Hopp til innhold

Strid i fektemiljøet

Norges fekteforbund ødelegger for mangfoldet i fektesporten. Det mener leder for Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson.

Fekting er en sport

Leder for sabelgruppa ved Kristiansand fekteklubb viser frem de ulike våpnene i fekting. / Foto: Morten Rosenvinge

Det gjøres klart til fektekamp på Idda Idrettsarena i Kristiansand. Både små og store har kledd seg i beskyttelsesutstyr og holder i hvert sitt fektevåpen.

Strømmen koples på, og kampene starter. Men dette er ikke eneste kampen som utspilles i fektemiljøet.

Fektekonflikt

Leder ved Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson, er skuffet over Norges fekteforbund.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Vi er en liten sport, og da føles det feil når forbundet vårt ekskluderer to av våre tre våpengrupper, sier leder ved Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson til NRK.no

Kårdeforbund, ikke fekteforbund

Kristiansand fekteklubb startet i 2009 opp som en ren voksenklubb med noen få ildsjeler som trente sammen. Nå nærmer klubben seg 50 medlemmer, både barn og voksne, og tilbyr som eneste klubb i Norge trening i alle tre OL-grenene kårde, florett og sabel.

Klubben opplever at Norges fekteforbund ekskluderer florett og sabelfekterne i Norge.

– Vi har opplevd at med forskjellige økonomiske grep så får vi ikke like muligheter til å utvikle disse grenene som vi er interessert i, og ikke minst har mest kompetanse på, sier Wilson.

Hun mener det er merkelig at forbundet oppfører seg som et kårdeforbund, og ikke et samla fekteforbund.

– Det er veldig synd at man ikke kan ha mer solidaritet i sporten, sier fekteentusiasten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bartosz Piasecki3

Bartosz Piasecki kjempet hardt for OL-sølvet i kårde i fjor.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kårde prioriteres

De fleste av oss fulgte spent med da Bartosz Piasecki kjempet seg til OL-sølv i kårdefekting i London i fjor sommer.

Kårde er den grenen som flest fekter i Norge, og det er også derfor fekteforbundet har valgt å prioritere denne grenen spesielt.

– Vi er i dag rundt 1400 medlemmer i fekteforbundet, rundt halvparten av dem er aktive fektere i dag. Med få ressurser er det helt nødvendig å prioritere ressursene våre på ett våpen, og det er kårde, sier leder i Norges fekteforbund, Junjie Cao.

Ren ekskludering

Leder i Kristiansand fekteklubb, Marianne Wilson, mener fekteforbundets prioriteringer er som om man i andre sportsgrener som for eksempel alpint skulle slutte å satse på grenene slalåm, storslalåm og super-G i Norge – og kun satse på utfor.

– I fjor satt fekteforbundet av 120 000 kroner i rekrutteringsmidler for å hjelpe klubbene som fikk stor tilstrømming etter OL-sølvet. Pengene skulle gå til å kjøpe nybegynnerutstyr, men da ble det bestemt at det kun var lov til å søke om kårdeutstyr, ikke florett og sabelutstyr. Det er ikke bare en prioritering, det er ren ekskludering, sier Wilson.

Hun sier det er synd at man ikke gis like muligheter til få støtte av forbundet.

– Det er viktig å skille mellom å satse på bredde eller elitenivå. Og når man tilbyr barne- og ungdomsaktivitet på grasrotnivå, så er det jo rart at fekteforbundet ikke ser at all fekteaktivitet uansett våpengren har verdi i seg selv.

Hadde ikke vunnet

Bartosz Piasecki

Medaljevinner, Bartosz Piasecki synes fekteforbundet prioriterer godt i dag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kårdefekter og sølvmedaljevinner i OL, Bartosz Piasecki, tror ikke han hadde vunnet medaljene dersom fekteforbundet hadde prioritert annerledes.

– Sannsynligheten for at jeg hadde tatt medalje hadde vært mye mindre dersom fekteforbundet hadde satset på alle tre våpen.

Piasecki mener at med den lille medlemsmassen som fektingen har i Norge, så må det satses på det våpenet som er størst og enklest å fekte med for å oppnå resultater.

– Florett og sabel har mye mer kompliserte regler. Jeg har ikke sjanse til å gjøre meg bemerka i disse våpengrenene, og jeg har vært i fektemiljøet i 20 år, sier OL-vinneren til NRK.no.

Flere våpen tiltrekker flere

Kristiansand fekteklubb har i dag treningskompetanse i florett og sabel, i tillegg hentes det inn profesjonelle trenere fra utlandet til alle tre våpengrenene flere ganger i året.

Leder for klubben håper og tror at medlemmene kan gjøre seg bemerket selv om man, i motsetning til forbundets anbefalinger, prioriterer alle tre våpengrenene.

– Ideelt skulle alle våpengrenene våre hatt flere sparringspartnere, men selv om gruppene er små har vi klart å oppnå gode resultater, sier Wilson.

Fektekonflikt

Thomas Jakob Gabrielsen har gjort det godt i kårde til tross for at han fekter i en klubb som tilbyr flere våpengrener.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Thomas Jakob Gabrielsen er kårdefekter ved Kristiansand fekteklubb, og vant i fjor NM bronse i kårde i konkurranse med 31 andre fektere. Han tror det er viktig å tilby alle våpengrenene for å få flere interessert i fekting.

– Jeg synes hele Fekte-Norge burde satse på et bredere våpenspekter. Alle disse grenene er OL-grener, og da har man jo også muligheten til å tiltrekke seg enda flere fektere, sier den unge kårdefekteren.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal