NRK Meny
Normal

Slakter Hove-konkursen

Flere festivalkolleger slakter ledelsen i Hovefestivalen etter konkursen.

Toffen og Morten Sandberg

Toffen Gunnufsen og Morten Sandberg får krass kritikk for måten Hovefestivalen er blitt drevet på. - Arendal kommune kunne like godt ha stått på brygga og kastet tusenlapper i havet, sier festivalsjef i Buktafestivalen.

Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX

Behnam Farazollahi

Behnam Farazollahi i Slottsfjellfestivalen.

Foto: Marit Hverven / NRK

- Konkursen lukter ren svindel.

Det sier Behnam Farazollahi fra Slottsfjellfestivalen i Tønsberg til Dagbladet .

Avisa har snakket med ledelsen i flere konkurrerende festivaler i Norge, som mener Hove-ledelsen har drevet uansvarlig, og hatt et spinnvillt pengebruk.

- Jeg merker jeg blir voldsomt provosert av at det skal være mulig å kaste bort millioner av kroner, la være å betale regningene, for deretter å bare starte opp på nytt som om ingenting har skjedd, sier Robert Dyrnes, festivalsjef i Buktafestivalen i Tromsø.

- Ødela for andre

På to år klarte Hovefestivalen å pådra seg 15 millioner kroner i gjeld, før festivalen gikk konkurs like før jul.

Melvin Benn

Den britiske festivaleieren Melvin Benn signerte i januar kontrakten for leie av Hove-området i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Nå har tidligere styreleder Morten Sandberg og bookingsjef Toffen Gunnufsen startet opp et nytt selskap - under ledelse av briten Melvin Benn - som skal arrangere ny festival i sommer.

Festivalsjefen i Buktafestivalen mener Hove systematisk bød over markedspris for artister for å prøve å utkonkurrere Quartfestivalen i Kristiansand og etablere seg som en nummer én-festival. Dette presset prisene på artistene oppover og gikk ut over alle de andre festivalene, mener Dyrnes.

- Toffen er lur

Festivalsjefene mener også at det er noe merkelig at ingen artister eller bookingagenter sto på lista over kreditorer etter konkursen . Det betyr at alle artistene har fått pengene de skulle ha.

Jonas Prangerød

Jonas Prangerød i Øyafestivalen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Da vi så lista over kreditorer stusset vi over fraværet av punkter som handlet om festivalinnhold, artister og artistrelaterte utgifter. Det syntes vi var pussig, sier Jonas Prangerød i Øyafestivalen til Dagbladet.

Behnam Farazollahi sier det enda klarere, og tror Hove-ledelsen allerede i sommer så at det kom til å gå mot konkurs. Da gjaldt det å betale dem det var avgjørende å ha et godt forhold til først.

- Toffen er jo smart, og innså garantert at det kom til å være over og ut for alltid om de ikke betalte bookingagenter og band. Det var imidlertid ikke så farlig med alle småleverandørene, sier Farazollahi i Slottsfjellfestivalen.

- Kunne kastet tusenlapper på havet

Både Farazollahi og Dyrnes mener Arendal kommune, som har støttet Hove med flere millioner kroner , har vært naive.

- Jeg ville vært kjempeprovosert hvis jeg var innbygger i Arendal. Kommunen kunne like gjerne stått på brygga og kastet tusenlapper i havet, sier Dyrnes.