Hopp til innhold

Familie på fire bor i slitt brannbil i Norge

Kunstnerparet med to barn reiser fra Norge til Brasil i en liten brannbil som er ombygget til et galleri. Målet er å forske på fattigdom.

Brannbil

Se hvordan familien lever.

Kunstner Julian Baue og kjæresten Edy Poppy har delvis flyttet inn i en tysk brannbil fra 1982. Brannbilen er bygd om til å bli et galleri på hjul. I tillegg til at det er skrevet «GALLERI» på bilen, er det satt inn et stort utstillingsvindu. Hensikten er at mennesker utenfor skal kunne følge med på familiens liv.

Familien skal nærmest bo på utstilling mens de reiser fra Norge til Brasil og utforsker positive og negative sider ved å leve et sparsomt liv.

Brannbilgalleriet er del av Baues doktorgradsprosjekt ved Universitetet i Agder. Han skal forske på hvorvidt fattigdom i Norge og verden henger sammen med velstående måter å leve og konsumere på.

– Prosjektet mitt heter «Det personlige møtet med verdenspolitikken» – og da tenkte jeg vi måtte møte verdenspolitikken på en personlig måte, sier Baue.

Publikum får hilse på familiens minste gjennom gallerivinduet

Alle som passerer brannbilgalleriet blir publikum, sier Baue. Her får en av dem hilse på familiens yngste.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

På reise i tre år

Ved siden av vitenskapelige undersøkelser om problematikken, skal paret utforske det å leve under enkle kår med familielivet som innsats.

– Livet i seg selv er verd å stille ut, og da spesielt livet under vanskelige forhold. Det vil vise både det vakre og det forferdelige med et primitivt liv.

I tre år skal de reise i kunstens tjeneste.

Mamma Edy Poppy er ikke bekymret for de to små barna.

– Hele familien blir veldig tett. Vi får er uvurderlig bånd. Man snakker om at barn skal ha stabilitet. Selv om dette hjemmet er i konstant bevegelse, så er det både stabilt og konkret, sier hun.

I den knøttlille boligen på ett rom lages maten på to bluss. Barna leker, bleier skiftes og familien sover tett sammen. Alt til offentlig skue.

Julian Baue

Fra brannbilen trer mor og far ved ujevne mellomrom ut for å proklamere sitt manifest for forbipasserende.

Foto: Line Oftedal Pedersen

Reiser til Rio for å betale bot

For tre år siden ble kunstnerparet overfalt og ranet i Rio de Janeiro. Først ble de sjokkert, lei seg og følte at verden var urettferdig. Tankene rundt dette endret seg da de så at situasjonen for de fattige i Rio ble forverret under forberedelsene til WM og OL.

– Hvis man antar at gjerningspersonene handlet ut fra fattigdom, er det da ikke heller den privilegerte verden som er skyldig? Er det de fattige ”gjerningsmennene” som egentlig er ofrene? Hvis det stemmer, må ikke vi da betale bot og ikke de?, spør kunstnerparet litt provoserende.

Dersom den skjeve fordelingen av goder er årsaken til overfallet, er planen klar; Pengene de sparer med det primitive gallerilivet sitt, vil de gi til overfallsmennene i Rio.

Derfor har de skrevet BOTEN SKAL BETALES på brannbilen.

Familien Baue-Poppy i gallerivinduet

Nysgjerrige er velkommen til å betrakte familien Baue-Poppys liv i veteranbrannbilen. Her er det lesestund før familien går til sengs.

Foto: Line Oftedal Pedersen / nrk

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %