Slik unngår dere januarbruddet

Juleferien byr på utfordringer, og januar er høytid for å gjøre det slutt. Men med motivasjon kommer dere over kneika, ifølge parterapeut.

Krangling

Mange er veldig slitne når julen kommer, men holder ut gjennom høytiden - og går på en smell i januar.

Foto: Colourbox

eva tryti

Ifølge parterapeut Eva Tryti er en liten time out, uten å flytte fra hverandre, ofte et godt tips til par som er slitne og lei av hverandre. For andre kan snarere et felles prosjekt hjelpe.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Har dere problemer i forholdet, kommer disse gjerne til overflaten når dere har fri sammen, ifølge parterapeut Eva Tryti.

– Mange er veldig slitne når julen endelig kommer - etter lange, mørke november og desember med enda travlere dager enn ellers, sier hun til NRK.no.

– Den ene vil kanskje helst bare slappe av; den andre vil kanskje ha opplegg stort sett gjennom hele ferien, sier hun.

I tillegg er man gjerne invadert av «min» og «din» familie i høytiden, noe som også får mange par til å ryke i tottene på hverandre, ifølge Tryti.

Les også: Flest samlivsbrudd etter juleferien

Januar er blåmandag

Dere har kanskje holdt ut og holdt fred gjennom høytiden, men så kommer januar. Januar er den måneden i året med flest samlivsbrudd og skilsmisser.

– Januar er tung; man er forspist og døgnet er forskjøvet - og det er fortsatt veldig kaldt og mørkt, påpeker Tryti.

– Nå krangler parene om «min» og «din» familie og hvem som gjorde og ikke gjorde hva for å oppfylle julens mange forventninger.

De yngre parene krangler i tillegg kanskje om penger, i større grad enn de mer etablerte, mener hun.

Les også: Søk hjelp etter brudd

Der det er motivasjon, er det håp

Men der det finnes motivasjon, er det også håp, ifølge parterapeuten.

– Det handler veldig mye om motivasjon, at dere prøver, sier hun.

– Folk går ofte på grunn av utroskap, krangling om husarbeid eller for eksempel at forholdet føles «tomt», men alle de hovedgrunnene kan dere i prinsippet gjøre noe med - så lenge dere er motiverte for det.

Med felles motivasjon kan dere sammen finne løsninger på det som er vanskelig; det er derimot et dårlig tegn dersom den ene parten er veldig misfornøyd og den andre ikke engang anerkjenner at det er problem, ifølge Tryti.

Les også: Samlivsbrudd er vanligste voldsårsak i Oslo

Ta en timeout hvis dere er lei

Iblant råder Tryti parene som krangler for eksempel nå etter jul til å ta en liten timeout, uten å flytte fra hverandre.

– Mange er slitne og lei av hverandre nå og trenger litt frihet og alenetid.

– Dere må ta det selv, og gi det til hverandre. Ta litt tid med venner og kanskje en tur ut på byen, sier hun.

Det aller verste er, ifølge parterapeuten, fastlåste situasjoner med repeterende krangler.

Les også: Norske menn er verdens beste ektemenn

Repeterende krangler ødelegger mest

Repeterende krangler ødelegger mest, ifølge Tryti; de skal man ta på alvor og forsøke å unngå.

– Når dere krangler om og om igjen om samme tema får dere en håpløshetsfølelse og en følelse av at dere ikke makter. Da er det også lett å tenke at parforholdet er feil, sier Eva Tryti.

– Dere må forsøke å se mønsteret og snakke om det i rolige stunder, når dere ikke er sinte på hverandre. Når dere gjenkjenner situasjonen, bør dere ta en mini-timeout - gå en tur eller noe, så ikke det ene ordet tar det andre, og dere ender med å såre hverandre.

Dette er nettopp det de profesjonelle terapeutene hjelper til med - og står dere ordentlig fast, anbefaler Tryti parterapi.

Det finnes også kortvarige kommunikasjonskurs.

Les også: - Alle må jobbe med orgasmen

Felles prosjekt om sol og sommer

For noen er det ikke det helt store som skal til.

– Et felles prosjekt er også noe som kan hjelpe par i skakkjørte forhold. Dere kan for eksempel begynne å trene sammen.

– Og har den ene parten for eksempel bestemt seg for å begynne å trene, uten at den andre ønsker å bli med, er det viktig at den som ikke vil støtter den andre.

– Noen synes det er så mørkt og kaldt at de bestiller sommerens ferietur; det er ikke så dumt, så har man det å glede seg til sammen!

Les også: – Kjælenavn ødelegger sexen

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.