andre dropper det planlagte rekemåltidet.

– De ser veldig like ut når de blir tint riktig – da blir de blanke og fine, sier en mannlig kunde.

– Så du vurderer å kjøpe frosne?

– Nei, det gjør jeg ikke, sier han lattermildt.