NRK Meny
Normal

Sørlandskvinne idømt erstatning etter voldtekt

En befal i Rena Leir ble frikjent for voldtekt, men må likevel betale 150.000 kroner i erstatning til sørlandskvinnen som var i førstegangstjeneste.

Rena Leir

Sørlandskvinnen skal ha hatt sex med den mannlig befalen på hans rom på Rena Leir i Åmot kommune.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

I desember i fjor ble kvinnen i 20-årene med en befal (23) til hans rom i Rena Leir i Åmot i Hedmark. De to skal ha møtt hverandre på pub tidligere på kvelden.

I Sør-Østerdalen tingrett forklarte begge parter at de først hadde frivillig sex på rommet til mannen, men da kvinnen ønsket å dra fra stedet skal mannen ha tvunget seg på henne.

Sørlandskvinnen fortalte i retten at hun ble dratt ned i senga og at mannen gjennomførte samleie med henne mot hennes vilje.

Blåmerker på kroppen

Etter episoden ble kvinnen brakt til voldtektsmottaket. Der ble det konstatert flere blåmerker på kroppen. Kvinnen forklarte at mannen skal ha vært svært hardhendt med henne.

Rena Leir

Retten mente at bevisene i saken ikke var sterke nok, men mente samtidig det var sannsynlig at en voldtekt hadde forekommet.

Foto: Haakon Stensrud/Østerdal Garnison

En tidligere sexpartner til mannen forklarte i retten at han pleide å være hardhendt.

– Retten kan på denne bakgrunn ikke utelukke at blåmerkene fornærmede er blitt påført slik det er beskrevet har oppstått i forbindelse med den frivillige sexen, skriver retten.

Det var venner og familie av kvinnen som anbefalte henne å anmelde episoden. Hun skal blant annet ha sendt en Facebook-melding til sin søster hvor hun fortalte om overgrepet.

Troverdig

Retten mente kvinnen var svært troverdig. Hun har gitt samme versjonen av hendelsen til både legen som undersøkte henne, politiet og vitner hun var i kontakt med etter hendelsen.

23-åringen har hele tiden nektet straffskyld, og hevdet alt var frivillig. Han skal ha brutt sammen da han ble pågrepet under en permisjon i Trondheim en stund etter hendelsen. Mannen har også slitt psykisk som følge av saken. Retten mener dette styrker tiltaltes troverdighet.

Sør-Østerdal tingrett skriver i dommen at både den tiltalte og den fornærmede har forklart seg troverdig i retten.

Trodd av retten, men manglende bevis

Retten fant etter en samlet vurdering at det ikke er ført tilstrekkelig bevis for at tiltalte hadde gjennomført ufrivillig samleie som beskrevet i tiltalen.

– Selv om fornærmede avga en troverdig forklaring, som også styrkes av øvrig bevis, kan retten allikevel ikke se bort fra den muligheten at tiltalte har forklart seg sant, skriver dommeren.

Retten mente likevel det er så sannsynlig at kvinnen ble utsatt for en voldtekt at 23-åringen ble dømt til å betale kvinnen 150.000 kroner i erstatning

I dommen begrunner retten dette med at beviskravet i erstatningssaker i henhold til skadeerstatningsloven ikke er like strengt som i straffesaker.