Sabelboom i Sabeltannland

Sabelfekting har fått en ny renessanse blant barn og unge, mye takket være Kaptein Sabeltann.

Selveste Sabeltann

Kaptein Sabeltann får mye av æren for den økende interessen for sabelfekting. Her fra den nye spillefilmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama».

Foto: Skjermdump

Kristiansand fekteklubb merker at det nå kommer generasjoner som har vokst opp med Kaptein Sabeltann.

Som eneste klubb i Norge tilbyr fekteklubben et fast treningstilbud i sabel, i tillegg til kårde og florett. Siden oppstarten i 2009 har de nå nærmere 50 medlemmer.

Men i motsetning til Kaptein Sabeltann og hans karakteristiske svarte kappe og bredbremmede hatt, har disse barna på seg hvite og grå fekteklær og trener sabelfekting ved idrettshallen Idda i Kristiansand.

– Det er veldig artig å fekte med sabel, det er mye raskere og morsommere enn å fekte med andre våpen, sier Ulrik Hagen til NRK.no.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Fekting er en sport

Elsa Albrecht i Kristiansand fekteklubb forklarer forskjellen på de tre OL-våpnene i fekting.

Fekteoppsving

Fekting er en relativt liten sport i Norge, men har fått en oppsving de siste årene. Mye skyldes OL-sølvet til Bartosz Piasecki som han fikk i London i fjor.

Men oppsvinget skyldes også en mann med desto lengre svart hår som kaller seg «Kapteinen på de sju hav».

– Jeg har alltid fektet med pinner eller andre ting etter at jeg så Kaptein Sabeltann som liten. I tillegg er jeg veldig interessert i historie. Derfor fekter jeg med sabel, sier en ivrig sabelfekter ved Kristiansand fekteklubb til NRK.no.

Sabeltann helten for mange

Som eneste klubb i Norge tilbyr fekteklubben i Kristiansand et fast treningstilbud i sabel, i tillegg til kårde og florett. Siden oppstarten i 2009 har de nå nærmere 50 medlemmer.

Sabelfekting

Elsa Albrecht sier Kaptein Sabeltann har vært et stort forbilde for fektemiljøet på Sørlandet.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Leder for sabelgruppa i Kristiansand fekteklubb, Elsa Albrecht, sier Kaptein Sabeltann har vært et stort forbilde for ungene.

– Sabeltann er jo helten for mange barn og unge i dag, og når man hører at man kan fekte med samme våpen som kapteinen, så er det stas for mange, sier hun.

– Men dere bruker ikke akkurat samme våpen som Kaptein Sabeltann?

– Nei, det er klokka som har samme fasong kanskje, men der stopper likhetene. Sabelvåpenet vi bruker er et konkurransevåpen og sabelfekting er en egen OL-gren. Dette er ikke et dødelig våpen, sier Albrecht med et smil.

Formoe er overraska

Terje Formoe

Terje Formoe er overrasket over sabelboomen på Sørlandet.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

I år har Kaptein Sabeltann 25 års jubileum, og Terje Formoe kunne aldri forestilt seg at figuren hans ville påvirke unge til å starte med sabelfekting.

– At ungene ville fekte med tresverd kunne jeg se for meg, for det gjorde jeg også som liten. Men at man fekter med virkelig sabel som en sportslig og seriøs aktivitet, det hadde jeg aldri sett for meg, sier skaperen av kapteinen til NRK.no.

– Vurderer du å bli sponsor for Kristiansand fekteklubb nå som man har fått sabelfekting på menyen?

– Jeg vet at kapteinen blir meget fornøyd med at det utvikles nye potensielle sjørøvere, så det kan jo være han ønsker å avse noen gulldukater til fekteklubben, avslutter en lattermild Formoe.