Skal fange laks på gamlemåten

I kveld var det fram med den gamle nota og robåten for å trekke laks på gamlemåten i Mandalselva.

I Holum fisker de med laksenot på gamlemåten. Målet er å fiske 50 laks i løpet av sommeren. Laksen skal radiomerkes for å finne ut hvor i elva den svømmer.

For å finne ut hvordan fisken påvirkes av økt vannføring i Mandalselva skal 50 laks nå radiomerkes.

Norsk Institutt for naturforskning (NINA) er igjen i gang med radiomerking av laks i Mandalselva for å se hvordan fisken oppfører seg etter at det i fjor ble innført nye regler for hvor mye vann det minimum må gå i elva fra kraftverket.

Klargjør laksenot Mandalselva

Laksenota gjøres klar i Mandalselva ved Holmegård fiskeri i Holum.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Det er Agder Energi som finansierer prosjektet, som går over fire år. Det har også tidligere vært gjennomført lignende prosjekter med smoltmerking.

Mager fangst og hull i nota

NINA har satt opp loggestasjoner oppover elva og i kveld håpet forskerne å fange mange laks som kunne merkes med radiosendere.

To mann må ro og en kaster nota. (Se video øverst på siden.)

Det er omfattende forarbeid, og det tar rundt en time på hvert trekk med nota. Første forsøk tirsdag kveld gikk ikke helt som planlagt, og førte til hull i nota.

Det måtte repareres for forsøk nummer to, men heller ikke da fikk de fanget laks i nota.

Laksen som – etter hvert – blir fanget skal settes i mære, bedøves og radiomerkes før de igjen slippes ut i elva. Prosjektet skal gå over flere uker.

Gamle metoder

Odd Møll

Styreleder i Mandalselva Elveeigarlag, Odd Møll.

Foto: Privat

For å hjelpe forskerne med å skaffe 50 laks, stilte elveigarlaget i kveld opp for å dra laksenot ved Holmegård i Holum, forteller styreleder i Mandalselva Elveeigarlag, Odd Møll:

– Nå har vi hentet fram den gamle nota og har tjæret opp den gamle notbåten som ble brukt forrige gang det ble trukket not for 22 år siden.

Om det ikke gikk helt etter planen ved første forsøk, vil dette altså fortsette.

– Det blir spennende å få i gang de gamle kulturhistoriske metodene som ble brukt før, sa Møll før de begynte, og la til:

– Vi må prøve og feile litt, for det er ikke så mange som kan det lenger. Vi får god forklaring av dem som er litt oppi åra, så jeg tror det skal gå greit, sier Møll.

Notfisket begynte ved Holmegård Fiskeri klokka 18.00 og mange hadde møtt opp for å overvære begivenheten.