Spektakulær kyststi i Ny-Hellesund

Lørdag åpner en ny, liten kyststi på Kapelløya i Ny-Hellesund. Primusmotor på Verftet og for kyststien er kunstneren Per Fronth fra Kristiansand.

– Vi er på kultur-, kunst- og kyststien i Ny-Hellesund. Om den ikke går inn under nasjonal transportplan, så inngår den i hvert fall i veinettet i Norge. Den går mellom Verftet og Olavsundet, er 800 meter og har 2 broer, sier en entusiastisk Per Fronth.

Per Fronth

Per Fronth har vært pådriver for kyststien på Kapelløya.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Det er Norges kanskje korteste tursti, men den mest spektakulære, sier en fornøyd Fronth.

Noe av kunsten har allerede ligget i mange år, som Claus Ørntofts skulptur Innadvendt Stranding, som ligger på en strand ytterst i havgapet.

Tidligere kontroverser etter at det har vært satt ut kunst i skjærgården, som på Bragdøya, Lista og Odderøya, affiserer han ikke. Han satser på at de skal kunne invitere kunstnere til å sette opp installasjoner langs stien, men bare for en sesong av gangen.

Først ute

Jan Kristian Aasberg med familie.

Jan Kristian Aasberg, kona Nina Ravnevand og sønnen Noah var tidlig ute med å prøve den nye kyststien.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Allerede før stien åpnet, var folk ute og prøvegikk den.

– Vi leste at naturstien skulle være ferdig i morgen, og da regnet vi med at den var ferdig i dag også. Og det er nydelig her ute, sier Jan Kristian Aasberg som har tatt turen med kona Nina Ravnevand og sønnen Noah på 21 måneder.

Ekteparet ferierer på Åros, og har tatt rutebåten ut til Ny-Hellesund. De satser på at mens Noah tar seg en hvil i vogna, skal de spise sjømat på kafeen før de tar rutebåten tilbake.

– Det er første gang vi er her ute, men vi kommer tilbake. Det r mulig vi kommer i kajakk neste gang, sier Nina Ravnevand.

Familien Sørby fra Bærum har ferierer i Ny-Hellesund hvert eneste år. De mener at Verftet har vært en berikelse for området. De tar båten over fra Monsøya rett som det er, for å spise middag, eller som i dag for å pynte kyststien med bjørkeris og flagg før åpningen lørdag.

Ikke synlige inngrep i naturen

Stien er stukket ut av Arfinn Håverstad fra skjærgårdsparken og Søgne kommune, som har gjort en utsøkt jobb. Stien er lagd nesten uten inngrep i naturen. Et par trappetrinn er helt enkle steiner som er festet med jernbøyler rett i fjellet.

– Stien går igjennom et vernet område. Sjøtransport Sør som har lagt den har gjort en fenomenal jobb. De har gått tilbake i tid for å se hvordan man gjorde dette, forklarer Fronth.

NRKs journalist gikk seg ganske kjapt vill, da skiltene ikke er kommet opp enda.

– Stien er laget slik at vi håper at du skal gå deg bort fordi du blir nysgjerrig på ting, ler Fronth, og legger til at vil komme opp skilter.

Ildsjeler på Kapelløya

Arnfinn Håverstad og Per Fronth er ildsjelene bak turstien.

Foto: Nina Kristiin Vaa / NRK