Spanderte lunsj på tiggerne etter massiv terningkast-kritikk

Tidligere i høst fikk de voldsom kritikk etter at de ga terningkast til tiggernes klesdrakt i en blogg på internett. I dag inviterte de rumenere fra gata på lunsj og varme klær.

Lunch for tiggere

Lunsj hjemme hos Rebecca Andersen og Carl-Erik Rasch-Haugen.

Foto: Nina Eilertsen / NRK

– Vi inviterte alle vi fant, men det var bare disse fem det passet for, sier Rebecca Andersen.

Hun forteller at lunsjen i kollektivet hun og Carl-Erik Rasch-Haugen bor i, skulle vært avholdt for flere uker siden, men at de av ulike årsaker ikke fikk det til før nå.

– Vi har satt veldig pris på dette måltidet. Det smakte veldig godt, sier rumenske Diana Avreamescu.

Kritikk og mistro

Margel Mihaela

Margel Mihalea fikk terningkast for klærne sine i blogginnlegget.

Foto: Nina Eilertsen / NRK

Kritikken haglet i bloggen til Rebecca Andersen og Carl-Erik Rasch-Haugen da de i et blogginnlegg la ut bilder av tiggere i Kristiansand, og ga klesdrakten deres terningkast fra en til seks.

Innlegget ble slettet etter kort tid, men bloggerne la raskt ut et innlegget: "tilsvar til moteblogg for tiggere". Også der ble det skrevet mange hissige kommentarer til bloggerne, der leserne etterlyste det positive utfallet bloggerne hadde lovet.

– Hva har denne lunsjen med selve blogginnlegget å gjøre?

– Blogginnlegget var et prosjekt for å sette søkelyset på tiggerne og for å forsøke å få til en holdningsendring hos folk. De er mennesker i nød, og trenger hjelp.

– Dersom det har resultert i at en eller flere har endret holdning i forhold til dem, er jeg fornøyd, forteller Rasch-Haugen.

Føler seg ikke mobbet

Blant de fem som kom, er Margel Mihaele. Hun er en av rumenerne som fikk terningkast i blogginnlegget.

– Jeg skjønte ikke helt hva de skulle bruke bildet til, men de var veldig hyggelige og ga meg også penger, forteller hun.

– Hva synes du om at bildet ble brukt i en moteblogg og at du fikk terningkast for klærne dine?

– Det gjør ingenting. Når man sitter på gata og tigger, fungerer klærne kun til å holde varmen, ikke noe annet. Jeg har heller ikke tilgang på internett eller pc. Det er mye verre med de som slenger ukvemsord etter meg, sier hun.

Varme klær

Fikk varme klær

De rumenske kvinnene fikk også varme klær av bloggerne.

Foto: Nina Eilertsen / NRK

På bordet ligger det klær Andersen og Rasch-Haugen har tatt fra egen garderobe. Rumenerne fyller rolig posene sine før de forlater kollektivet.

Andersen og Rasch-Haugen forteller at de også har tenkt å skaffe soveposer, tepper og varme klær til de som sover ute til jul.

– Dette har vært en veldig fin opplevelse. De er så takknemlige, og mer høflige enn mine egne venner som ikke engang tar av seg skoene før de kommer inn, sier Rasch-Haugen.

– Holdt dere denne lunsjen på grunn av dårlig samvittighet?

– Nei, dette har vært planlagt fra vi startet prosjektet, sier Rasch-Haugen.