Lev lenger med god sex!

Forskning viser at folk som har god sex blir eldre enn de som ikke har det. Her er rådene som kan piffe opp sengekosen i høstmørket.

sex1

LITE SEX? Er du en av de som sliter med å holde piffen oppe når det er mørkt og trist ute? Sexologene gir deg rådene om hvordan du kan sette av tid til kos og sex i en ellers mørk og grå tilværelse.

Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox.no

Er du en av de som har mer sex om sommeren og mindre om høsten? Det har sin naturlige forklaring. Solen påvirker nemlig kjønnshormonene våre, som igjen gjør at sexlysten øker. Dessverre dabber sexlivet til mange av så fort august er forbi og bladene begynner og dette av trærne.

LES OGSÅ:

Flere erotiske inntrykk om sommeren

For å gi deg noen tips til hvordan du kan holde sengepiffen oppe i de mørke høstmånedene vi har fremfor oss, har vi har søkt råd hos sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

Esther Pirelli

HA SEX, UNNGÅ HØSTDEPRESJON: Det høres kanskje enkelt ut, men sannheten er at det er mange som sliter med sexlysten. Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad gir gode råd om hvordan du kan holde piffen oppe selv når det er grått og trist ute.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Esben Esther jobber som lege og klinisk sexolog, og for kort tid siden ble Benestad og kona Elsa Almås utnevnt som Norges første professorer i sexologi ved Universitetet i Agder.

Esben Esther har også markert seg ved å være en av Norges få åpne transvestitter. Vi treffer transe-sexologen på kontoret i Grimstad elegant iført en fargesprakende bluse, et klassisk svart skjørt med høyhælte åpne sandaler. Den røde leppestiften er selvsagt også på plass.

LES OGSÅ: FINN SEXSTILLINGENE SOM PASSER DEG!

Benestad tror folk generelt har litt mindre sex om høsten enn om sommeren.

– Noe av grunnen til det er at om sommeren har man ferie og slapper mer av. Dette med ferie er nok viktigere enn årstiden når det gjelder sex.

Esben Esther Pirelli Benestad, sexolog

– Man er friere om sommeren og vi beveger oss mer. Vi kommer nærmere hverandre fordi det ikke er så mange klær mellom. Vi får nok litt flere erotiske inntrykk rundt omkring på badestrender og med lettkledde mennesker på byen, forteller Benestad.

Esther Pirelli 1

LEV LENGER MED GOD SEX: Ifølge sexologene er det mange grunner til å ha sex. Ikke bare kan det forebygge depresjoner, men skal man tro forskningen lever de som har god sex lenger enn de som ikke har det. – Hvis du synes det er verdifullt å leve lenge er det en grunn til å si ja til seksualiteten, er rådet fra Esben Esther.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

I tillegg har solen en liten påvirkningskraft.

– Det er riktig at solen påvirker kjønnshormonene våre, som igjen fører til en større sexlyst.

Under har vi laget en grafisk fremstilling av mannen og kvinnens erogene soner.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Sex hjelper mot depresjon

Mange par, både småbarnsforeldre, yngre og eldre, opplever at sexlysten forsvinner idet høsten og hverdagens stress inntreffer.

– Seksualitet er som en åker som gjødsles av alle sanseinntrykkene. Når omgivelsene er grå og triste gjør det at sanseinntrykkene ikke blir fullt så frodige.

Bok sexologi i praksis

SEXOLOGI I PRAKSIS: Esben Esther og kona Elsa Almås gav ut boken 'Sexologi i praksis' i 2006. Boken anbefaler de til alle og enhver, ikke bare de som sliter med seksualiteten.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Er du i dårlig humør kan det hjelpe med sex, altså?

– Sex er noe av det mest depresjonsforebyggende som finnes. Og det er ikke på resept engang!

– Sex kan hjelpe folk ut av lettere depressive perioder. Men det nytter ikke å si til partneren sin: Jeg er så jævla deprimert, kan vi ikke bare kjøre på for å se om det går over? Det er ikke sexy, sier Esben Esther og slenger hodet bakover i et latterbrøl.

LES OGSÅ:

– Sex er ikke bare samleie

Men hvorfor slutter folk egentlig å ha sex, tenker du kanskje?

– Mye av grunnen er at det går for lang tid mellom hver gang og at man driver lenger og lenger fra hverandre. Til slutt får man prestasjonsangst.

Esben Esther legger det ene benet elegant over det andre.

– Jeg pleier å si til mange av pasientene mine at de skal se på den seksuelle reisen mot orgasmen som en reise fra der du bor til Singapore, der Singapore i overført betydning er selve orgasmen.

– Problemet er at mange tenker at det er for langt til Singapore og da blir de heller hjemme. Men da går de jo glipp av alt mellom! De går glipp av København, München, Istanbul og Kuala Lumpur, skjønner du? sier Benestad og veier med armene i en blanding av vill begeistring og oppgitthet.

Poenget til sexologen er at man ikke trenger å dra helt til Singapore hver gang man skal ha sex.

– Man trenger ikke å ha som mål at man skal få orgasme hver gang. I stedet kan man tenke at det kan være deilig å stryke hverandre og bare ta en svipptur til København og hjem igjen. Sex handler ikke bare om samleie, og sex er i hvert fall ingen Olymiade!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere menn sliter med sexlysten

Haakon Aars

SETT AV TID: Sexolog Haakon Aars råder par til å sette av tid til kos og sex når høsten kommer. – Å sette av tid til sex er like viktig som møte med sjefen.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Haakon Aars er lege, sexolog og psykiater. Han tror noe av grunnen til at mange sliter med liten sexlyst når høsten kommer er at man altfor fort kaster seg inn i hverdagens stress og mas.

– Mange har en altfor hektisk hverdag. Man er opptatt av en god karriere, man skal være med på alt som skjer. Ha tid til familie og venner, trene og se bra ut. Mange sliter seg selv ut og når man da går og legger seg om kvelden har man verken overskudd eller lyst til å ha sex. Det er dessverre ofte slik at det er sexlivet som får lide. Mange par prioriterer rett og slett ikke sex, forteller Aars.

LES OGSÅ:

Han forteller at mangel på sexlyst er blitt mer og mer vanlig, spesielt blant menn.

– Som sexolog møter jeg mange menn som sliter med sexlysten. Det er definitivt en myte at menn alltid vil ha sex og at det er kvinnen som alltid sier nei. Mange menn i dag lever under et enormt press, noe som igjen går ut over sexlysten, forteller Aars som får støtte fra sexologkollega, Benestad.

– Menn bruker opp energien sin på jobb og kvinner bruker opp energien sin alle steder, inkludert jobb. Det er et krav om at man skal være mer effektiv, alt skal gå så fort og man blir til slutt utslitt. Lite overskudd gir liten sexlyst, forteller Esben Esther.

– Gå inn i det seksuelle spiserommet!

Hva skal man da gjøre hvis man opplever liten sexlyst?

– Det første man skal gjøre er å si ja til sin lyst. Hvis man ikke kjenner noen lyst, vil det være vanskeligere å oppdage denne lysten. Men da må man gå inn i en situasjon der det er mer sannsynlig at man vil få lyst.

Man skal altså oppsøke situasjoner der lysten kan komme frem.

– Tenk deg at du sitter i et rom der du ikke føler deg sulten i det hele tatt.
Hvis du går inn i naborommet der det er dekket et fantastisk bord med god mat som lukter godt, kan du plutselig føle deg sulten likevel ved synet og lukten av mat.

Det samme gjelder seksualiteten.

– Gå inn i det seksuelle spiserommet med vissheten om at du kan gå ut igjen hvis lysten ikke kommer. Men det er viktig å gi det en sjanse for å se om lysten dukker opp.

Benestad tror mange par som opplever at sexlysten ikke er til stede, gir opp for fort og i stedet for å gjøre noe med problemet, blir de kanskje frustrert på seg eller hverandre.

– Det vil over tid føre til at man driver lenger fra hverandre og kanskje blir mer deprimert.

LES OGSÅ:

– Seksualiteten trenger gjødsel for at den skal gro og spire. For deg som sliter med mindre sexlyst om høsten, er det et godt tips å stelle deg og pleie deg selv slik at du føler deg vakrere, enten du er mann eller kvinne eller transseksuell. Hvis du går rundt i den slitte morgenkåpen fra 30-årene, føler du deg ikke særlig vakker.

Gjør deg attraktiv for deg selv og din partner, er rådet fra sexologen.

– Når jeg snakket om dette rommet der det duftet god mat, stod det ikke en pølsesnabb og et tørt stykke brød på bordet! Her snakker vi om gourmetmat, blomster på bordet og full pakke. Det stimulerer sansene våre, og når sansene er stimulert, stimuleres også seksualiteten.

Sex

-Tenkt nytt og eksperimenter mer, er et av rådene fra daglig leder i Kondomeriet.

Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox.no

– Hvordan du føler deg selv spiller en viktig rolle for ditt sexliv, spesielt for kvinner. Mange kvinner klarer ikke å bli kåte hvis de ikke føler seg attraktive.

Mange sliter med kommunikasjon

Som sexolog møter Benestad både par og enkeltpersoner som sliter med seksuelle problemer.

– Det kan være de typiske seksuelle problemene som at man ikke klarer å mobilisere lysten. For tidlig sædavgang er også et vanlig problem. At man rett og slett er ferdig før partneren din i det hele tatt har begynt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Av andre typiske seksuelle problemer er reisningsproblematikk og lyster som kan virke fremmed og kanskje skremmende for partneren din ting mange sliter med.

Mest av alt handler det om kommunikasjonsproblemer, par som ikke klarer å kommunisere med hverandre.

– Jeg kan ikke fordra setningen: Menn er fra Mars og kvinner er fra Venus!

Men er det ikke slik at menn og kvinner tenker forskjellig?

– Jo, men ikke så forskjellig!

Benestad rister oppgitt på hodet.

– Majoriteten av befolkningen vår lever i heteroseksuelle relasjoner. Da er det et ekstremt dårlig utgangspunkt for et forhold å tro at partneren befinner seg på en helt annen planet!

Skal man tro sexologen er menn og kvinner mer like enn det man skal ha det til.

– Problemet er at vi er lært opp til at vi er så forskjellige. Forskningen viser at begge kjønn har like store behov for nærhet og intimitet. Også behovet for å gi og motta kjærlighet er omtrent likt hos menn og kvinner.

Ingvild

VIKTIG MED HØST-SEX: Ingvild Ellingsen på Kondomeriet i Kristiansand, mener det er desto viktigere å sette av tid til sex og kos når det er grått og trist ute.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Massasjeolje

MASSASJE I HØSTMØRKET: Et tips for å gjøre en ellers grå høsttilværelse litt koseligere kan være å gi partneren din en sensuell massasjen. Kanskje får du noe godt tilbake?

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Kondomeriet 1

SEXBØKER: Få inspirasjon til nye sexstillinger og finn ut av dine erogene soner. Er Kama Sutra kanskje noe for deg og din partner?

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Kondomeriet

NOE FOR DEG? Kondomeriet tilbyr leketøy for deg og dine behov, enten du liker det litt frekt eller litt mer uskyldig.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Planlegg sexen

Haakon Aars råder par som sliter med både å få tid og lyst til å ha sex, om å lage avtaler med partneren.

– Man bør lage avtaler for når man skal ha sex. Finn en dag i uken og skriv det ned i kalenderen. Å sette av tid til sex er like viktig som møte med sjefen.

Mange tenker sikkert at slike sexavtaler kan virke lite romantisk, men Aars forteller at selv om man planlegger sexen, trenger det slett ikke være uromantisk.

– Du og din partner kan for eksempel sette av en kveld der dere lager god mat sammen, kanskje åpner en flaske vin. Skru gjerne av TV-en, bruk tid på å prate med hverandre og være nær hverandre.

– Sex handler ikke bare om samleie. Sex er all form for kroppskontakt.

Og skal man tro Aars er sex så viktig at mangel på sex og sexlyst i mange tilfeller dessverre fører til utroskap.

– Dette kan over tid gjøre at man kommer inn i en ond sirkel der man driver lenger og lenger fra hverandre. Sex er på mange måter limet som holder forholdet sammen. Mangel på sex og nærhet over lengre tid kan i mange tilfeller føre til at man begynner å se på andre.

Han tror grunnen til at mange av de eldre skiller seg skyldes mindre sex og kroppskontakt.

– Det er dessverre mange par godt opp i årene som blir skilt. De har mindre sex og kroppskontakt og man begynner etter hvert å søke etter andre, forteller han.

Esben Esther er enig.

– Jeg er sikker på at du har hørt følgende setning tusen ganger: Er det ikke forferdelig med alle de som skiller seg om dagen? Eller: Over femti prosent skiller seg, er det ikke fryktelig?

– Problemet er at det ikke finnes noen statistikk på hvorfor folk skiller seg!

Benestad slår ut med armene og rister fortvilt på hodet.

– Våre sexologistudenter gjorde en undersøkelse på et meglingskontor. Mellom 40 og 50 prosent av de som hadde tatt ut skilsmisse fortalte at det var seksualiteten som ikke fungerte.

– Det er et ganske godt hint, selv om ikke dette er pålitelige vitenskapelige data.

– Det er faktisk slik at mennesker som har god sex blir eldre enn mennesker som ikke har det, det vet vi fra forskningen.

Esben Esther Pirelli Benestad, sexolog

LES OGSÅ:

– Tenk nytt og eksperimenter mer

Daglig leder i Kondomeriet i Kristiansand, Grete Lillejord Hagen, har følgende oppfordring for dem som ønsker å bevare gnisten i sexlivet når høsten kommer og man går inn i en travel tid:

– Sett av tid til sex og eksperimenter gjerne med sexleketøy. Det trenger ikke å være pisk og håndjern, men bruk gjerne litt leketøy under vorspielet. Det kan også være spennende og pirrende under samleiet, sier hun og advarer folk mot å gå i det samme, gamle mønsteret.

– Tenk nytt og ikke bare gjør det samme, gamle. Du kan for eksempel overraske kjæresten med leketøy for gutter. Det er spennende og mange gutter og menn setter pris på sexleketøy, det er ikke bare forbeholdt jenter.

Selv om mange menn kunne tenke seg å eksperimentere med sexleketøy, selger de ifølge Hagen mest sexleketøy for damer.

– Menn kjøper mer og mer sexleketøy enn tidligere, men vi selger helt klart mest leketøy for damer.

Ingvild Ellingsen på Kondomeriet i Kristiansand tror menn synes det er flaut å kjøpe sexleketøy til seg selv.

– Det er kanskje fremdeles litt tabu, ja.


– Mer «stuerent» å kjøpe sexprodukter

Den største gruppen av kunder som handler på Kondomeriet er folk mellom 20 og 30 år, men Hagen forteller at de også har mange eldre kunder.

– Det har blitt mer stuerent å kjøpe sexprodukter og vi har flere og flere voksne kunder. Kondomeriet er en seriøs kjede og vi har produkter for alle behov, forteller Hagen.

– Vi tilbyr blant annet naturlige ereksjonspiller som ikke gir bivirkninger, penispumper og veiledning og produkter for rullestolbrukere og andre med spesielle behov.

Ellingsen synes det er desto viktigere å ha fokus på sex nå som høsten kommer.

– Det er absolutt da det er viktigst å ha sex. Da er det mørkt og trist ute og viktig at man bruker tid på kos og nærhet slik at man ikke blir helt deprimert!

– Ha sex, lev lenger


Tilbake på kontoret til Benestad. Det er liten tvil om at sexologen mener at sex er bra. Men hvorfor er det egentlig så viktig å ha sex?

Sexologen lyser opp! Nå er Benestad i sitt ess.

– Hvis du skal sitere meg nøyaktig så synes jeg det er greit å si at seksualiteten underholder livet, og den underholder oss mens vi lever. Dess bedre vi lar oss underholde, jo lenger lever vi. Hvis vi synes det er verdifullt å leve lenge, er det en grunn til å si ja til seksualiteten.

– Det er faktisk slik at mennesker som har god sex blir eldre enn mennesker som ikke har det, det vet vi fra forskningen.

Ha sex, lev lenger er vel konklusjonen. Enkelt og greit, altså.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.