Start-supportere
Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Sørlandet biter negler før skjebnekampen

Søndag kveld kan Start rykke ned til 1. divisjon for tredje gang på bare åtte år. Men sørlendingene er optimister før skjebnekampen mot Molde.

Start ligger på kvalifiseringsplass før siste serierunde. Sørlendingene ligg ett poeng foran Mjøndalen.

Laget som kommer seirende ut av de to må ut i kvalifisering. Der venter enten Kristiansund, Ranheim, Jerv eller Hødd.

I siste serierunde får Start besøk av Molde. Det er et lag de ikke har slått på hjemmebane på nesten ti år. Samtidig skal nedrykksrival Mjøndalen til Stavanger der de møter Viking.

Til tross for at Start har spilt 13 strake kamper uten å vinne er det fortsatt optimisme å finne i landsdelen.

Vi stilte flere kjente sørlendinger og Start-supportere følgende spørsmål før skjebnekampen:

1. Tror du Start overlever i eliteserien?
2. Hvordan opplever du en ny sesong i bunnstriden?

Tine Sundtoft

 • Klima- og miljøminister fra Lillesand
Tine Sundtoft

Tine Sundtoft.

Foto: Kari Løberg Skår

1. Ja, jeg tror Start klarer seg også i år

2. Det er nervepirrende med slike sesongavslutninger. Det hadde vært fint med en stabilisering noe lenger opp på tabellen.

Jon Gelius

 • Nyhetsanker i NRK fra Arendal
Jon Gelius

Jon Gelius.

1. Jeg liker å være optimist, men har en nagende følelse av at det kan bli 1. divisjon neste sesong for Start. Hjertet sier ja, men hjernen heller mot nei. Molde blir for sterk i siste kamp, og da kan Start håpe på kvalik. Men selv da er det mange sterke motstandere med bedre statistikk enn Start.

2. Det er uforståelig at Start ut av sommeren ikke maktet å vinne flere kamper. Så mange tap på rad som laget hadde da, må ha gjort noe med selvtilliten. Det er ille at Start roter seg ned i bunnstriden. Eliteserien trenger oppegående sørlendinger, ikke tafatte med lua i hånden.

Unni Anisdahl

 • Mangeårig sportskommentator i NRK bosatt i Kristiansand
Unni Anisdahl

Unni Anisdahl.

Foto: NRK Sorlandet

1. Ja, jeg tror de tar kvalik. Jeg tror ikke Mjøndalen slår Viking. Med full skjerpings og huet hundre prosent på riktig plass vinner de kvaliken. Men da må de skjerpe seg.

2. Eg synes egentlig synd på spillerne. At klubben har havnet i denne situasjonen er ikke spillernes skyld. Her er det slett ledelse med økonomien over mange år. Spillerne er uforskyldt. De har solgt unna det de kunne selge.

Claus Eftevaag

 • Tidligere Start-spiller
Claus Eftevaag

Claus Eftevaag.

Foto: Geir Ingar Egeland/NRK

1. Start har hatt griseflaks i år. Med så lav poengsum har man normalt rykket ned allerede. Jeg tror flaksen holder seg og at Start overlever på tross av en dårlig sesong.

2. Spillere med x-faktor ble solgt rett før sesongstart for å redde økonomien. Dette har preget sesongen som har vært kjedelig. Interessen for Start kan snu ved at flere lokale spillere slippes til og at man underholder mer enn i år.

Trond Moi

 • Kokk fra Kvinesdal
Trond Moi

Trond Moi.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

1. Ja, de overlever akkurat på håret og kan begynne neste år med ny giv med en armè av nye unge spillere som får sitt gjennombrudd.

2. Forferdelig nervepirrende og altfor mye spenning og fortvilelse.

Maria Arredondo

 • Artist fra Vennesla
Maria Arredondo

Maria Arredondo.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

1. Jeg håper for Start sin del at de ikke rykker ned, men om jeg skulle vært egoistisk, så hadde det jo vært en mindre kamp i uka som Torstein (mannen) MÅ se.

Kristofer Hæstad

 • Tidligere Start-spiller fra Kristiansand
Kristofer Hæstad

Kristofer Hæstad.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

1. Ja, jeg tror Start overlever.

2. Sesongen er omtrent som forventet. Store økonomiske kutt og salg av sentrale spillere fra et lag som holdt på å rykke ned i fjor også gjør at jeg synes det er en bra prestasjon hvis de klarer å holde seg.

Lars Olav Nordbø Karlsen

 • Guide på fotballmuseet på Ullevaal stadion. Tidligere deltager i TV Norge-serien Heia Tufte. Bor i Oslo, men er opprinnelig fra Grimstad
Lars Olav Karlsen

Lars Olav Nordbø Karlsen

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

1. Det er helt åpent om de klarer det eller ikke. Jeg tror de klarer kvalikplassen, men usikker på hvordan de klarer å gjennomføre den. Det store håpet er at det blir kvalik mot Jerv, så får vi uansett ett Sørlandslag i Tippeligaen neste år.

2. Sesongen i år har vært begredelig - og den tapper ekstremt med motivasjon. Problemet er ikke at vi kjemper i bunn, problemet er at vi har gjort det i flere år uten at det kommer noen tegn på at vi skal klare å komme oss opp neste år. Se bare på Stabæk som sleit ekstremt, men likevel så gjør de det strålende på grunn av en kjempedyktig sportslig leder. Ikke ett stygt ord om de som er i ledelsen nå, for de har gjort en enorm innsats for at det økonomiske skal ordne seg, men så lenge vi er en sportsklubb uten sportslig ledelse er vi dømt til å mislykkes.

Kjell Ingolf Ropstad

 • Stortingsrepresentant for KrF i Vest-Agder. Kommer fra Evje
Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

1. Ja, jeg tror de klarer seg. Men det blir krevende kvalifisering mot et 1.divisjonslag som er i form. Start - Jerv hadde vært artig!

2. I år trodde jeg vi skulle gjøre det ganske godt. Så kjenner på skuffelsen og tafattheten. Når Liverpool også har gjort det dårlig har den gode trøsten vært Jerv!

Mette Gundersen

 • Opposisjonsleder i bystyret i Kristiansand (Ap)
Mette Gundersen

Mette Gundersen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

1. Selvfølgelig!

2. Jeg har vært på rundt halvparten av hjemmekampene i årets sesong, og står med laget vårt i gode og dårlige perioder. Nå skal laget først redde plassen i eliteserien, og deretter bygge seg opp til neste sesong, der makrellfotballen igjen skal regjere på toppen av tabellen.

Jørgen Kristiansen

 • Varaordfører i Kristiansand (KrF)
Jørgen Kristiansen

Jørgen Kristiansen.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

1. Ja, jeg tror de klarer kvalifiseringen.

2. Jeg synes det er imponerende at Start tross alt, inkludert spillersalg for å redde økonomien, fremdeles kan overleve.

Harald Furre

 • Ordfører i Kristiansand (H)
Harald Furre

Harald Furre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

1. Jeg tror på Start! Det er svært viktig for byen og landsdelen å ha dem i eliteserien.

2. Nervepirrende!

Per Arnstein Aamot

 • Administrerende direktør i Dyreparken
Per Arnstein Aamot

Per Arnstein Aamot.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

1. Ja vi må ha troa.

2. Veldig synd at Start har havnet så langt nede. Håper og tror på bedre tider etter plassen er sikret.

Søndag litt før klokken 20 får vi svaret på om det blir Mjøndalen eller Start som må ta den tunge veien ned i 1. divisjon.