Stadig flere sliter med eksamensangst: – Tabu å snakke om nervene

Stadig flere studenter over hele landet trenger samtalehjelp for å håndtere eksamensnervene. – Vi snakker ikke ut om det, sier student Stian Vaala.

Eksamensangst blant studenter.

UiA-studentene Joakim Bergmo Johnsen (t.v), Rex Fonazier (midten) og Stian Vaala forstår at mange studenter opplever angst når eksamensperioden kommer.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Jeg føler at det er litt tabu å snakke ut om nervene og hvor mye det går inn på hver enkelt. Vi holder det inne, og snakker ikke ut om det, sier Vaala.

Han er én av titusenvis av studenter i landet som nå kjenner godt på kroppen at eksamensperioden er i gang for alvor.

Medstudent Joakim Bergmo Johnsen forklarer at han tror mange studenter kjenner på ensomhet i den hektiske perioden. Samtidig tapper det krefter og energi å sammenligne seg med medstudenter.

– De fleste er nervøse, og det er helt vanlig. Men for mange kan det oppleves som om man blir litt alene og ikke like god som de andre man sammenligner seg med, sier han.

Og mange av dem er så bekymret at de trenger hjelp.

Stadig flere trenger hjelp

– Vi hatt en økning hele dette semesteret og i eksamensperioder er det alltid stor pågang. Det samme sier mine kolleger andre steder, sier psykiatrisk sykepleier i Studentskipnadens helsetjenester i Agder, Hellen Saga.

Ifølge Saga forteller studentene at de er redde for å ikke gjøre det bra og lykkes. I tillegg har veldig mange søvnvansker.

Også studentskipnaden i Trondheim, SiT, sier til NRK at de opplever økt pågang fra studenter som har behov for samtaleterapi eller behandling spesielt nå mot slutten av semesteret.

– I perioden fra 2010 til i år har vi merket oss at pågangen fra studenter til den psykososiale helsetjenesten har doblet seg, sier velferdsdirektør Espen Munkvik i SiT.

– Skal prestere på mange områder

Og trenden er den samme ved universiteter andre steder i landet. I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) som ble offentliggjort i vår, svarte 44 prosent av studentene at de plages svært mye eller en del av eksamensangst.

For 12 prosent førte angsten til at de ikke møtte opp til eksamen, avbrøt den, eller valgte å utsette den.

– Problemet er at man skal prestere på så mange felt hele tiden. Det er blitt et veldig stort fokus på å prestere på skole, trening og andre ting i livet, sier student Anine Branæs ved Universitetet i Agder.

Stadig flere studenter sliter med eksamensangst.

Studentene Anine Branæs (t.v) og Stine Volleng er midt i eksamensforberedelsene på Universitetet i Agder. De tror prestasjonspresset gjør at flere studenter sliter med eksamensangst.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Fire råd fra eksperten

Når Saga i SiA snakker med studentene, prøver hun å få de til å fokusere på det som er her og nå. Ellers gir hun råd om alt fra pusteteknikker til mer praktiske ting som å jobbe strukturert og ta pauser.

– Hvorfor tror du pågangen har økt?

– I tillegg til at de er opptatt av å gjøre det bra, er de opptatt av konkurransen. Mange tror at de må ha toppkarakterer for å få en jobb, sier Saga.