Startskuddet for 1000 arbeidsplasser

Mandag formiddag startet de første gravemaskinene arbeidet med den nye E18 traseen mellom Tvedestrand og Arendal.

E18 oppstart, Tvedestrand

Prosjektleder Harald Tobiassen i Statens vegvesen og ordfører Jan Dukene i Tvedestrand er svært glade for at E18 prosjektet er i gang i Aust-Agder.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

I høst vil 70 personer arbeide på veiprosjektet, men i løpet av de to neste årene kan tallet bli opp mot 1000.

Klokka 13 ble det holdt en symbolsk markering i Goderstadkrysset der arbeidet starter opp, og der representanter for kommunen, Statens vegvesen og entreprenør var til stede. Veien er beregnet å koste 5,5 milliarder kroner og skal stå ferdig i 2018.

– Fantastisk å være i gang

Ordfører Jan Dukene i Tvedestrand og prosjektleder Harald Tobiassen i Statens vegvesen smilte fra øre til øre, og la ikke skjul på hva de følte om å være gang med prosjektet.

– Dette er det største jeg har opplevd som ordfører og det største som har skjedd for Tvedestrand kommune på veldig mange år. Og det skjer flere år før vi hadde drømt om, sier Dukene.

Arbeidene i høst skal i første omgang lage en rundkjøring ved dagens E18 ved Goderstad slik at man får trygg adkomst til selve anleggsområdet. Så er det duket for det som omtales som tidenes største hogstarbeid i Aust-Agder, for å klargjøre hele den nye E18 traseen.

Les også: Anleggsstart for ny E18 mellom Tvedestrand og Arendal

Enorme oppgaver

Det er entreprenøren Martinsen-Duvholt A/S som har ansvar for rydding og klargjøring av den 13 km lange veistrekningen på tvedestrandsiden av prosjektet. Det betyr et enormt uttak av skog og utsprengning av 80 000 kubikk med stein.

Selskapet skal også ta seg av riggområdet, der administrasjonen for prosjektet skal etableres.

Anders Kristian Asdal, anleggsleder

Halvparten av arbeiderne vil være fra lokalmiljøet, sier anleggsleder Anders Kristian Asdal.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi starter opp med 30 personer på denne delen av prosjektet og halvparten av disse henter vi fra nærområdene, sier anleggsleder Anders Kristian Asdal i selskapet.

Han advarer samtidig turfolket mot å bevege seg inn i hogstfeltene der anleggsmaskinene kan utgjøre en fare.

E18 strekningen på arendalsiden av prosjektet skal formelt igangsettes på onsdag, og skal styres av entreprenør Isachsen Gruppen A/S. De vil bruke omtrent like mange ansatte som Asdal har ansvar for.

Tusen arbeidsplasser

Men arbeidene som starter denne uka, er bare en forsmak på hva som kommer til våren 2016. Det er da de store hovedarbeidene starter.

Allerede til våren vil så mange som 500 ansatte arbeide på veiprosjektet, og i løpet av 2017 kan tallet komme helt opp mot 1000 personer, sier prosjektleder Harald Tobiassen i Statens vegvesen.

Ordfører Dukene tror ikke folk har skjønt hvor stor betydning prosjektet vil ha for sysselsettingen og aktivitetsnivået i Aust-Agder.

– Østregionen sliter med økende arbeidsledighet, permitteringen og oppsigelser, og et slikt enormt prosjekt vil ha stor betydning både direkte og indirekte, tror han.

Han vektlegger at selve veien åpner et nytt arbeidsmarked i vest, men at anleggsarbeidene også vil bety mye for distriktet.

Oppstart E18 Tvedestrand

Gravemaskinene satte grabben i bakken for første gang på ny E18 i Aust-Agder.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK